Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010

Πανδημία-σκάνδαλο για τη νέα γρίπη καταγγέλλει το Συμβούλιο της Ευρώπης

ΓΕΝΕΥΗ Σε παγκόσμιο σκάνδαλο πρώτου μεγέθους εξελίσσεται το σίριαλ με την «πανδημία»(;) της νέας γρίπης, καθώς η μία χώρα μετά την άλλη ακυρώνουν τις υπέρμετρες παραγγελίες των πολυσυζητημένων εμβολίων για την αντιμετώπιση του ιού Η1Ν1. Βουλευτές από 11 χώρες-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης υπέγραψαν μάλιστα ένα οξύτατο κείμενο, με το οποίο ζητούν από το Συμβούλιο την άμεση σύσταση μιας διερευνητικής επιτροπής που θα εξετάσει «την απειλή για την υγεία των ψευδών πανδημιών». Επικεφαλής της ομάδας των αγανακτισμένων ευρωβουλευτών είναι ο επικεφαλής της Επιτροπής Υγείας του Συμβουλίου Βόλφγκανγκ Βόνταργκ, γερμανός επιδημιολόγος, ο οποίος πριν από λίγους μήνες δέχθηκε σφοδρές επιθέσεις επειδή επέμενε ότι η πανδημία ήταν κερδοσκοπική «φούσκα».

Ο γερμανός βουλευτής του SΡD κάνει τώρα λόγο για μια «ήπια επιδημία γρίπης» η οποία μεταμορφώθηκε σε «ψευδή πανδημία» , αποκαλεί την υπόθεση «το μεγαλύτερο ιατρικό σκάνδαλο της εκατονταετίας» και ζητεί να ερευνηθούν άμεσα «οι επιπτώσεις της πανδημίας και του κόστους της σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο». Παράλληλα οι καταγγέλλοντες βάζουν στο στόχαστρο τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) για την ευκολία με την οποία έκρινε ότι πρόκειται για πανδημία μόλις δύο μήνες μετά την εμφάνιση του ιού και χωρίς πλήρη επιστημονική τεκμηρίωση. Πράγματι, το Συμβούλιο έκανε δεκτό το αίτημα προς εξέταση και το φλέγον ζήτημα θα συζητηθεί σε έκτακτη σύνοδο του Ευρωκοινοβουλίου στο τέλος του Ιανουαρίου.

Στο κείμενο ο κ. Βόνταργκ και οι συνάδελφοί του αναφέρουν ότι οι φαρμακοβιομηχανίες «υποκίνησαν την κατασπατάληση πόρων που προορίζονταν για την υγεία προς όφελος αναποτελεσματικών στρατηγικών εμβολιασμού» , προκειμένου να αποκομίσουν «τεράστια κέρδη, χωρίς κανένα ρίσκο». «Εξέθεσαν χωρίς λόγο εκατομμύρια υγιείς ανθρώπους στους κινδύνους των άγνωστων παρενεργειών των εμβολίων που δεν ήταν επαρκώς δοκιμασμένα» προσθέτει το κείμενο.

Κ αι συμπληρώνει ότι οι εταιρείες τοποθέτησαν «τους δικούς τους ανθρώπους» σε θέσεις-κλειδιά στον ΠΟΥ και σε άλλους διεθνείς και εθνικούς οργανισμούς και «επηρέασαν» με χρήματα και άλλα μέσα κορυφαίους επιστήμονες, ώστε να εξασφαλίσουν τη «συμμόρφωσή» τους την κατάλληλη στιγμή. Ο κ. Βόνταργκ προφανώς αναφέρεται στην αποκάλυψη της «Daily Μail» ότι ο Ρόι Αντερσον, εκ των κορυφαίων συμβούλων της βρετανικής κυβέρνησης στο ζήτημα της νέας γρίπης, είναι ταυτόχρονα έμμισθος σύμβουλος του ΔΣ της GlaxoSmithΚline (μιας από τις φαρμακοβιομηχανίες που αναμένεται να βγάλουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από την εκμετάλλευση της «πανδημίας»), με ετήσιες αποδοχές που αγγίζουν τις 150.000 ευρώ! Ωστόσο ο πραγματικός στόχος της έρευνας φαίνεται ότι θα είναι η αμφιλεγόμενη διευθύντρια του ΠΟΥ Μάργκαρετ Τσαν, η οποία, αφού πανικόβαλε τους πάντες για το επερχόμενο... τέλος του κόσμου, παραδέχθηκε πριν από λίγες ημέρες πως η ίδια δεν έχει «ακόμη» εμβολιαστεί εναντίον του Η1Ν1!

Με 12.700 θύματα παγκοσμίως, η Ευρώπη μετράει λίγο περισσότερους από 2.500 νεκρούς, τη στιγμή που η «κανονική» εποχική γρίπη σκοτώνει περίπου 500.000 ανθρώπους ετησίως σε όλον τον κόσμο. Αν και πολλές δυτικές χώρες έχουν κάνει εκστρατεία για να πείσουν τον πληθυσμό να εμβολιαστεί, ο αριθμός των εμβολιασμένων παραμένει δυσανάλογα μικρός. Ηδη στη Γερμανία, όπου το 95% του πληθυσμού απέφυγε να εμβολιαστεί, η κυβέρνηση ψάχνει απεγνωσμένα τρόπο να ακυρώσει παραγγελία 50 εκατομμυρίων δόσεων και αναζητεί αγοραστές για να μεταπωλήσει τα εκατομμύρια εμβόλια που της έχουν περισσέψει. Και η Βρετανία όμως προσπαθεί απεγνωσμένα να «ξεφορτωθεί» πλεονάζοντα εμβόλια αξίας 1 δισ. στερλινών, ενώ η Ελβετία ακύρωσε πριν από λίγες ημέρες παραγγελία άλλων 50 εκατομμυρίων εμβολίων και δήλωσε πως θα χαρίσει το μισό απόθεμά της σε αναπτυσσόμενες χώρες.

tovima.gr

Read more...

Ούτε τώρα μας πιστεύουν στις Βρυξέλλες

Τρεις μήνες μετά την αποκάλυψη των εκρηκτικών δημοσιονομικών ελλειμμάτων που παρέδωσε η Νέα Δημοκρατία στην κυβέρνηση του ΠαΣοΚ οι ευρωπαίοι εταίροι δεν μας πιστεύουν ούτε και σήμερα για το πραγματικό ύψος του ελλείμματος, του δημόσιου χρέους και όλων των στοιχείων που αποστέλλουμε στις Βρυξέλλες.

Και πώς να μας πιστέψουν όταν όπως αποκαλύφθηκε χθες με τον πιο επίσημο τρόπο ο τέως γενικός γραμματέας της Στατιστικής Υπηρεσίας κ. Εμμ. Κοντοπυράκης μετεκλογικά, την περίοδο από 16 ως 22 Οκτωβρίου, προφανώς υπερασπιζόμενος την απελθούσα κυβέρνηση Καραμανλή «κάρφωνε» σε καθημερινή βάση στην Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Εurostat) ότι υπήρξε πολιτική παρέμβαση μέσω του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για να αλλάξουν τα στοιχεία του επικαιροποιημένου Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης που είχε αποστείλει ο τέως υπουργός Οικονομίας κ. Ι. Παπαθανασίου δύο ημέρες πριν από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου.

Στην έκθεση-ντοκουμέντο που συντάχθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά τον πρώτο έλεγχο που διενήργησαν κοινοτικοί εμπειρογνώμονες οι οποίοι ήρθαν στην Αθήνα στα τέλη Οκτωβρίου αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

▅ Οι ελληνικές αρχές δεν ανταποκρίθηκαν στη σύσταση για διευκρινίσεις επί του αναθεωρημένου προγράμματος που υποβλήθηκε στις Βρυξέλλες στις 2 Οκτωβρίου και ζήτησαν παράταση της προθεσμίας που είχε θέσει η Επιτροπή και η οποία έληγε στις 13 Οκτωβρίου.

▅ Η ελλιπής απάντηση δόθηκε εντέλει στις 21 Οκτωβρίου και συμπληρωματικές πληροφορίες στις 22 Οκτωβρίου έπειτα από τη δημοσίευση των στοιχείων (σ.σ.: των φθινοπωρινών προβλέψεων) της Εurostat για την Ελλάδα. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά όσων σημειώθηκαν ήταν τα εξής:

1. Ερωτήσεις της Επιτροπής παρέμειναν αναπάντητες για όχι λιγότερο από 9 ημέρες, από τις 12 ως τις 22 Οκτωβρίου.

2. Την περίοδο μεταξύ 16- 22 Οκτωβρίου ο γενικός γραμματέας της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας «επανειλημμένως ήρθε σε επαφή με τη Εurostat, ισχυριζόμενος πολιτική παρέμβαση για τις προβλέψεις των στοιχείων και για την αποστολή νέας αναθεωρημένης έκθεσης» .

3. Στην επικοινωνία του με την Εurostat ο κ. Κοντοπυράκης ισχυρίστηκε ότι αρχικώς είχε λάβει από την αρμόδια διεύθυνση (το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους) νέα στοιχεία για το αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης στη βάση ότι το έλλειμμα για το 2008 ήταν 6,7% του ΑΕΠ.

Στη συνέχεια ζητήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών να μην αποστείλει τα στοιχεία ώσπου να συναντηθεί η Επιτροπή με τον υπουργό. Και τελικά, όπως υποστήριξε ο ίδιος, έλαβε εντολή να αποστείλει στις 21 Οκτωβρίου τα νέα στοιχεία στη Εurostat προς αντικατάσταση εκείνων που είχαν σταλεί στις 2 Οκτωβρίου. Και αυτό, σημειώνεται, παρά τις ενστάσεις του ιδίου για τα νέα στοιχεία.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το διάστημα που αναφέρεται στην έκθεση της Επιτροπής γενικός γραμματέας στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους παρέμενε η κυρία Ιουλία Αρμάγου η οποία ήταν επί σειρά ετών στενή συνεργάτις του πρώην υπουργού Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφη.

Ολα ξεκίνησαν το 2004
Στην Εκθεση αποκαλύπτεται ότι η περιπέτεια της Ελλάδας με τις Βρυξέλλες ξεκίνησε με την δημοσιονομική απογραφή του 2004. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι «μετά την ελληνική περίπτωση του 2004 διατυπώθηκαν σύσταση και συγκεκριμένα μέτρα- ρήτρες - προς την Ελλάδα από το Συμβούλιο για διαφάνεια και για την ποιότητα των στατιστικών στοιχείων». Στην έκθεση παρουσιάζονται με έτος βάσης το 2000 οι αναθεωρήσεις οι οποίες έγιναν από την κυβέρνηση της ΝΔ το 2004 και από το ΠαΣοΚ μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου για το έλλειμμα και το χρέος.

tovima.gr

Read more...

«Πράσινο» πιστοποιητικό για κτίρια άνω των 50 τ.μ.

Θα είναι υποχρεωτικό για την πώληση ή την ενοικίαση και θα χορηγείται από ιδιώτες επιθεωρητές
Υποχρεωτικά καθιστά τα «πράσινα πιστοποιητικά» για το σύνολο των προς πώληση ή ενοικίαση υφιστάμενων κτιρίων άνω των 50 τ. μ. ο Kανονισμός Eνεργειακής Aπόδοσης Kτιρίων (KENAK). Tο σχέδιο του νέου Kανονισμού, που παρουσίασε χθες η υπουργός Περιβάλλοντος, Eνέργειας και Kλιματικής Aλλαγής κ. Tίνα Mπιρμπίλη, εισάγει τη διαδικασία ενεργειακής επιθεώρησης και ενεργειακής κατάταξης κτιρίων (έκδοση πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης). O έλεγχος θα γίνεται ανά δεκαετία και για τους λέβητες ανά τετραετία, από ιδιώτες ενεργειακούς επιθεωρητές. Oπως διευκρίνισε χθες η υπουργός, θα δημιουργηθεί ένα μητρώο ενεργειακών επιθεωρητών που θα έχουν πιστοποιηθεί αφού προηγουμένως παρακολουθήσουν εξάμηνο σεμινάριο εξειδίκευσης και επιτύχουν στην εξεταστική διαδικασία που θα ακολουθήσει. Σε ό, τι αφορά το κόστος της ενεργειακής επιθεώρησης, η υπουργός τόνισε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη συζήτηση με τιμή βάσης το ένα ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και ότι η τελική τιμή θα προκύψει μέσα από τη διαδικασία διαβούλευσης.
Η έκδοση αδειών νέων κτιρίων θα προϋποθέτει την εκπόνηση μελέτης ενεργειακής απόδοσης, η οποία πρακτικά αντικαθιστά και αναβαθμίζει την παλιά μελέτη θερμομόνωσης. Σύμφωνα με το σχέδιο, τα κτίρια άνω των 1.000 τ. μ. θα πρέπει να προχωρήσουν σε ριζική ανακαίνιση.




Read more...

Επανεξετάζεται η ρύθμιση για τα δάνεια

Υπό την πίεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ), καθώς και της ισχυρής αντίδρασης των πιστωτικών ιδρυμάτων, το υπουργείο Οικονομίας επανεξετάζει τη ρύθμιση των επιχειρηματικών δανείων και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην περιλαμβάνονται σε αυτήν τα δάνεια που εξυπηρετούνται κανονικά. Η γνωμοδότηση της ΕΚΤ αναμένεται ίσως και σήμερα και κατά πάσαν πιθανότητα θα υιοθετεί τις ενστάσεις της ΤτΕ, που θεωρεί ότι η ρύθμιση δημιουργεί κινδύνους για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος. Εν τω μεταξύ, ο νέος επίτροπος για τις Οικονομικές Υποθέσεις, ο Φινλανδός Ολι Ρεν, δήλωσε χθες ότι παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και ξεκαθάρισε ότι περιμένει συγκεκριμένα μέτρα από την ελληνική κυβέρνηση με το Πρόγραμμα Σταθερότητας. Η Eurostat, εξάλλου, σε έκθεση-κόλαφο, αρνείται να επικυρώσει τα στοιχεία για το έλλειμμα των προηγουμένων ετών και προαναγγέλλει νέα αναθεώρηση.


  Φαίνεται δεν τους έφτασαν τα 28 δις


Read more...
Related Posts with Thumbnails

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP