Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2009

Να ανοιχτούν οι λογαριασμοί των σωφρονιστικών υπαλλήλων

Δικογραφία για συμμετοχή σε απόδραση κρατουμένων σχηματίστηκε από την αστυνομία σε βάρος του πιλότου του ελικοπτέρου, με το οποίο απέδρασαν χθες (Κυριακή) ο Βασίλης Παλαιοκώστας και ο Αλβανός Αλκέτ Ριζάι. Οι τρεις αντιμετωπίζουν την κατηγορία της συμμετοχής σε απόδραση, σύμφωνα με το άρθρο 173 του Ποινικού Κώδικα. Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Δένδιας ζήτησε από την αρχή νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες να ανοιχθούν οι τραπεζικοί λογαριασμοί των σωφρονιστικών υπαλλήλων της Γ΄Πτέρυγας των φυλακών Κορυδαλλού. Το μεσημέρι συνεδριάζει κυβερνητική επιτροπή για θέματα του υπουργείου Δικαιοσύνης.


Επίσης από το πρωί στις φυλακές Κορυδαλλού εκτός από τον εισαγγελέα - επόπτη βρίσκεται και οι εισαγγελέας που έχει διοριστεί για την διενέργεια της έρευνας για την απόδραση, ο οποίος έχει αρχίσει ήδη να εξετάζει τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους αλλά και κρατούμενους για το περιστατικό της απόδρασης.


Οι αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής που ασχολούνται με την υπόθεση εκτιμούν ότι η απόδραση οργανώθηκε από τον Αλβανό Αλκέτ Ριζάι αλλά με χρήματα που διέθεσε ο Βασίλης Παλαιοκώστας.


Πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξε η γυναίκα που μίσθωσε το ελικόπτερο και η οποία εκτιμάται ότι είναι αλλοδαπή, όπως αλλοδαπός - πιθανώς Αλβανός - φέρεται ότι είναι και ο άνδρας συνεργάτης της.


Υπενθυμίζεται ότι η γυναίκα ηλικίας περίπου 30 ετών είχε εμφανιστεί στην εταιρεία «ΙΝΤΕΡΤΖΕΤ» ως επιχειρηματίας και είχε μισθώσει δύο φορές ελικόπτερο στις 13 και 15 Φεβρουαρίου, με το οποίο πήγε στην Ιτέα.


Χθες, η ίδια γυναίκα τηλεφώνησε στην εταιρεία δίνοντας τα στοιχεία που ήταν πλέον γνωστά σε αυτήν και ζήτησε ελικόπτερο να την παραλάβει με τα παιδιά της από την Ιτέα. Όταν το ελικόπτερο έφθασε εκεί και προσγειώθηκε στο προκαθορισμένο σημείο εμφανίστηκε η γυναίκα μαζί με τον άνδρα ηλικίας περίπου 35 ετών, με ένα ΙΧ αυτοκίνητο μάρκας ΤΟΥΟΤΑ.


Όταν ο πιλότος ρώτησε που είναι τα παιδιά η γυναίκα απάντησε ότι αντί για τα παιδιά θα επιβιβαστεί ο άνδρας που τη συνόδευε. Όταν τον ρώτησε ο πιλότος το όνομά του, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει στην κατάθεσή του, ο άνδρας του απάντησε με μισόλογα και του είπε ένα όνομα που ακούστηκε ως «Τσίγκας».


Παρόλα αυτά, ο πιλότος τον παρέλαβε μαζί με τη γυναίκα και κατευθύνθηκαν προς Αθήνα. Φθάνοντας στα όρια της Αττικής, ο άνδρας έβγαλε μία χειροβομβίδα και την έβαλε κάτω από το λαιμό του πιλότου, ενώ ταυτόχρονα τον απειλούσε και με μαχαίρι και του είπαν να κατευθυνθεί στις φυλακές Κορυδαλλού.


Όταν ο πιλότος τους είπε ότι δεν μπορεί γιατί δεν υπήρχε σχέδιο πτήσης, του είπαν ότι αν δεν τους πάει εκεί που ζητούσαν θα σκοτώνονταν και οι τρεις. Μετά από αυτό ο πιλότος οδήγησε το ελικόπτερο πάνω από τις φυλακές Κορυδαλλού, όπου καθ΄υπόδειξη του ζευγαριού κατέβηκε στο ύψος της ταράτσας, στα κτίρια που του είπαν και παρέλαβε με ανεμόσκαλα τους δυο κρατούμενους.


Την ώρα που ανέβαιναν στο ελικόπτερο οι κρατούμενοι, η γυναίκα απειλούσε τον φρουρό των φυλακών που ήταν στο φυλάκιο της ταράτσας με ένα αυτόματο τύπου «Σκόρπιον» και εκείνος δεν αντέδρασε καθόλου.


Στη συνέχεια το ελικόπτερο κατευθύνθηκε προς το Καπανδρίτι όπου προσγειώθηκε σε χωράφι κοντά στα διόδια Αφιδνών. Εκεί οι δράστες έδεσαν τον πιλότο, του έβαλαν μια κουκούλα στο κεφάλι και έφυγαν με δύο αυτοκίνητα πιθανότατα τζιπ.


Σημειώνεται ότι το ζευγάρι που κατέλαβε το ελικόπτερο για την απόδραση, σύμφωνα με την αστυνομία λάμβανε εντολές από τον Αλβανό Αλκέτ Ριζάι, ο οποίος μιλούσε μαζί τους με ένα κινητό τηλέφωνο που είχε σε μορφή ρολογιού χειρός μέσα στις φυλακές.


Το χρονικό της απόδρασης



Τα υπουργείο Δικαιοσύνης εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με το χρονικό της απόδρασης από τις φυλακές Κορυδαλλού. Ειδικότερα, η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:


«Στις 15.47 σήμερα, προσγειώθηκε ελικόπτερο στην οροφή του ειδικού χώρου κράτησης των φυλακών Κορυδαλλού, με το οποίο και απέδρασαν χρησιμοποιώντας ανεμόσκαλα για την επιβίβασή τους, οι ευρισκόμενοι στο προαύλιο κρατούμενοι Βασίλης Παλαιοκώστας και Αλκέτ Ριτζάι. Κατά τη διάρκεια τόσο της προσγείωσης όσο και της απογείωσης έκαναν χρήση του υπηρεσιακού τους όπλου και πυροβόλησαν το ελικόπτερο τρεις υπάλληλοι της εξωτερικής φρουράς των φυλακών, από απόσταση περίπου 80 - 100 μέτρων, από τους τέσσερις συνολικά ευρισκόμενους σε υπηρεσία, οι οποίοι είχαν οπτική επαφή με το ελικόπτερο. Ο τέταρτος, ευρισκόμενος σε απόσταση 15 μέτρων από το χώρο στον οποίο προσγειώθηκε το ελικόπτερο, δεν έκανε χρήση του υπηρεσιακού του όπλου, επικαλούμενος ότι απειλήθηκε με πυροβόλα όπλα από έναν άνδρα και μια γυναίκα, οι οποίοι επέβαιναν σε αυτό. Έβαλε επίσης εναντίον του ελικοπτέρου αστυνομικός της διμοιρίας επιφυλακής της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία βρισκόταν εκείνη την ώρα στον εξωτερικό περίβολο των Φυλακών. Παρά τη χρήση όπλων όμως από τους τρεις εξωτερικούς φρουρούς και τον αστυνομικό και το γεγονός ότι το ελικόπτερο εβλήθη από σφαίρες, δεν κατέστη δυνατό να ματαιωθεί η απόδραση. Για τις ακριβείς συνθήκες του περιστατικού διεξάγεται ήδη πειθαρχική και ποινική έρευνα, με εντολή του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Νικολάου Δένδια».


Τρεις παραιτήσεις ζήτησε ο υπουργός Δικαιοσύνης



Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Δένδιας εξερχόμενος το βράδυ των φυλακών Κορυδαλλού, δήλωσε τα εξής σχετικά με την απόδραση των Βασίλη Παλαιοκώστα και Ριτζάι Αλκέτ από τις φυλακές Κορυδαλλού με ελικόπτερο:


«Ζήτησα και έλαβα τις παραιτήσεις του κ. Φ. Βλάχου ειδικού γραμματέα ασφαλείας του σωφρονιστικού συστήματος του υπουργείου Δικαιοσύνης, του κ. Απ. Οικονόμου προϊσταμένου του Σώματος Επιθεώρησης και Ελέγχου των Καταστημάτων Κράτησης, του κ. Λ. Καραμπέκιου διευθυντή των φυλακών Κορυδαλλού. Η κυβέρνηση δεν θα ανεχθεί την παρούσα κατάσταση. Όσοι εμπλέκονται στην απόδραση θα οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης και θα τιμωρηθούν παραδειγματικά. 'Ήδη ζήτησα από τον εισαγγελέα Εφετών κ. Τσόγκα να ασκήσει ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου».


Νωρίτερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Δένδιας επιστρέφοντας στην Αθήνα από την Κέρκυρα όπου είχε μεταβεί μετά τα Ιωάννινα, που εκπροσώπησε την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις για την 96η επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης των Ιωαννίνων, δήλωσε σχετικά με την απόδραση των Βασίλη Παλαιοκώστα και Ριτζάι Αλκέτ, τα εξής: «Δεν πρόκειται να ανεχθώ αυτήν την προσβολή. Θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, όσο σκληρά και αν είναι».


www.kathimerini.gr

Related Posts with Thumbnails

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP