Κυριακή, 26 Απριλίου 2009

Δηλώσεις του Αντώνη Μπέζα άπο την Κέρκυρα

Στην Κέρκυρα ήταν το Σάββατο ο Υφυπουργός Οικονομικών Αντώνης Μπέζας, με αφορμή την έναρξη της προεκλογικής περιόδου για τις Ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου και την πρώτη συνεδρίαση της εκλογικής επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Υφυπουργός στις δηλώσεις του από την Κέρκυρα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο εθνικών εκλογών τον Ιούνιο, άφησε ανοιχτό το θέμα της επιβολής νέων φόρων στο τέλος του εξαμήνου, επιβεβαίωσε τα στοιχεία της Eurostat για το έλλειμμα του προϋπολογισμού και σε ότι αφορά τα τοπικά θέματα ήταν θετικός στο θέμα της πιθανής ακτοπλοϊκής σύνδεσης Κέρκυρας – Σαγιάδας και ανακοίνωσε ουσιαστικά τη χρηματοδότηση της μελέτης νέου οδικού άξονα που θα συνδέει τη Σαγιάδα με την Ηγουμενίτσα.

Στο θέμα των εκλογών.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εθνικών εκλογών με αφορμή την υπόθεση Παυλίδη, ήταν επιφυλακτικός λέγοντας χαρακτηριστικά «Να δούμε πρώτα το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής και να το μελετήσουμε. Είναι νωρίς να μιλήσουμε αφού δεν έχουμε δει ακόμη το πόρισμα». Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρων εθνικών εκλογών επανέλαβε ότι «κανείς δεν μπορεί να συζητήσει για θέματα εκλογών αν δεν δει μπροστά του το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής».

Επιβεβαίωσε τα στοιχεία της Eurostat
Ο Υφυπουργός Αντώνης Μπέζας, επιβεβαίωσε τα στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat ότι το έλλειμμα ανέρχεται στο 5% και όχι στο 3% του ΑΕΠ, όπως είχε προϋπολογιστεί. Εξήγησε στη συνέχεια ότι η διεύρυνση του ελλείμματος οφείλεται στο γεγονός ότι σε ορισμένα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου υπήρχαν μικρότερα πλεονάσματα από εκείνα που είχε προϋπολογίσει η κυβέρνηση λόγω της οικονομικής κρίσης, και αφετέρου διότι είχαμε μεγαλύτερες δαπάνες για την εξυπηρέτηση των τόκων δανεισμού του Ελληνικού δημοσίου. Επιπλέον, είπε, ότι οφείλεται και στο γεγονός ότι δεν υπήρξαν κάποιες εισροές από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα στο 2008, τις οποίες θα έχουμε στο 2009 με ανάλογες μειωτικές επιπτώσεις στο έλλειμμα του 2009.

Για το ενδεχόμενο επιβολής νέων φόρων.
Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να επιβληθούν νέοι φόροι στο τέλος του εξαμήνου, όταν θα υπάρχει καλύτερη εικόνα της εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Ο Υφυπουργός Οικονομικών είπε χαρακτηριστικά ότι «έτσι όπως είναι η κατάσταση μέχρι σήμερα, εκτιμούμε ότι δεν υπάρχει ανάγκη να επιβληθούν πρόσθετα μέτρα, όμως στο τέλος του εξαμήνου θα ξαναμελετήσουμε την κατάσταση και θα δούμε αν χρειαστεί να προσαρμόσουμε τις πολιτικές μας».

Το δημοσίευμα της ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗΣ
Ο Υφυπουργός Οικονομικών διέψευσε το δημοσίευμα της εφημερίδας ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ στο φύλλο του Σαββάτου, με τίτλο «Κυνηγοί» οφειλετών στις ΔΟΥ για ληξιπρόθεσμα χρέη», το οποίο μιλούσε για την πρόσληψης ειδικών συμβούλων των εφοριών, που θα αναλάβουν τη διεκδίκηση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο και επίσης ανέφερε ότι θα αναζητούνται εκτός από τα περιουσιακά στοιχεία του βασικού οφειλέτη και η περιουσία των στενών συγγενών του, αν τα δικά του δεν καλύπτουν το ποσό της οφειλής, αλλά και των συνεταίρων του αν πρόκειται για επιχειρηματία.
Ο κος Μπέζας διευκρίνισε ότι πρόκειται για ειδικούς συμβούλους των εφορειών που όμως δεν πρόκειται να αντικαταστήσουν το ρόλο των δημοσίων υπηρεσιών και σε καμία περίπτωση δεν θα εισπράττουν οφειλές.

Το θέμα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Κέρκυρας – Σαγιάδας και οι οδικοί άξονες
Υποστηρικτής ήταν ο κύριος Μπέζας της πιθανής ακτοπλοϊκής σύνδεσης Κέρκυρας – Σαγιάδας και υπερθεμάτισε λέγοντας ότι είναι σε καλό δρόμο τα οδικά έργα σύνδεσης της Σαγιάδας με την Ηγουμενίτσα.
Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι « Δεν είναι μόνο η ολοκλήρωση της Εγνατίας οδού που φέρνει νέα αναπτυξιακά δεδομένα όχι μόνο για την Ήπειρο αλλά και για την Κέρκυρα. Είναι σε εξέλιξη η κατασκευή της Ιονίας Οδού, έχει δημοπρατηθεί το τμήμα Αμβρακία – Αμφιλοχία, τις επόμενες ημέρες θα δημοπρατηθεί ένα τμήμα του παραλιακού άξονα δυτικής Ελλάδος, το τμήμα από τον κόμβο του Καρτερίου της Θεσπρωτίας μέχρι τον κόμβο της Πάργας, θα υπάρξουν δημοπρατήσεις και στα υπόλοιπα τμήματα μέχρι την Πρέβεζα. Επιπλέον είναι γνωστό ότι στο πλαίσιο του Ελληνικού σχεδίου οικονομικής ανασυγκρότησης των Βαλκανίων κατασκευάζεται ήδη στο Αλβανικό έδαφος ο οδικός άξονας Σαγιάδα – Κονίσπολη – Άγιοι Σαράντα. Εκείνο το οποίο απομένει είναι να αναβαθμίσουμε το τμήμα Σαγιάδα – Ηγουμενίτσα. Την επόμενη Τρίτη 28 του μηνός γίνεται στο ΥΠΕΧΩΔΕ μια μεγάλη σύσκεψη, με την παρουσία του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κυρίου Σουφλιά, όπου θα εξεταστεί στις λεπτομέρειες του και θα ανακοινωθεί η χρηματοδότηση από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων της μελέτης για την αναβάθμιση του οδικού άξονα Σαγιάδα – Ηγουμενίτσα, μαζί με την παράκαμψη του Ασπροκλησίου και της Σαγιάδας».

Το σχέδιο για την κρίση
Ο Υφυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει συγκεκριμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και τόνισε ότι και τα προηγούμενα χρόνια η πολιτική της στοχεύει να βελτιώσει όλους τους οικονομικούς δείκτες της χώρας και να πετύχει ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης. Στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης τόνισε είναι να στηρίξει τις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες. Το χρέος της χώρας, το οποίο υπογράμμισε ότι κληρονομήθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, οφείλουμε να το μειώσουμε όχι γιατί το επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά γιατί το υπαγορεύει το συμφέρον της χώρας.
Σημείωσε ότι για πρώτη φορά ότι η βελτίωση των οικονομικών δεικτών της Ελληνικής οικονομίας συνδυάστηκε με τη μείωση των φορολογικών βαρών για τους πολίτες και κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για συνεχή άρνηση, προσπάθεια ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής του τόπου και σκανδαλολογία.

ΕΡΤ

Read more...

Ιστορική νίκη της Αριστεράς στην Ισλανδία

Ανατροπή του συντηρητικού κόμματος μετά από 18 χρόνια στην εξουσία, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και το κίνημα Αριστεράς-Πρασίνων, σύμμαχοι στην προσωρινή κυβέρνηση που σχηματίσθηκε το Φεβρουάριο, συγκεντρώνουν την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εκλογικής επιτροπής.


Με καταμετρημένο το 81% των ψήφων, τα αποτελέσματα που μεταδόθηκαν από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο RUV δείχνουν πως η υπηρεσίακή κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών / Αριστεράς-Πρασίνων κερδίζει 34 έδρες -- μια πλειοψηφία 3 εδρών στο 63μελές κοινοβούλιο. Οι Σοσιαλδημοκράτες κερδίζουν 20 έδρες με το 30,9% των ψήφων και το κίνημα Αριστερά-Πράσινοι 14 με το 21,5% των ψήφων.


Όπως προβλεπόταν, οι ψηφοφόροι «τιμώρησαν» το ισχυρό Κόμμα της Ανεξαρτησίας. Θεωρούμενο υπεύθυνο για την κατάρρευση του τραπεζικού τομέα το περασμένο φθινόπωρο, η οποία έφερε το νησί στο χείλος της χρεωκοπίας, το κόμμα αυτό δεν έλαβε παρά μόνο 24% των ψήφων (16 έδρες), κάτω και από το ιστορικά χαμηλότερο ποσοστό του (27% το 1987). Το 2007 είχε συγκεντρώσει 36,6% των ψήφων.


«Ναι, μπορώ να χαμογελάσω, οι εκλογές αυτές θα είναι ιστορικές επειδή θα είναι η πρώτη φορά που τα κόμματα της αριστεράς θα συγκεντρώσουν την πλειοψηφία», δήλωσε η ηγέτιδα του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, η πολύ δημοφιλής Γιοχάνα Σιγκουρνταρντότιρ, 66 χρόνων, μέσα σε θύελλα χειροκροτημάτων. «Η ώρα μας έφτασε», πρόσθεσε.


Λιγότερο από δύο ώρες μετά το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων, ο ηγέτης του ισλανδικού συντηρητικού κόμματος Μπγιάρνι Μπενεντίκτσον παραδέχθηκε την ήττα του στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές. «Χάσαμε αυτή τη φορά, όμως θα κερδίσουμε ξανά στο μέλλον», δήλωσε από το γενικό επιτελείο της προεκλογικής εκστρατείας του.


kathimerini.grRead more...

Αντιδράσεις για τον κυματοθραύστη στη Σπηλιά

ΑΠΟ ΤΟ BLOG Η ΚΕΡΚΥΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

Σε εξέλιξη βρίσκονται τα έργα κατασκευής του τουριστικού καταφυγίου στη Σπηλιά. Την ίδια στιγμή όμως 444 πολίτες με επιστολή τους προς την Περιφέρεια, τη Νομαρχία, το Δήμο Κερκυραίων, την ΤΕΔΚ και το Τεχνικό Επιμελητήριο διαμαρτύρονται για το ύψος του εξωτερικού κυματοθραύστη και ζητούν την επανεξέταση της μελέτης από τον ΟΛΚΕ και την έναρξη διαλόγου για την εξεύρεση λύσης.Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΚΕ Αλ. Δεσύλλας, δήλωσε χθες στα ΜΜΕ ότι, η οποιαδήποτε τροποποίηση της μελέτης σημαίνει ουσιαστικά και καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του έργου της μαρίνας στη Σπηλιά".
To όλο θέμα περιπλέκει ωστόσο σημερινή δήλωση του αντιδημάρχου Γ.Μάμαλου ότι "σκοπεύει να επαναφέρει το θέμα στο Δημ. Συμβούλιο προκειμένου να μην επιτραπεί η κατασκευή του συγκεκριμένου κυματοθραύστη".
Το υπόμνημα
των κατοίκων

Στο υπόμνημα διαμαρτυρίας που υποβλήθηκε από κατοίκους της Σπηλιάς στις τοπικές αρχές, τονίζονται τα εξής:
“Όλοι εμείς που υπογράφουμε παρακάτω διαμαρτυρόμαστε έντονα για την κακοποίηση που σχεδιάζεται στην πόλη της Κέρκυρας, στην περιοχή της Σπηλιάς.
Διαπιστώσαμε ότι η μελέτη για την υπό κατασκευή Μαρίνα προβλέπει εξωτερικό κυματοθραύστη ύψους 3 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας από φυσικούς ογκόλιθους.
Η κατασκευή αυτή θα αποκλείσει την δυνατότητα σε όλη την περιοχή να βλέπει τη θάλασσα και το Βίδο, αντί αυτών ο περαστικός και ο χρήστης της πλατείας θα βλέπει ένα τείχος από μεγάλες πέτρες.
Διαμαρτυρόμαστε γιατί:
1. Καμία πόλη στον κόσμο εσκεμμένα και χωρίς σοβαρό λόγο δεν αποκλείει την οπτική της επαφή με την θάλασσα.
2. Το ύψος αυτό προφανώς οφείλεται σε λάθος της μελέτης αφού το μέγιστο προβλεπόμενο ύψος κύματος στην περιοχή δεν ξεπερνάει το 1.25 μ.
3. Αδιάψευστος μάρτυρας του παραπάνω πέρα από όποιους υπολογισμούς είναι ο υπάρχων κυματοθραύστης- κρηπίδωμα ύψους 1.40 τον οποίο ποτέ τα κύματα δεν ξεπερνούν παρ΄ όλο πως είναι γνωστά ότι σε κρηπιδώματα με κατακόρυφο μέτωπο το ύψος του κύματος που αναπτύσσεται είναι μεγαλύτερο.
4. Ένα τείχος από ακατάστατους φυσικούς ογκόλιθους κακοποιεί βάναυσα την αισθητική της πόλης. Οι μελετητές δεν είχαν παρά να δουν το Βενετσιάνικο λιμάνι της πόλης (Μαντράκι) στο οποίο η ανωδομή είχε κατασκευαστεί από λαξευτούς ογκόλιθους.

Για όλους αυτούς τους λόγους ζητάμε από όλους τους φορείς να πιέσουν με κάθε δυνατό τρόπο ώστε να τροποποιηθεί η μελέτη, ο εξωτερικός κυματοθραύστης να μην ξεπεράσει σε ύψος το 1.50 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και το εσωτερικό προς την πόλη μέτωπο του να είναι από σκυρόδεμα ή ακόμη καλύτερα επενδεδυμένο με πέτρα.
»
Ο Αλ. Δεσύλλας
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Αλ. Δεσύλλας το ύψος του κυματοθραύστη καθορίστηκε μετά από επιστημονική μελέτη.
Για το κείμενο διαμαρτυρίας των πολιτών, ανέφερε έχει αποσταλεί στο μελετητικό γραφείο που έχει εκπονήσει τη μελέτη προκειμένου οι μελετητές να τοποθετηθούν επί συγκεκριμένων σημείων.
Από την άλλη, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει συνεργασία με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων προκειμένου να πραγματοποιηθεί σύντομα εκδήλωση παρουσίασης της μελέτης.
“Ο κυματοθραύστης θα βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από την ξηρά, γεγονός που δεν θα εμποδίζει καθόλου τη θέα προς τη θάλασσα και το Βίδο”, σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΚΕ, που έφερε ως παράδειγμα την αλουμινένια περίφραξη που υπάρχει αυτή τη στιγμή γύρω από τα δομικά υλικά που έχουν τοποθετηθεί στο λιμάνι (είναι σε ύψος ανάλογο του κυματοθραύστη).
Ο Δεσύλλας μίλησε ακόμη και για “παραπλάνηση” όσων θεωρούν ότι τα μεγάλα μπλόκια που βρίσκονται στο παλιό λιμάνι θα παραμείνουν εκεί καθώς ήδη έχουν ποντιστεί τα περισσότερα από αυτά στη θάλασσα.
Μάμαλος
Την άποψη ότι η κατασκευή του συγκεκριμένου κυματοθραύστη με ύψος 3 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας πρόκειται για υπερβολή και θα κακοποιήσει το περιβάλλον και την εικόνα της Κέρκυρας, εξέφρασε χθες ο αντιδήμαρχος Κερκυραίων Γ. Μάμαλος.
Τώρα που οι εργασίες ξεκίνησαν ξανά, το θέμα επανήλθε στην επιφάνεια. Θα το φέρω ξανά στο Δ.Σ. προκειμένου να μην επιτρέψουμε την κατασκευή του συγκεκριμένου κυματοθραύστη. Ο ΟΛΚΕ θα πρέπει να εξετάσει ξανά το θέμα και να προχωρήσει σε τροποποίηση του Τεχνικού Δελτίου. Κατά τη γνώμη μου ο κυματοθραύστης δεν θα πρέπει να έχει περισσότερο από 1,5 μέτρα ύψος”.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, ο συγκεκριμένος κυματοθραύστης έρχεται σε αντίθεση με τα όσα ορίζει η UNESCO και το Υπ. Πολιτισμού.
“Για άλλες περιπτώσεις το ΥΠΠΟ στέλνει τα θέματα στο ΚΑΣ και μας καθυστερεί. Για το συγκεκριμένο θέμα όμως δεν βλέπει να κινητοποιείται κανείς. Και απορώ πως δόθηκε και η σχετική άδεια. Πρέπει να λάβει θέση και το Υπ.Πο” υποστήριξε ο κ. Μάμαλος.
• Το συνολικό ύψος του έργου φτάνει τα 8,4 εκατ. ευρώ, έχει φορέα εκτέλεσης την ΠΙΝ ενώ συγχρηματοδοτείται από Ε.Ε. και Ελληνικό Δημόσιο.

Η ΚΕΡΚΥΡΑ ΣΗΜΕΡΑ


Read more...

Ιταλικό κρουαζιερόπλοιο άνοιξε πυρ κατά πειρατών

Ιταλικό κρουαζιερόπλοιο άνοιξε πυρ εναντίον Σομαλών πειρατών στα ανοικτά των ανατολικών ακτών της Αφρικής, επιχειρώντας να απωθήσει επίθεσή τους, σύμφωνα με κενυάτη ναυτιλιακό αξιωματούχο.

«Μάθαμε ότι πρόκειται για κρουαζιερόπλοιο», δήλωσε ο Άντριου Μουανγκούρα του Προγράμματος Αρωγής Ναυτικών της Ανατολικής Αφρικής που έχει την έδρα του στη Μομπάσα. «Αν είναι έτσι, τότε θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των επιβατών τους με το να έχουν όπλα στο πλοίο», υποστήριξε.

Όπως μετέδωσε το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA, πρόκειται για το πλοίο MS Melody, που είναι ναυλωμένο από την ιταλική εταιρεία κρουαζιέρων MSC Crociere S.A. και μεταφέρει 1.200 επιβάτες. Δυνάμεις ασφαλείας που επέβαιναν στο κρουαζιερόπλοιο επέστρεψαν τα πυρά σε έξι πειρατές που ήταν οπλισμένοι με Καλάσνικοφ, ενώ ο καπετάνιος έκανε ελιγμούς για να τους αποφύγει.

Το MS Melody έπλεε από τη Νότια Αφρική προς τη Γένοβα και είχε μόλις αποπλεύσει από τις Σεϋχέλλες.

naftemporiki.gr


Read more...

ΕΕ: Αρχίζουν οι περίπολοι για λαθρομετανάστες στη Μεσόγειο

Αυτή την εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσουν οι θαλάσσιες περίπολοι από χώρες της Ε.Ε. για τη διάσωση λαθρομεταναστών, γράφουν σήμερα οι Sunday Times της Μάλτας. Οι λαθρομετανάστες που θα διασώζονται, όταν οι αποστολές Frontex αρχίσουν τις επιχειρήσεις τους, θα αποβιβάζονται στο πλησιέστερο ασφαλές λιμάνι.

Ύστερα από μήνες διαφωνιών που καθυστέρησαν τις επιχειρήσεις, οι περιπολίες στο κέντρο της Μεσογείου πρόκειται να αρχίσουν όταν η Ιταλία και η Μάλτα επιλύσουν τις διαφορές τους σχετικά με τους κανόνες των δεσμεύσεων που θα αναλάβουν, αναφέρει η εφημερίδα επικαλούμενη πηγές της ΕΕ στις Βρυξέλλες.


Η αποκαλούμενη αποστολή Nautilus IV επρόκειτο να αρχίσει τον περασμένο μήνα αλλά αναβλήθηκε εξαιτίας διαφωνίας μεταξύ της Μάλτας και της Ιταλίας όσον αφορά στο ποιος θα αναλάβει τις ευθύνη φιλοξενίας των μεταναστών που θα εντοπίζονται στην θάλασσα.


Τελικά τα εμπόδια ξεπεράστηκαν μετά από έντονες διαπραγματεύσεις στο αρχηγείο της υπηρεσίας της ΕΕ στη Βαρσοβία, υποστηρίζει η εφημερίδα της Μάλτας.


Σημειώνεται ότι η επιχείρηση θα κοστίσει περί τα 13 εκατ. δολάρια και σε αυτή θα μετέχουν η Γερμανία, η Μάλτα, το Λουξεμβούργο, η Ιταλία και η Φινλανδία.naftemporiki.gr


Read more...
Related Posts with Thumbnails

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP