Κυριακή 5 Απριλίου 2009

Απέτυχε η εκτόξευση πυραύλου της Β. Κορέας

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε σήμερα, Κυριακή, πύραυλο για να θέσει σε τροχιά τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο, προβαίνοντας σε μια ενέργεια που οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα θεωρούν συγκαλυμμένη δοκιμή ενός βαλλιστικού πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς.



Ωστόσο, ο υπουργός Αμύνης της Νοτίου Κορέας Λι Σανγκ Χι τόνισε πως η Σεούλ εκτιμά πως η Β. Κορέα απέτυχε να θέσει σε τροχιά νωρίτερα σήμερα δορυφόρο της, μεταδίδει το ιαπωνικό πρακτορείο Κιόντο.

Νωρίτερα και η αμερικανική Διοίκηση Αεροδιαστημικής Άμυνας της Β. Αμερικής (Norad) κι η Βόρειος Στρατιωτική Διοίκηση, σε βραχύ ανακοινωθέν τους τόνισαν πως «ο πρώτος όροφος του πυραύλου έπεσε στη Θάλασσα της Ιαπωνίας».

«Οι υπόλοιποι όροφοι καθώς κι ο ίδιος ο δορυφόρος έπεσαν στον Ειρηνικό Ωκεανό. Κανένα αντικείμενο δεν ετέθη σε τροχιά και κανένα θραύσμα δεν έπεσε στην Ιαπωνία», τονίζει η αμερικανική διοίκηση.

Η εκτόξευση ενός πυραύλου από τη Βόρειο Κορέα ναι μεν ήταν «αποτυχημένη», αλλά δεν πρόκειται να μεταβάλλει την απάντηση που αξιώνουν οι ΗΠΑ να δοθεί από το ΣΑ του ΟΗΕ, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

«Η καθαυτή εκτόξευση αποτελεί την παραβίαση κι όχι το γεγονός ότι, όπως το βλέπουμε εκ των υστέρων, η εκτόξευση αυτή ήταν αποτυχημένη», τόνισε εκπρόσωπος της προεδρίας από την Πράγα.

Οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα είχαν απειλήσει να αναλάβουν δράση στην περίπτωση πραγματοποίησης της εκτόξευσης από την Πιονγκγιάνγκ.

Σολάνα: Θα υπάρξουν κυρώσεις


Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Χαβιέρ Σολάνα, υπογράμμισε πως «οι Βορειοκορεάτες γνώριζαν πως δεν έπρεπε να προχωρήσουν στην εκτόξευση του πυραύλου και εκτίθενται πλέον στις κυρώσεις, καθώς γνώριζαν τι είχαν να αντιμετωπίσουν εκ μέρους του ΣΑ του ΟΗΕ.

"Οφείλουμε να είμαστε ανήσυχοι κι όλοι μας αντιδράσαμε σήμερα το πρωί διότι οι Βορειοκορεάτες γνώριζαν πως δεν έπρεπε να το κάνουν», τόνισε ο ίδιος στο ισπανικό ραδιοφωνικό δίκτυο Cadena Ser από την Πράγα, όπου συμμετέχει στην σύνοδο ΕΕ-ΗΠΑ.


«Συνεπώς, θα υπάρξουν κυρώσεις, ή τουλάχιστον μία συζήτηση γι' αυτές στο ΣΑ του ΟΗΕ», πρόσθεσε ο Σολάνα, επισημαίνοντας πως η Β. Κορέα είναι μία «απρόβλεπτη χώρα».

kathimerini.gr


Related Posts with Thumbnails

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP