Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2009

Εθνικό σχέδιο δράσης για την ενέργεια

Ο Δήμαρχος και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Εσπερίων ας λάβει σοβαρά υπ’ όψη του την διακήρυξη του Πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου πριν λάβουν απόφαση για το θαλάσσιο αιολικό πάρκο ΒΔ της Κέρκυρας.

Δεν πρέπει να αγνοούν την ύπαρξη και αλλων κατοίκων, όπως του Μαθρακίου, οι οποίοι ακόμη δεν έχουν εκφράσει τις απόψεις τους επί του θέματος. Πρέπει να γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν είναι εις θέση αυτήν την στιγμή να αποφασίζουν επί παντός επιστητού.

Βέβαια η ψηφοθηρία είναι ένας πολύ σοβαρός παράγων που δυστυχώς διέπει ακόμη τους τοπικούς άρχοντες στην Ελλάδα. Πρόσφατο παράδειγμα το λιμάνι του Αγίου Στεφάνου, όπου εισακούστηκαν οι ψαράδες της περιοχης οι οποίοι για ιδιωτικούς ιδιοτελείς σκοπούς πίεσαν την Νομαρχία και τον Δήμο να μην ανοίξει αρχικά ένας δίαυλος, ούτος ώστε να μπορεί το πλοίο της άγονης γραμμής προς τα Διαπόντια νησιά να εκτελεί τα δρομολόγια του. Αποτέλεσμα όλων αυτών των ενεργειών ήταν η διακοπή των δρομολογίων από το περασμένο καλοκαίρι, προς τα Διαπόντια και τη ταλαιπωρία των κατοίκων τους μέχρι σήμερα.

Όλα αυτά τα αναφέρουμε, διότι και σήμερα αντιλαμβανόμαστε ότι συμβαίνει το ίδιο, χωρίς σοβαρές μελέτες και υποστηρίζοντας θέσεις τοπικών επαγγελματιών οι οποίοι πρώτα εκείνοι παρανομούν, βλέπε ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα χώροι εστίασης στην περιοχή, χωρίς βιολογικούς καθαρισμούς με τα απόβλητα τους να οδεύουν προς τις ακτές της περιοχης.

Για ποια οικολογία μας μιλούν !!!
τι γνωρίζουν για την αιολική ενέργεια !!!


Δεν τους είδαμε ποτέ να διαμαρτύρονται για


• Το παράνομο κυνήγι που οργιάζει
• Την παράνομη αλιεία επίσης
• Τα απόβλητα κ.α.

Πως λοιπόν όλοι αυτοί θα μας υποδείξουν ποιο είναι το συμφέρων της περιοχης, πρωτίστως τους χρειάζονται μερικά σεμινάρια για να καταλάβουν τι θα πει πράσινη ενέργεια, αιολική ενέργεια και οικολογία και εν συνεχεία να εκφέρουν την γνώμη τους.
Αυτά προς το παρών διότι θα υπάρξει και συνέχεια.
Από το δικό μας blog θα αρχίσει μια επιστημονική ενημέρωση και αρχίζουμε με το σημείο της ομιλίας του Πρωθυπουργού που αναφέρεται στην πράσινη ενέργεια.

Η πράσινη ανάπτυξη αποτελεί τον κεντρικό πυλώνα της κυβερνητικής πολιτικής. Αυτό ήταν και κεντρικό σημείο της ομιλίας του Πρωθυπουργού, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά ότι «κεντρικός στόχος της κυβέρνησης είναι να καταστεί η Ελλάδα πρωτοπόρα στην πράσινη ανάπτυξη» .


«Ξεκινάμε με ένα εθνικό σχέδιο δράσης για την όσο το δυνατόν καλύτερη προστασία όλου του πρασίνου, με ένα σχέδιο διάσωσης της Αττικής και τόσων άλλων περιοχών, όπως της Πελοποννήσου, από τις τεράστιες καταστροφές. Στέλνουμε σαφές μήνυμα: τέρμα στην καταπάτηση των καμένων δασικών εκτάσεων. Δεν θα δείξουμε καμία ανοχή» υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.


Βασικό εργαλείο χρηματοδότησης θα αποτελέσει το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς 2007-2013 που θα αναθεωρηθεί για να υποστηρίξει την πράσινη ανάπτυξη, όπως και ο αναπτυξιακός νόμος για να στηρίζει πιο αποτελεσματικά την αποκέντρωση των επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.


Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι θα αλλάξει πλήρως το ενεργειακό τοπίο με στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και στην εξοικονόμηση ενέργειας. Ήδη το νέο υπουργείο Περιβάλλοντος αναλαμβάνει την προώθηση των ΑΠΕ, οι οποίες μπορούν να εγκατασταθούν ακόμη και σε βραχονησίδες, ακόμη και σε πλατφόρμες μέσα στη θάλασσα, σύμφωνα με το Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ, το οποίο αν χρειαστεί θα αναθεωρηθεί, ενώ παράλληλα προωθείται η εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια.

«Θέτουμε τον πήχη ψηλά 20% παραγωγής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας το 2020. Θα καταθέσουμε μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου το νέο εθνικό ενεργειακό μας σχέδιο» τόνισε ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος ανέφερε ότι στηρίζεται η ενεργειακή και η πράσινη διπλωματία, ενώ έκανε λόγο για διαφορετική αντίληψη για τις υποδομές και τις επενδύσεις στις πόλεις για την αναγέννησή τους.

Πρέπει να σημειωθεί ότι μπορούν να αξιοποιηθούν κοινοτικά προγράμματα για το χτίσιμο ξανά των πόλεων, των οποίων η χώρα δεν έκανε ποτέ χρήση, ενώ κοινοτικά κονδύλια υπάρχουν για αναπλάσεις ολόκληρων οικοδομικών τετραγώνων, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Ανεξάρτητη Κίνηση Πολιτών Μαθρακίου

Read more...

Αιολικό Πάρκο στη Β. Κέρκυρα: Οι θέσεις των Οικολόγων-Πράσινων

Ενώ απόψε στο Δημοτικό Συμβούλιο Εσπερίων πρόκειται να συζητηθεί το θέμα της ανάπτυξης θαλάσσιου αιολικού πάρκου στη Β.Δ. Κέρκυρα (εγκατάσταση ανεμογεννητριών για την παραγωγή αιολικής ενέργειας), οι Οικολόγοι-Πράσινοι Κέρκυρας με ανακοίνωσή τους, δηλώνουν θετικοί για κάθε έργο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι νόμιμες προδιαγραφές και υπάρχει συγκατάθεση των κατοίκων.
Ειδικότερα, η θέση των Οικολόγων-Πράσινων για το συγκεκριμένο θέμα, επικεντρώνεται στα εξής:
“1. Οι Οικολόγοι Πράσινοι είναι ΥΠΕΡ όλων των μορφών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και προτείνουν ως θέση, το ότι όλοι πρέπει να κάνουμε κάποιες θυσίες, για να συμβάλλουμε όλοι έτσι, στην σωτηρία του πλανήτη.
2. Η έγκυρη χωροθέτησή τους και η υποβολή μιας άρτιας και αντικειμενικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων είναι κριτήρια απαραίτητα. Αν δεν χωροθετηθούν σωστά και δεν έχουν σοβαρή ΜΠΕ, τότε ΔΕΝ πρέπει να γίνουν.
3. Η συγκατάθεση των κατοίκων και της τοπικής κοινωνίας είναι εξίσου απαραίτητη. Αν οι κάτοικοι αντιτίθενται στην κατασκευή, τότε το αιολικό πάρκο ΔΕΝ πρέπει να γίνει.
Θα αναρωτηθεί κανείς: «Μα, υπάρχουν Αιολικά Πάρκα που να πληρούν τις παραπάνω προδιαγραφές;» Η απάντηση είναι ΝΑΙ και μάλιστα ένα από αυτά, κοντεύει να υλοποιηθεί στην Κέρκυρα με μεγάλη προβλεπόμενη επιτυχία. Η πρώτη αίτηση που έγινε πριν λίγα χρόνια για 25 Μεγαβάτ στον Παντοκράτωρα κοντεύει να υλοποιηθεί. Θα έχει μάλιστα και 5 Μεγαβάτ επιπλέον φωτοβολταϊκά.. Τα 25 - 30 αυτά Μεγαβάτ (μέγιστο) θα διατεθούν κατευθείαν στον υποσταθμό στα Γαζάτικα για να τροφοδοτήσουν την βόρεια Κέρκυρα.
Μα, τα συνολικά, περίπου 400 μεγαβάτ που ζητούν να παράγουν στα ακριτικά νησιά μας και άλλες ευαίσθητες περιοχές με ανεμογεννήτριες, πρέπει ή δεν πρέπει να γίνουν», διερωτώνται όλοι οι Κερκυραίοι σήμερα.
Η απάντηση είναι:
-Όσες πληρούν τις παραπάνω προδιαγραφές Ναι.
Όσες δεν τις πληρούν όλες, Οχι.
Ομως:
Το μεγάλο μας δίλημμα δεν θα είναι τόσο, το αν βλάπτει η ανάπτυξη των ίδιων των ανεμογεννητριών, αλλά πολύ περισσότερο η ανάπτυξη του (κυριολεκτικά τεράστιου) δικτύου της ΔΕΗ που θα χρειαστεί για να απορροφήσει και να διανέμει το ρεύμα. Δηλαδή:
Η όχληση στο περιβάλλον, τον άνθρωπο και τις ιδιωτικές περιουσίες του κόσμου θα είναι πολύ μεγαλύτερη από το δίκτυο που θα χρειαστεί να κατασκευαστεί, παρά από τις ίδιες τις ανεμογεννήτριες.
Η τροφοδότηση του βορείου συγκροτήματος του νησιού μπορεί να γίνει μόνον μέσω του υποσταθμού των Γαζάτικων. Αυτό δεν μπορεί να αλλάξει γιατί το ρεύμα διατίθεται με την μορφή της αρτηρίας. Οπουδήποτε και να παρασκευαστεί το ρεύμα, πρέπει να οδηγηθεί μέσω ειδικού δικτύου στα Γαζάτικα και από εκεί να ξαναπάει στο βόρειο συγκρότημα. Δηλαδή, δεν μπορεί το ρεύμα να διατεθεί κατευθείαν σε όλες τις γύρω περιοχές, παρά μόνο αν περάσει μέσα από τα Γαζάτικα (υποσταθμός Αγ. Βασιλείου)
Για να δοθεί περισσότερο ρεύμα στον βορά, θα πρέπει να γίνει σε κάθε περίπτωση επέκταση του υπάρχοντος δικτύου που περνάει από Γαζάτικα, άσχετα από το πού παράγεται το ρεύμα αυτό. Επέκταση του δικτύου και κατασκευή νέων υποσταθμών, ξέρουμε καλά ότι δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, μετά τα επεισόδια στα Γαζάτικα και την τελική, μη μετακίνηση του υποσταθμού.
Όσον αφορά το περισσευούμενο ρεύμα, το να δοθεί ρεύμα εκτός Κέρκυρας, με τις παρούσες συνθήκες μοιάζει με όνειρο θερινής νυκτός. Εδώ δεν φροντίζει η ΔΕΗ να πληρώσει για αυτό που θα διατεθεί εσωτερικά και θα πληρώσει να το μεταφέρει απέναντι;
Οι Οικολόγοι Πράσινοι επανειλημμένα κατήγγειλαν ότι παρόλο που το κράτος επιδοτεί την παραγωγή και πώληση ρεύματος με ΑΠΕ, δεν φροντίζει έτσι ώστε η ΔΕΗ, να μπορεί να απορροφήσει το ρεύμα αυτό, με αποτέλεσμα όλες οι προσπάθειες ιδιωτών μικροεπενδυτών για ανάπτυξη ΑΠΕ να μην μπορούν να υλοποιηθούν. Οι δε μεγάλες εταιρίες, αναγκάζονται να κατασκευάσουν οι ίdιες τους υποσταθμούς της ΔΕΗ και πληρώνουν υπέρογκα ποσά επιπλέον για να μπορέσουν να διαθέσουν το ρεύμα τους.
Οι πολιτικές των τελευταίων τετραετιών, έκαναν την Ελλάδα, την πρώτη χώρα που έκανε χρήση της ηλιακής ενέργειας στην Ευρώπη, να είναι σήμερα η τελευταία στις ΑΠΕ, με μια ΔΕΗ εξαρτημένη από τα συμφέροντα του Λιγνίτη, να σαμποτάρει τις ΑΠΕ, αντί να επενδύει σε αυτές.
Συμπέρασμα:
Για να μπορέσει ο κόσμος και η τοπική αυτοδιοίκηση να πάρουν μια υπεύθυνη απόφαση για το πόσα και ποια αιολικά πάρκα θα πρέπει να γίνουν, θα πρέπει πρώτα:
Να ξεκινήσουν να δουν αν υπάρχει δυνατότητα ανάπτυξης του αντίστοιχου δικτύου μεταφοράς του ρεύματος.
Από εκεί και μετά: Τόσο το δίκτυο όσο και οι μονάδες παραγωγής θα πρέπει να μην βλάπτουν το περιβάλλον και να μην υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής κανενός”.


Η ΚΕΡΚΥΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

Read more...
Related Posts with Thumbnails

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP