Τους πέντε εθνικούς στόχους του ΠαΣοΚ
Τη σαφή διαχωριστική γραμμή της δικής του διακυβέρνησης από αυτή του κ. Κ. Καραμανλή έθεσε με την ομιλία του στην Αθηναίδα, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Γ. Παπανδρέου, με την ανάπτυξη των πέντε εθνικών στόχων για την έξοδο από την κρίση.
Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, δήλωσε έτοιμος να αναλάβει τις ευθύνες του, γνωρίζοντας όπως είπε ότι ο πήχης μπαίνει ψηλά και ότι το χρέος της ευθύνης είναι βαρύ και ζήτησε για μια ακόμα φορά εκλογές. «Η επιλογή της υπευθυνότητας και σοβαρότητας: Να μιλήσει ο λαός για να αλλάξει πορεία ο τόπος. Αν νοιαζόμασταν για τον εαυτό μας, θα μπορούσαμε να κρυφτούμε πίσω από προσχήματα και να περιμένουμε να πληρώσουν οι άλλοι το κόστος της ανικανότητας τους να διαχειριστούν την κρίση», είπε.
Εκτίμησε ότι η αριστερή φιλοσοφία θα επανέλθει στην διεθνή πολιτική σκηνή και στην Ελλάδα και ζήτησε από της ΕΕ να υιοθετήσει ένα θαρραλέο και ρεαλιστικό πρόγραμμα στήριξης των βαλκανικών οικονομιών.
Ο κ. Παπανδρέου, ανέλυσε τις πηγές της χρηματοδότησης του σχεδίου που προτείνει: ψαλίδι στις φοροαπαλλαγές της ΝΔ στα μεγάλα εισοδήματα, στις αντιπαραγωγικές δαπάνες του προϋπολογισμού, με ανακατανομή δαπανών, αξιοποίησητης ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου και των Κοινοτικών κονδυλίων.
Οι πέντε στόχοι που έθεσε ο κ. Παπανδρέου είναι οι ακόλουθοι:
Ελληνική φωνή παντού με αξιώσεις: Μια εξωτερική πολιτική που παρεμβαίνει σε όλες τις μεγάλες διεθνείς εξελίξεις, υπερασπίζεται αποτελεσματικά τα εθνικά δίκαια και δίνει φωνή στην Ελλάδα.
Πράσινη ανάπτυξη: Νέο πρότυπο οικονομικής ανάπτυξης, η οποία ταυτίζεται με τις λέξεις ποιότητα και αξία. «Πράσινη ανάπτυξη σημαίνει ριζοσπαστική στροφή στις κρατικές πολιτικές, νέες επιχειρηματικές δυνατότητες, θέσεις εργασίας, μεγάλο πρόγραμμα επενδύσεων. Σήμερα υπολογίζεται ότι 10 δισ. ευρώ κάθονται λόγω γραφειοκρατίας. Οι πρώτοι που θα συμμετάσχουν στα προγράμματα θα είναι οι πολίτες και οι τοπικές κοινωνίες», δήλωσε ο κ. Παπανδρέου
Παιδεία και πολιτισμός: Ο κ. Παπανδρέου αποσύνδεσε την εισαγωγή στα ΑΕΙ από τις εισαγωγικές εξετάσεις, θα αρκεί, είπε το εθνικό απολυτήριο. Δεσμεύτηκε επίσης για την αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 5% του ΑΕΠ. Πρότεινε ένα νέο πλαίσιο, το οποίο θα συνδέει την παιδεία με το νέο πρότυπο της πράσινης ανάπτυξης και με τις ανάγκες της σύγχρονης ζωής, πχ. ολοήμερο σχολείο, ενισχυτική διδασκαλία, δημόσιο σχολείο με υπολογιστές, με διδασκαλία ξένων γλωσσών, με το κάθε παιδί να έχει το δικό του ηλεκτρονικό βιβλίο.
ΚράτοςΠρόνοιας: Κοινωνικό δίκτυο με ποιότητα υπηρεσιών που διασφαλίζει σε όλους το δικαίωμα για ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης. «Δεν μπορούμε να ζητάμε θυσίες από τον συνταξιούχο των 600 ευρώ και από τον μισθωτό των 1500 ευρώ. Πρέπει να συμβάλλουν ισότιμα και οι πλούσιοι και ισχυροί». Ο κ. Παπανδρέου μίλησε για ένα δίκτυ προστασίας, στα θέματα υγείας, πρόνοιας, εργασίας, φορολογίας, στο οποίο θα έχει βασικό ρόλο η τοπική αυτοδιοίκηση.
Παραγωγικό ευνομούμενο κράτος: Επιτελικό και αποκεντρωμένο κράτος, ένα κράτος στρατηγείο, όχι πελατειακό και δέσμιο ισχυρών συμφερόντων και ιδιοτελών σκοπιμοτήτων. Επένδυση στη σύγχρονη τεχνολογία, ηλεκτρονική διακυβέρνηση, χρήση ευρυζωνικών οπτικών ινών, διαφάνεια για να μπορεί ο πολίτης να ελέγχει που πάνε τα λεφτά του, όπως τα 28 δισ. ευρώ για τις τράπεζες. «Τέλος η λεηλασία και το πλιάτσικο στον πλούτο του ελληνικού λαού», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου