Πέμπτη 16 Απριλίου 2009

«Σήμερον κρεμάται επί ξύλου, ο έν ύδασι την γή κρεμάσας…»

Read more...

Εκδηλώσεις Μ. Παρασκευής και Μ. Σαββάτου

Αύριο, Μεγάλη Παρασκευή, οι περιφορές των Επιταφίων στην πόλη και τα προάστια της Κέρκυρας, θα ξεκινήσουν στις 2.00 μετά το μεσημέρι, με πρώτες τις περιφορές των Επιταφίων του Παντοκράτορα, στο Καμπιέλο, και της Παναγίας Σπηλαιώτισσας, στο Νέο Φρούριο, που οργανώνει ο Ναυτικός Σταθμός.
Θα ακολουθήσουν οι περιφορές των Επιταφίων των άλλων ναών της πόλης, στις 9.00 ο επιτάφιος της Καθολικής Μητρόπολης και τελευταίος αυτός του Μητροπολιτικού Ναού, η περιφορά του οποίου θα ξεκινήσει στις 10.00 το βράδυ. Επίσης, στις 12.00 το μεσημέρι θα ξεκινήσει η περιφορά του Επιταφίου της Ιεράς Μονής Παλαιοκαστρίτσας.
Το Μεγάλο Σάββατο, στις 6.00 το πρωί, θα γίνει η καθιερωμένη αναπαράσταση του σεισμού στην εκκλησία της Φανερωμένης, στην Πλακάδα του Αγίου Σπυρίδωνα.
Στις 9.00 το πρωί, θα γίνει η λιτάνευση του ιερού σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος. Πρόκειται για την αρχαιότερη από τις 4 λιτανείες του Αγίου, που πραγματοποιείται σε ανάμνηση του θαύματος με το οποίο απάλλαξε το νησί από τη σιτοδεία που πραγματοποιείται ταυτοχρόνως με την περιφορά του Επιταφίου του Αγίου Σπυρίδωνος.
Στις 11.00 το πρωί, στη Μητρόπολη, θα ψαλεί η Ακολουθία του Εσπερινού της Ανάστασης, που είναι συνδεδεμένη με το – γνωστό σε όλη την Ελλάδα – έθιμο των «μπότηδων» των πήλινων κανατιών δηλαδή που πέφτουν από τα μπαλκόνια και τα παράθυρα των σπιτιών όλης της παλιάς πόλης και συμβολίζουν τη συντριβή του κακού και τον αντίστοιχο θρίαμβο του καλού.
Το βράδυ, τέλος, στις 11.40, από την Αγία Παρασκευή, στην Πόρτα Ρεμούντα, θα ξεκινήσει η πομπή της Αναστάσεως για το Πάρκο της Άνω Πλατείας, όπου με ιδιαίτερη λαμπρότητα θα γίνει η τελετή της Ανάστασης

Η ΑΦΙΞΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΩΤΟΣ
Με την απογευματινή πτήση του Μεγάλου Σαββάτου των Ολυμπιακών Αερογραμμών, που προσγειώνεται στις 8.30, αναμένεται η άφιξη του Αγίου Φωτός στην Κέρκυρα.
Στην Αθήνα το Άγιο Φως θα αφιχθεί από τα Ιεροσόλυμα στις 6.30 το απόγευμα και θα του αποδοθούν τιμές αρχηγού κράτους

ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΗΣ ΜΑΣΤΕΛΑΣ
Μεθαύριο, Μεγάλο Σάββατο, ο Οργανισμός Κερκυραϊκών Εκδηλώσεων θα αναβιώσει στην Πίνια το έθιμο της «μαστέλας», ένα παλιό κερκυραϊκό έθιμο που ατόνησε στις αρχές του 20ου αιώνα.
Η μαστέλα είναι γεμάτη με νερό και στολισμένη με μυρτιές, φοινικόφυλλα και λουλούδια. Το έθιμο είχε καθιερωθεί από τους αχθοφόρους της περιοχής που προέτρεπαν τους περαστικούς να ρίξουν στη μαστέλα κέρματα και να κάνουν μια ευχή.
Την ώρα που οι καμπάνες σήμαιναν την πρώτη ανάσταση, οι πρώτοι περαστικοί βουτούσαν το κεφάλι τους στο νερό και πλέναν το πρόσωπό τους με το αγιασμένο νερό της Ανάστασης


ΕΡΤ

Read more...

Από αύριο σε ισχύ τα κυκλοφοριακά μέτρα

Σε ισχύ τίθενται αύριο στην πόλη της Κέρκυρας τα έκτακτα κυκλοφορικά μέτρα που έχουν αποφασίσει οι συναρμόδιοι φορείς για τη διαχείριση της κυκλοφορίας τις ημέρες του Πάσχα
Σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση, το ιστορικό κέντρο θα είναι κλειστό από τις 3.00 μετά το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής μέχρι τις 2.00 μετά τα μεσάνυχτα και το Μεγάλο Σάββατο από τις 7.00 το πρωί έως τις 2.00 το μεσημέρι και από τις 6.00 το απόγευμα έως τις 2.00 μετά τα μεσάνυχτα.
Παραλλήλως, θα λειτουργήσουν περιφερειακοί χώροι στάθμευσης στις εισόδους της πόλης.
Επί ποδός βρίσκεται αυτές τις ημέρες και το σύνολο της δύναμης της Αστυνομίας, προκειμένου να διευκολύνουν την κίνηση κατοίκων και επισκεπτών και να ανακουφίσουν τα κυκλοφοριακά προβλήματα που αναπόφευκτα δημιουργούνται αυτές τις ημέρες.
Επιπλέον, με ανακοίνωσή της, η Αστυνομική Διεύθυνση επισημαίνει ότι εν όψει των εορτών του Πάσχα λαμβάνονται αυξημένα μέτρα για την αντιμετώπιση της παράνομη χρήσης κροτίδων, φωτοβολίδων βεγγαλικών και πυροτεχνημάτων τόσο σε επίπεδο πρόληψης όσο και σε επίπεδο καταστολής. Σύμφωνα με την αστυνομία η κατοχή και χρήση βεγγαλικών είναι παράνομη και διώκεται ποινικά.

ΕΡΤ

Read more...
Related Posts with Thumbnails

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP