Δευτέρα 9 Μαρτίου 2009

Το ηλεκτρικό πλυντήριο και η απελευθέρωση των γυναικών

Το πλυντήριο έχει έναν απελευθερωτικό ρόλο για τις γυναίκες από ό,τι το αντισυλλυπτικό χάπι, σύμφωνα με δηλώσεις του Βατικανού με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. «Το ηλεκτρικό πλυντήριο και η απελευθέρωση των γυναικών - Βάλτε το απορρυπαντικό, κλείστε το καπάκι και χαλαρώστε», αυτός είναι ο τίτλος ενός άρθρου για τη Γυναίκα στην εφημερίδα του Βατικανού, Osservatore Romano.

Τι συνετέλεσε περισσότερο στη χειραφέτηση των γυναικών της Δύσης στον 20 ο αιώνα; Μερικοί λένε πως ήταν το αντισυλλυπτικό χάπι, άλλοι η απελευθέρωση των αμβλώσεων ή ότι η γυναίκα πλέον εργάζεται και εκτός σπιτιού. Ορισμένοι πηγαίνουν ακόμη πιο μακριά και πιστεύουν πως ήταν: το πλυντήριο.

Το «εγκώμιο» για το πλυντήριο, του οποίου τα πρώτα μοντέλα εμφανίστηκαν το 18 ο αιώνα, αναφέρει πως «έδωσε τη δυνατότητα αλλαγής των σεντονιών του κρεβατιού δύο φορές την εβδομάδα αντί για μία», όπως έχει δηλώσει η Αμερικανίδα φεμινίστρια, Μπέτι Φρίνταν.

Παρόλο που αρχικά οι μηχανές ήταν αναξιόπιστες, η τεχνολογία εξελίχθηκε τόσο γρήγορα, ώστε τώρα να υπάρχει η εικόνα της σούπερ γυναίκας, που χαμογελά, μακιγιάρεται και ακτινοβολεί ανάμεσα στα οικιακά σκεύη της.


kathimerini.gr

Related Posts with Thumbnails

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP