Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2010

Βελούδινο ψαλίδισμα αποδοχών των βουλευτών

Μικρό περαιτέρω «ψαλίδισμα» στις αποδοχές των βουλευτών, αλλά και στις προνομιακές απολαβές των υπαλλήλων του Κοινοβουλίου, εισηγείται ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικος σε μια προσπάθεια να κατευναστούν οι αντιδράσεις στην κοινή γνώμη και να σταλεί μήνυμα ότι «και η Εθνική Αντιπροσωπεία συμβάλλει στην προσπάθεια περιστολής των δημοσίων δαπανών».

Στο πλαίσιο αυτό, όπως έκανε γνωστό χθες μετά τη Διάσκεψη των Προέδρων του Κοινοβουλίου, ο κ. Πετσάλνικος σε συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου πρότεινε τη μείωση κατά 15% της ειδικής αμοιβής ύψους περίπου 300 ευρώ που λαμβάνουν οι βουλευτές για τη συμμετοχή τους σε κάθε συνεδρίαση κοινοβουλευτικής επιτροπής. Η νέα αυτή «μίνι» περικοπή (της τάξεως των 45 ευρώ ανά συνεδρίαση που μπορεί να φθάσει σε μερικές εκατοντάδες ευρώ ετησίως) είναι, όπως υποστήριξε σε χθεσινές δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Βουλής, επιπλέον της μείωσης κατά 5% επί της βασικής βουλευτικής αποζημίωσης, η οποία, όπως διευκρίνισε, «ίσχυσε όλο το 2009, θα παραταθεί για το τρέχον έτος και για όσο ακόμη χρειαστεί...».

«Πενιχρές» όμως περικοπές ανακοινώθηκε ότι θα υπάρξουν και στις απολαβές των υπαλλήλων της Βουλής διά της φορολόγησης των δύο επιπλέον μισθών (συνολικώς, δηλαδή, 16) που λαμβάνουν ετησίως και ως τώρα φορολογούνταν αυτοτελώς με πολύ χαμηλό συντελεστή.

Εφεξής οι πρόσθετες αυτές παροχές, οι οποίες χορηγούνται δύο φορές τον χρόνο, με το «άνοιγμα» και το «κλείσιμο» των κοινοβουλευτικών εργασιών, θα εντάσσονται στην εκάστοτε ισχύουσα κλίμακα φόρου εισοδήματος και θα αντιμετωπίζονται όπως και τα λοιπά εισοδήματά τους, διευκρίνισε ο κ. Πετσάλνικος.

O ίδιος πάντως απέκλεισε το ενδεχόμενο κατάργησης του «προνομίου» αυτού προς τους υπηρετούντες στη Βουλή, με το επιχείρημα ότι πρόκειται για ρύθμιση που «ισχύει από το 1929 και καταργήθηκε μόνο στα χρόνια της χούντας», καθώς επίσης και ότι θεσπίστηκε και διατηρείται επειδή «οι υπάλληλοι της Βουλής δουλεύουν πολύ συχνά νυκτερινά ωράρια και δεν λαμβάνουν άλλα επιδόματα που προβλέπονται για εργαζομένους σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου». Σε μια προσπάθεια, εξάλλου, να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις που δημιουργούνται από τις συνεχείς αναφορές των μέσων ενημέρωσης στα οικονομικά των βουλευτών και της Βουλής, ο κ. Πετσάλνικος επανέλαβε χθες ότι ο προϋπολογισμός του Κοινοβουλίου για το 2010 μειώθηκε, για πρώτη φορά κατά την τελευταία 35ετία, κατά 1,75% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.

Παρέθεσε δε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι συνολικές δαπάνες της Βουλής αντιπροσωπεύουν το 0,379% του κρατικού προϋπολογισμού και ειδικώς για τις αποζημιώσεις των βουλευτών (που κατά μέσον όρο υπολείπονται των 100.000 ευρώ ετησίως) διατίθεται ποσοστό 0,112% επί των συνολικών δημοσίων δαπανών. Ερωτηθείς, τέλος, για το ενδεχόμενο να αναθεωρηθεί η ρύθμιση σύμφωνα με την οποία οι απολαβές των βουλευτών φορολογούνται κατά το ήμισυ αυτοτελώς και μόνο το υπόλοιπο ποσό εντάσσεται στη φορολογική κλίμακα, μαζί με τυχόν άλλα εισοδήματά τους, ο Πρόεδρος της Βουλής παρέπεμψε στη «διαβούλευση που θα γίνει για το υπό κατάρτιση φορολογικό νομοσχέδιο» .


ΣΙΓΑ ΜΗΝ ΠΟΝΕΣΕΤΕ ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ..... ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΘΑ ΣΑΣ ΣΤΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΓΑΛΜΑ  ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΠΙΣΤΡΕΨΑΤΕ  ΨΙΧΟΥΛΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΚΛΕΨΕΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ 




Read more...
Related Posts with Thumbnails

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP