Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

Ακυρη η συμφωνία Ελλάδας - Αλβανίας για υφαλοκρηπίδα


Στον αέρα... τίναξε το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας τη συμφωνία οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων των δύο χωρών, που είχε υπογραφεί ανάμεσα στις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Αλβανίας πέρυσι τον Απρίλιο. Το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε, έπειτα από πολύωρη συνεδρίαση, ότι η συμφωνία ήταν ετεροβαρής υπέρ της Ελλάδας και εντοπίστηκαν προβλήματα σε διαδικαστικά θέματα. Με την απόφαση, το δικαστήριο δικαιώνει τους Σοσιαλιστές και άλλα πέντε μικρότερα κόμματα, τα οποία κατηγόρησαν την κυβέρνηση του Σαλί Μπερίσα για... ξεπούλημα της αλβανικής κυριαρχίας στην Ελλάδα και για αδιαφάνεια στις σχετικές διαπραγματεύσεις. Ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών, Ιλίρ Μέτα, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα συμμορφωθεί με την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου.


Η συμφωνία βασιζόταν στην αρχή των ίσων αποστάσεων και η αλβανική κυβέρνηση έσπευσε να την προωθήσει στη Βουλή, η οποία και την ενέκρινε, χωρίς να λάβει υπόψη της την αντίδραση των εθνικιστικών κύκλων και των αντιπολιτευόμενων Σοσιαλιστών, οι οποίοι μποϊκοτάρουν το Κοινοβούλιο και έφτασαν στο σημείο να συμμαχήσουν με τους εθνικιστές και να προσφύγουν στο Συνταγματικό Δικαστήριο για να ακυρώσει τη συμφωνία.

Με ενδιαφέρον αναμένονται οι αντιδράσεις της ελληνικής κυβέρνησης, αφού η συμφωνία οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων με την Αλβανία καθοριζόταν με βάση την αρχή των ίσων αποστάσεων. Η συμφωνία θεωρούνταν σημαντικό χαρτί για την ελληνική πλευρά, διότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην αντίστοιχη υπόθεση με την Τουρκία γύρω από την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο.

agelioforos.gr

Related Posts with Thumbnails

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP