Η σημασία του να είσαι εργαζόμενος...
Τεχνολογική πρόοδος και παγκοσμιοποίηση έχουν αλλάξει τις σχέσεις εργασίας τα τελευταία 50 χρόνια. Μία πρωτότυπη έκθεση στο «Μουσείο Ιστορίας της Ομοσπονδιακής Γερμανίας» στη Βόννη παρουσιάζει τις κυριότερες αλλαγές.
«Διαλέξαμε επίτηδες αυτόν τον διφορούμενο τίτλο», εξηγεί ο επιμελητής της έκθεσης Κρίστιαν Πέτερς. «Από τη μία πλευρά για να δείξουμε πόσο σημαντική είναι η δουλειά για κάθε άνθρωπο, αλλά από την άλλη πλευρά και για να θυμίσουμε ότι σήμερα πολλοί άνθρωποι αισθάνονται πλέον τυχεροί εφόσον έχουν δουλειά, όποια δουλειά κι αν είναι αυτή…»
Η εργασία αποτελεί μέρος της ανθρώπινης υπόστασης και αξιοπρέπειας. Ο άνθρωπος δεν θέλει να δουλέψει και να παράγει μόνο για οικονομικούς λόγους, αλλά και για να δώσει περιεχόμενο στην ύπαρξή του. Στην έκθεση της Βόννης συνειδητοποιεί κανείς ότι πολλά έχουν αλλάξει στον εργασιακό χώρο τα τελευταία πενήντα χρόνια.
Καταμερισμός εργασίας στην αγροτική οικογένεια

«Όλες μας θέλουμε να είμαστε δυνατές αγρότισσες», λέει μία γυναικεία φωνή, «αλλά πώς να τα καταφέρουμε με τόσες δουλειές στο σπίτι, στην αυλή, στο χωράφι, με δουλειές για τον άντρα και για τα παιδιά μας;» Και μία ανδρική φωνή δίνει την απάντηση: «Ο αγρότης βοηθάει τη γυναίκα του που κουράζεται και της αγοράζει ένα ηλεκτρικό πλυντήριο…»
Λίγα επαγγέλματα έχουν αλλάξει τόσο πολύ τα τελευταία τριάντα χρόνια όσο ο τραπεζικός κλάδος. Το 1974 δεν υπήρχαν επενδύσεις σε παράγωγα και κεφάλαια υψηλού κινδύνου. Υπήρχε μόνο το γκισέ και η προσωπική επαφή με τον πελάτη, όπως μας υπενθυμίζει το εκπαιδευτικό φιλμ της εποχής, που απευθυνόταν σε τραπεζοϋπαλλήλους.
« Εντοπίζουμε το πρόβλημα του πελάτη – και αναλαμβάνουμε πρωτοβουλία – ξέρετε πώς το ονομάζουν αυτό οι ειδικοί; Ενεργές πωλήσεις ! »
Απώλειες θέσεων εργασίας και μαζικές κινητοποιήσεις

«Η ψηφιακή τεχνολογία ουσιαστικά κατήργησε το επάγγελμα του κλασσικού τυπογράφου, τη στοιχειοθεσία, τα παλιά πιεστήρια. Αλλά όλα αυτά έγιναν χωρίς να δημιουργηθούν κοινωνικά προβλήματα. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι δεν βρέθηκαν ξεκρέμαστοι από τη μία μέρα στην άλλη. Σήμερα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Από τη μία πλευρά έχουμε νέες θέσεις εργασίας σε τεχνολογίες αιχμής, από την άλλη έχουμε απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων σε άλλα επαγγέλματα. Αυτή η ψαλίδα των εργασιακών σχέσεων θα προκαλέσει πολλά προβλήματα στο μέλλον…»
Η εποχή της παγκοσμιοποίησης

«Άλλος εργάζεται στον τεχνικό σχεδιασμό, άλλος στο λογισμικό, άλλος στο ντιζάϊν και ούτω καθ΄εξής», λέει ο επιμελητής της έκθεσης Κρίστιαν Πέτερς. «Κι όμως, φαινομενικά όλοι κάνουν μία παρόμοια δουλειά σε παράλληλους χρόνους, ο καθένας μπορεί να αντικατασταθεί από τον άλλον και τελικά το ποιος θα κάνει τι καθορίζεται αποκλειστικά με οικονομικά κριτήρια. Μοναδική εξαίρεση είναι ο Αφρικανός εργάτης που ασχολείται με την εξόρυξη της πρώτης ύλης, κοπιάζει στο ορυχείο, δουλεύει πολύ περισσότερο. Το απογευματάκι, όταν οι άλλοι ήδη απολαμβάνουν το οικογενειακό δείπνο, εκείνος ακόμα δουλεύει ή μόλις τότε παίρνει το δρόμο για το σπίτι του…»
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου