Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2009

Καλογιάννης κερνάει και Καλογιάννης πίνει

Ζούμε στον αστερισμό των... πάρκινγκ! Ξεφυτρώνουν παντού, ακόμη και στο ιστορικό κέντρο της Κέρκυρας, που με πρόσφατη απόφαση της UNESCO έχει κηρυχθεί μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Με βάση την τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ), που υπέγραψε ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Στ. Καλογιάννης, επιτρέπεται η κατασκευή υπόγειου γκαράζ στην Κάτω Πλατεία, που βρίσκεται στην καρδιά της πόλης και περιβάλλεται από δενδροστοιχίες αλλά και εξαιρετικά μνημεία, όπως τα ανάκτορα του Αγίου Μιχαήλ, η εκκλησία της Παναγιάς Μανδρακίνα, οι οχυρώσεις του Παλιού Φρουρίου και το περίφημο Λιστόν.

Το εργοστάσιο Δεσύλλα

Η σημαντικότερη, όμως, αλλαγή αφορά το περίφημο Οικοδομικό Τετράγωνο (ΟΤ) 237, μια έκταση περίπου 26 στρεμμάτων στην περιοχή Γαρίτσα-Ανεμόμυλος, που περιλαμβάνει το παλιό εργοστάσιο Δεσύλλα, μια ζώνη που έχει χαρακτηριστεί αρχαιολογικός χώρος με το ΓΠΣ του 1987, καθώς και ακίνητα της οικογένειας του υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ, μέρος των οποίων είχε οικοδομηθεί πριν από μερικά χρόνια. Με την τροποποίηση ολόκληρη η έκταση χαρακτηρίζεται γενικής κατοικίας και αποκτά αρκετά υψηλό συντελεστή δόμησης (1,2).


Το εργοστάσιο Δεσύλλα έχει πάψει από 20ετίας να λειτουργεί και μεγάλο μέρος του έχει κηρυχθεί διατηρητέο το 1987, με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού. Παρ' όλα αυτά, στα μέσα του 2006 αγοράστηκε από επενδυτικό όμιλο που είχε ανακοινώσει την κατασκευή συγκροτήματος κατοικιών συνολικής επιφάνειας 50.000 τετραγωνικών.


Ξεκίνησε, μάλιστα, τις εκσκαφές χωρίς να διαθέτει άδεια. Παρενέβη η αρχαιολογία και, όπως ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα η αρμόδια διευθύντρια της Η' Εφορείας Κλασικών Αρχαιοτήτων, εντοπίστηκαν ήδη ευρήματα, που πιθανότατα αφορούν το λιμάνι του Αλκινόου και τα τείχη της αρχαίας πόλης.


Ηταν μια αναμενόμενη εξέλιξη, αφού με διάταγμα του 1947 είχε απαγορευθεί η οικοδόμηση σε ένα τμήμα του ΟΤ 237 γιατί βρίσκεται κοντά στην Παλαιόπολη, που κατά τον Θουκυδίδη αποτελούσε το αρχαίο λιμάνι της Κέρκυρας.

Από την πλευρά του, ο Καλογιάννης επικαλείται παλιότερη απόφαση του ΣτΕ (3581/1978) που είχε αποφανθεί ότι το επίμαχο οικοδομικό τετράγωνο βρίσκεται εντός εγκεκριμένου σχεδίου πόλεως.


Ζητούν αναστολή


Επικαλείται, επίσης, το πολύπλοκο πολεοδομικό καθεστώς της περιοχής και κυρίως παλιότερες αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου με ανάλογο πνεύμα, παραβλέποντας ότι είχαν ανακληθεί με νεότερη του 2007. Με την τελευταία γνωμοδότησή του το δημοτικό συμβούλιο της Κέρκυρας ζητά να καταργηθούν οι περίφημες διατάξεις του διατάγματος του 1989 του τότε υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Σωτ. Κούβελα, με τις οποίες είχε αυξηθεί ο συντελεστής δόμησης από 0,15 που προέβλεπε το σχέδιο του 1987 σε 1,4!

«Να ανασταλεί η εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ έως ότου ολοκληρωθούν οι ανασκαφικές εργασίες και γίνει η αποτίμηση των ευρημάτων», τόνισε στην «Κ.Ε» η βουλετής του ΠΑΣΟΚ Αντζελα Γκερέκου, που πρόσθεσε: «Είναι αδιανόητο να αποκτά υπεραξία ένας χώρος χωρίς να έχει διασφαλιστεί ότι δεν θα χρειαστεί να απαλλοτριωθεί».

Ανάλογη είναι και η θέση του Γρηγ. Ψαριανού: «Ζητάμε την προστασία της Γαρίτσας, που πρέπει να αναδειχθεί σε πολιτιστικό και αναπτυξιακό πόλο της Κέρκυρας», δήλωσε στην «Κ.Ε.» ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που έχει καταθέσει ερωτήσεις για την υπόθεση.

Μάλιστα, τον Νοέμβριο του 2008 ο τότε υπουργός Πολιτισμού, Μιχ. Λιάπης, είχε παραδεχθεί ότι στο προστατευόμενο ακίνητο Δεσύλλα έγιναν κατεδαφίσεις κτιρίων, αυθαίρετες επεμβάσεις και απομάκρυνση βιομηχανικού εξοπλισμού χωρίς την ενημέρωση των υπηρεσιών του υπουργείου!

Ο αποχαρακτηρισμός του αρχαιολογικού χώρου και το εύρος των παρεμβάσεων στο ιστορικό κέντρο προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις των αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού, που με αλλεπάλληλα έγγραφα ζητούν από το ΠΕΧΩΔΕ να αναστείλει την εφαρμογή των ρυθμίσεων του ΓΠΣ και ζητούν να τους κοινοποιηθούν ολόκληρες οι προτάσεις ώστε να τοποθετηθούν, όπως άλλωστε επιβάλλει ο βασικός αρχαιολογικός νόμος. «Η εν λόγω τροποποίηση δεν ετέθη ποτέ στο σύνολό της υπόψη των υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού», αναφέρει σε έγγραφό της προς το ΥΠΕΧΩΔΕ η γενική διεύθυνση αρχαιοτήτων και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Στο ίδιο έγγραφο επισημαίνεται ότι με τις νέες ρυθμίσεις επέρχονται «επεκτάσεις ορίων πολεοδομικών ενοτήτων, ανάμεσα στις οποίες και περιοχές που εντάσσονται μερικά ή εξ ολοκλήρου στη ζώνη προστασίας της UNESCO, αύξηση των ορίων του μέσου συντελεστή δόμησης, τροποποίηση και καθορισμός χρήσεων γης, τροποποιήσεις σε οδικούς άξονες».

Η πλευρά του υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ υποστηρίζει ότι το υπουργείο Πολιτισμού συμφωνεί με τις ρυθμίσεις, επικαλείται ωστόσο παλαιότερα έγγραφα των υπηρεσιών του.

Από τις ρυθμίσεις του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ εξαιρέθηκε μια ολόκληρη περιοχή νοτίως της Γαρίτσας με το σκεπτικό ότι γειτνιάζει με το Α' νεκροταφείο και σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις δεν απέχει τουλάχιστον 250 μέτρα ώστε να επιτραπεί η ένταξή της στο σχέδιο. Ομως οι προδιαγραφές δεν φαίνεται να έχουν ληφθεί υπόψη σε άλλη περιοχή, όπως αυτή στο Μαντούκι, που εντάχθηκε στο σχέδιο παρ' όλο που βρίσκεται σε απόσταση μόλις 20 μέτρων από το νεκροταφείο.

Προσφυγή στο ΣτΕ

Να σημειωθεί ότι η ζώνη νοτίως της Γαρίτσας, που «ξεχάστηκε» από τον Στ. Καλογιάννη, παρουσιάζει έντονη οικιστική ανάπτυξη, περιλαμβάνοντας πολλά αυθαίρετα, αλλά και το εθνικό στάδιο της Κέρκυρας. Μετά τις αντιδράσεις το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ υποσχέθηκε να εξετάσει το θέμα και υποστήριξε ότι η εξαίρεση οφείλειται στο γεγονός ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι γεωλογικές μελέτες.

Η απόφαση του κ. Καλογιάννη έχει διχάσει τους πολίτες της Κέρκυρας και ήδη 33 ιδιοκτήτες ακινήτων στην ευρύτερη περιοχή της Γαρίτσας έχουν καταθέσει προσφυγή στο ΣτΕ, που θα εκδικαστεί τον Νοέμβριο. Μεταξύ άλλων, επισημαίνουν ότι η προώθηση των ρυθμίσεων έγινε χωρίς στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, όπως απαιτεί η κοινοτική νομοθεσία, ενώ επιβάλλει υψηλούς συντελεστές δόμησης που απειλούν με αλλοίωση τη φυσιογνωμία της Κέρκυρας.


Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Related Posts with Thumbnails

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP