Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2009

Εθνικό σχέδιο δράσης για την ενέργεια

Ο Δήμαρχος και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Εσπερίων ας λάβει σοβαρά υπ’ όψη του την διακήρυξη του Πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου πριν λάβουν απόφαση για το θαλάσσιο αιολικό πάρκο ΒΔ της Κέρκυρας.

Δεν πρέπει να αγνοούν την ύπαρξη και αλλων κατοίκων, όπως του Μαθρακίου, οι οποίοι ακόμη δεν έχουν εκφράσει τις απόψεις τους επί του θέματος. Πρέπει να γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν είναι εις θέση αυτήν την στιγμή να αποφασίζουν επί παντός επιστητού.

Βέβαια η ψηφοθηρία είναι ένας πολύ σοβαρός παράγων που δυστυχώς διέπει ακόμη τους τοπικούς άρχοντες στην Ελλάδα. Πρόσφατο παράδειγμα το λιμάνι του Αγίου Στεφάνου, όπου εισακούστηκαν οι ψαράδες της περιοχης οι οποίοι για ιδιωτικούς ιδιοτελείς σκοπούς πίεσαν την Νομαρχία και τον Δήμο να μην ανοίξει αρχικά ένας δίαυλος, ούτος ώστε να μπορεί το πλοίο της άγονης γραμμής προς τα Διαπόντια νησιά να εκτελεί τα δρομολόγια του. Αποτέλεσμα όλων αυτών των ενεργειών ήταν η διακοπή των δρομολογίων από το περασμένο καλοκαίρι, προς τα Διαπόντια και τη ταλαιπωρία των κατοίκων τους μέχρι σήμερα.

Όλα αυτά τα αναφέρουμε, διότι και σήμερα αντιλαμβανόμαστε ότι συμβαίνει το ίδιο, χωρίς σοβαρές μελέτες και υποστηρίζοντας θέσεις τοπικών επαγγελματιών οι οποίοι πρώτα εκείνοι παρανομούν, βλέπε ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα χώροι εστίασης στην περιοχή, χωρίς βιολογικούς καθαρισμούς με τα απόβλητα τους να οδεύουν προς τις ακτές της περιοχης.

Για ποια οικολογία μας μιλούν !!!
τι γνωρίζουν για την αιολική ενέργεια !!!


Δεν τους είδαμε ποτέ να διαμαρτύρονται για


• Το παράνομο κυνήγι που οργιάζει
• Την παράνομη αλιεία επίσης
• Τα απόβλητα κ.α.

Πως λοιπόν όλοι αυτοί θα μας υποδείξουν ποιο είναι το συμφέρων της περιοχης, πρωτίστως τους χρειάζονται μερικά σεμινάρια για να καταλάβουν τι θα πει πράσινη ενέργεια, αιολική ενέργεια και οικολογία και εν συνεχεία να εκφέρουν την γνώμη τους.
Αυτά προς το παρών διότι θα υπάρξει και συνέχεια.
Από το δικό μας blog θα αρχίσει μια επιστημονική ενημέρωση και αρχίζουμε με το σημείο της ομιλίας του Πρωθυπουργού που αναφέρεται στην πράσινη ενέργεια.

Η πράσινη ανάπτυξη αποτελεί τον κεντρικό πυλώνα της κυβερνητικής πολιτικής. Αυτό ήταν και κεντρικό σημείο της ομιλίας του Πρωθυπουργού, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά ότι «κεντρικός στόχος της κυβέρνησης είναι να καταστεί η Ελλάδα πρωτοπόρα στην πράσινη ανάπτυξη» .


«Ξεκινάμε με ένα εθνικό σχέδιο δράσης για την όσο το δυνατόν καλύτερη προστασία όλου του πρασίνου, με ένα σχέδιο διάσωσης της Αττικής και τόσων άλλων περιοχών, όπως της Πελοποννήσου, από τις τεράστιες καταστροφές. Στέλνουμε σαφές μήνυμα: τέρμα στην καταπάτηση των καμένων δασικών εκτάσεων. Δεν θα δείξουμε καμία ανοχή» υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.


Βασικό εργαλείο χρηματοδότησης θα αποτελέσει το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς 2007-2013 που θα αναθεωρηθεί για να υποστηρίξει την πράσινη ανάπτυξη, όπως και ο αναπτυξιακός νόμος για να στηρίζει πιο αποτελεσματικά την αποκέντρωση των επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.


Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι θα αλλάξει πλήρως το ενεργειακό τοπίο με στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και στην εξοικονόμηση ενέργειας. Ήδη το νέο υπουργείο Περιβάλλοντος αναλαμβάνει την προώθηση των ΑΠΕ, οι οποίες μπορούν να εγκατασταθούν ακόμη και σε βραχονησίδες, ακόμη και σε πλατφόρμες μέσα στη θάλασσα, σύμφωνα με το Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ, το οποίο αν χρειαστεί θα αναθεωρηθεί, ενώ παράλληλα προωθείται η εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια.

«Θέτουμε τον πήχη ψηλά 20% παραγωγής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας το 2020. Θα καταθέσουμε μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου το νέο εθνικό ενεργειακό μας σχέδιο» τόνισε ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος ανέφερε ότι στηρίζεται η ενεργειακή και η πράσινη διπλωματία, ενώ έκανε λόγο για διαφορετική αντίληψη για τις υποδομές και τις επενδύσεις στις πόλεις για την αναγέννησή τους.

Πρέπει να σημειωθεί ότι μπορούν να αξιοποιηθούν κοινοτικά προγράμματα για το χτίσιμο ξανά των πόλεων, των οποίων η χώρα δεν έκανε ποτέ χρήση, ενώ κοινοτικά κονδύλια υπάρχουν για αναπλάσεις ολόκληρων οικοδομικών τετραγώνων, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Ανεξάρτητη Κίνηση Πολιτών Μαθρακίου

Related Posts with Thumbnails

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP