Τρίτη 28 Απριλίου 2009

35 χρόνια Playmobil

«Μεγάλωσα με την Playmobil. Ήταν τα πρώτα μου παιχνίδια και τα κράτησα για πολύ καιρό. Παλιότερα οι φιγούρες ήταν πιο απλές. Τα χρώματα ήταν πιο απλά. Πράσινα, μπλε, κόκκινα, κίτρινα. Από έναν αστυνόμο μπορούσαμε να φτιάξουμε έναν Ινδιάνο και από κάθε Ινδιάνο κάτι άλλο», λέει ένας Γερμανός ενήλικας σήμερα που εξακολουθεί να αγαπά τις μικροσκοπικές φιγούρες.

Εφευρέτης τους ήταν ο Χανς Μπε, ο οποίος πέθανε τον περασμένο Ιανουάριο σε ηλικία 79 ετών.

Ο μηχανισμός των παιχνιδιών σήμερα είναι φυσικά πιο πολύπλοκος και πιο λεπτομερής, όταν κουνάνε τα χέρια ή τα πόδια. Εκτός αυτού σήμερα έχουν και στολές. Μπορεί να ντύνονται σκιέρ ή και νύφες. Οι ομάδες που απευθύνεται η εταιρεία είναι παιδιά ηλικίας 3 έως 10 ετών. Πολλοί όμως από αυτούς που μεγάλωσαν και σήμερα είναι ενήλικες δεν μπόρεσαν να εγκαταλείψουν τις μικρές φιγούρες.


Η ιδέα των Playmobil δημιουργήθηκε μέσα από την ανάγκη. Η εταιρεία παιχνιδιών Geobra Brandstätter περιέπεσε σε μεγάλη οικονομική κρίση τη δεκαετία των '70 εξαιτίας της πετρελαϊκής κρίσης. Το πετρέλαιο είχε γίνει πολύ ακριβό και η κατασκευή μεγάλων πλαστικών παιχνιδιών είχε γίνει πανάκριβη. Έτσι δημιουργήθηκαν οι μικρές πλαστικές φιγούρες που κόστιζαν λιγότερο. Ο τότε διευθυντής Όσβαλντ Μπάγιερ θυμάται: «Οι μικρές φιγούρες ήταν τόσο συμπαθητικές και τα παιδιά γρήγορα ήθελαν να κάνουν συλλογές. Το 1974 είχαμε μόλις 19 φιγούρες να παρουσιάσουμε. Μπορούσαν όμως να φτιάξουν έναν κόσμο. Το πάθος της συλλογής των μικρών παιχνιδιών μεγάλωνε κι έτσι καταφέραμε να φτιάξουμε την Playmobil αυτό που είναι σήμερα»



Πάνω από 2 δις ανθρωπάκια της Playmobil έχουν πουληθεί



Επιτέλους τα παιδιά είχαν έναν τρόπο να μιμηθούν και να φτιάξουν με λεπτομέρειες τον κόσμο των μεγάλων. Οι φιγούρες κινούνταν, περπατούσαν, κάθονταν στο αυτοκίνητο. Παρόλα αυτά κανείς δεν φανταζόταν τότε την επιτυχία. 35 χρόνια αργότερα έχουν πουληθεί πάνω από 2 δις φιγούρες.


Τα παιδιά δηλώνουν ευχαριστημένα και γράφουν στην εταιρεία τί θα ήθελαν ακόμα να έχουν. Στο τμήμα σχεδιασμού εξετάζουν τις προτάσεις τους και αν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν. Για την διευθύντρια Αντρέα Σάουερ υπάρχουν όμως σαφείς περιορισμοί, πράγματα που δεν επιτρέπονται: «Έχουμε πολλές φιγούρες που είναι σημαντικές για τα παιδιά, όμως φιγούρες που έχουν να κάνουν με τη βία ή με τις διακρίσεις εναντίον μειονοτήτων δεν έχουμε. Δεν θέλουμε πολεμικά σενάρια.»


Για το λόγο αυτό δεν υπάρχουν τανκς. Υπάρχουν όμως καουμπόηδες και πειρατές. Το παιχνίδι ‘το καλό εναντίον του κακού’ επιτρέπεται, αλλά η χαμογελαστή φατσούλα της φιγούρας είναι αλήθεια δεν αφήνει και μεγάλα περιθώρια για επιθετικότητα.



DEUTSCHE WELLE

Related Posts with Thumbnails

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP