Κυριακή 26 Απριλίου 2009

Αντιδράσεις για τον κυματοθραύστη στη Σπηλιά

ΑΠΟ ΤΟ BLOG Η ΚΕΡΚΥΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

Σε εξέλιξη βρίσκονται τα έργα κατασκευής του τουριστικού καταφυγίου στη Σπηλιά. Την ίδια στιγμή όμως 444 πολίτες με επιστολή τους προς την Περιφέρεια, τη Νομαρχία, το Δήμο Κερκυραίων, την ΤΕΔΚ και το Τεχνικό Επιμελητήριο διαμαρτύρονται για το ύψος του εξωτερικού κυματοθραύστη και ζητούν την επανεξέταση της μελέτης από τον ΟΛΚΕ και την έναρξη διαλόγου για την εξεύρεση λύσης.Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΚΕ Αλ. Δεσύλλας, δήλωσε χθες στα ΜΜΕ ότι, η οποιαδήποτε τροποποίηση της μελέτης σημαίνει ουσιαστικά και καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του έργου της μαρίνας στη Σπηλιά".
To όλο θέμα περιπλέκει ωστόσο σημερινή δήλωση του αντιδημάρχου Γ.Μάμαλου ότι "σκοπεύει να επαναφέρει το θέμα στο Δημ. Συμβούλιο προκειμένου να μην επιτραπεί η κατασκευή του συγκεκριμένου κυματοθραύστη".
Το υπόμνημα
των κατοίκων

Στο υπόμνημα διαμαρτυρίας που υποβλήθηκε από κατοίκους της Σπηλιάς στις τοπικές αρχές, τονίζονται τα εξής:
“Όλοι εμείς που υπογράφουμε παρακάτω διαμαρτυρόμαστε έντονα για την κακοποίηση που σχεδιάζεται στην πόλη της Κέρκυρας, στην περιοχή της Σπηλιάς.
Διαπιστώσαμε ότι η μελέτη για την υπό κατασκευή Μαρίνα προβλέπει εξωτερικό κυματοθραύστη ύψους 3 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας από φυσικούς ογκόλιθους.
Η κατασκευή αυτή θα αποκλείσει την δυνατότητα σε όλη την περιοχή να βλέπει τη θάλασσα και το Βίδο, αντί αυτών ο περαστικός και ο χρήστης της πλατείας θα βλέπει ένα τείχος από μεγάλες πέτρες.
Διαμαρτυρόμαστε γιατί:
1. Καμία πόλη στον κόσμο εσκεμμένα και χωρίς σοβαρό λόγο δεν αποκλείει την οπτική της επαφή με την θάλασσα.
2. Το ύψος αυτό προφανώς οφείλεται σε λάθος της μελέτης αφού το μέγιστο προβλεπόμενο ύψος κύματος στην περιοχή δεν ξεπερνάει το 1.25 μ.
3. Αδιάψευστος μάρτυρας του παραπάνω πέρα από όποιους υπολογισμούς είναι ο υπάρχων κυματοθραύστης- κρηπίδωμα ύψους 1.40 τον οποίο ποτέ τα κύματα δεν ξεπερνούν παρ΄ όλο πως είναι γνωστά ότι σε κρηπιδώματα με κατακόρυφο μέτωπο το ύψος του κύματος που αναπτύσσεται είναι μεγαλύτερο.
4. Ένα τείχος από ακατάστατους φυσικούς ογκόλιθους κακοποιεί βάναυσα την αισθητική της πόλης. Οι μελετητές δεν είχαν παρά να δουν το Βενετσιάνικο λιμάνι της πόλης (Μαντράκι) στο οποίο η ανωδομή είχε κατασκευαστεί από λαξευτούς ογκόλιθους.

Για όλους αυτούς τους λόγους ζητάμε από όλους τους φορείς να πιέσουν με κάθε δυνατό τρόπο ώστε να τροποποιηθεί η μελέτη, ο εξωτερικός κυματοθραύστης να μην ξεπεράσει σε ύψος το 1.50 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και το εσωτερικό προς την πόλη μέτωπο του να είναι από σκυρόδεμα ή ακόμη καλύτερα επενδεδυμένο με πέτρα.
»
Ο Αλ. Δεσύλλας
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Αλ. Δεσύλλας το ύψος του κυματοθραύστη καθορίστηκε μετά από επιστημονική μελέτη.
Για το κείμενο διαμαρτυρίας των πολιτών, ανέφερε έχει αποσταλεί στο μελετητικό γραφείο που έχει εκπονήσει τη μελέτη προκειμένου οι μελετητές να τοποθετηθούν επί συγκεκριμένων σημείων.
Από την άλλη, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει συνεργασία με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων προκειμένου να πραγματοποιηθεί σύντομα εκδήλωση παρουσίασης της μελέτης.
“Ο κυματοθραύστης θα βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από την ξηρά, γεγονός που δεν θα εμποδίζει καθόλου τη θέα προς τη θάλασσα και το Βίδο”, σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΚΕ, που έφερε ως παράδειγμα την αλουμινένια περίφραξη που υπάρχει αυτή τη στιγμή γύρω από τα δομικά υλικά που έχουν τοποθετηθεί στο λιμάνι (είναι σε ύψος ανάλογο του κυματοθραύστη).
Ο Δεσύλλας μίλησε ακόμη και για “παραπλάνηση” όσων θεωρούν ότι τα μεγάλα μπλόκια που βρίσκονται στο παλιό λιμάνι θα παραμείνουν εκεί καθώς ήδη έχουν ποντιστεί τα περισσότερα από αυτά στη θάλασσα.
Μάμαλος
Την άποψη ότι η κατασκευή του συγκεκριμένου κυματοθραύστη με ύψος 3 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας πρόκειται για υπερβολή και θα κακοποιήσει το περιβάλλον και την εικόνα της Κέρκυρας, εξέφρασε χθες ο αντιδήμαρχος Κερκυραίων Γ. Μάμαλος.
Τώρα που οι εργασίες ξεκίνησαν ξανά, το θέμα επανήλθε στην επιφάνεια. Θα το φέρω ξανά στο Δ.Σ. προκειμένου να μην επιτρέψουμε την κατασκευή του συγκεκριμένου κυματοθραύστη. Ο ΟΛΚΕ θα πρέπει να εξετάσει ξανά το θέμα και να προχωρήσει σε τροποποίηση του Τεχνικού Δελτίου. Κατά τη γνώμη μου ο κυματοθραύστης δεν θα πρέπει να έχει περισσότερο από 1,5 μέτρα ύψος”.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, ο συγκεκριμένος κυματοθραύστης έρχεται σε αντίθεση με τα όσα ορίζει η UNESCO και το Υπ. Πολιτισμού.
“Για άλλες περιπτώσεις το ΥΠΠΟ στέλνει τα θέματα στο ΚΑΣ και μας καθυστερεί. Για το συγκεκριμένο θέμα όμως δεν βλέπει να κινητοποιείται κανείς. Και απορώ πως δόθηκε και η σχετική άδεια. Πρέπει να λάβει θέση και το Υπ.Πο” υποστήριξε ο κ. Μάμαλος.
• Το συνολικό ύψος του έργου φτάνει τα 8,4 εκατ. ευρώ, έχει φορέα εκτέλεσης την ΠΙΝ ενώ συγχρηματοδοτείται από Ε.Ε. και Ελληνικό Δημόσιο.

Η ΚΕΡΚΥΡΑ ΣΗΜΕΡΑ


Related Posts with Thumbnails

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP