Παρασκευή 10 Απριλίου 2009

Κηδεύτηκαν τα θύματα του σεισμού στη Λ'Ακουίλα

Τελετή ταφής των θυμάτων του σεισμού έγινε σήμερα -ημέρα εθνικού πένθους για την Ιταλία- στην περιοχή Κοππίτο, ενώ οι έρευνες για τον εντοπισμό εγκλωβισμένων θα παραταθούν μέχρι την Κυριακή (Κυριακή του Πάσχα για τους καθολικούς).


Σε βαθύ πένθος, η Ιταλία κήδευσε σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή των Καθολικών, τους σχεδόν 300 νεκρούς από τον σεισμό στη Λ' Άκουίλα, όπου η γη εξακολουθεί να σείεται. Τέσσερις μακρές σειρές από φέρετρα, άσπρα εκείνα των παιδιών, στο προαύλιο της στρατιωτικής ακαδημίας, ένα από τα ελάχιστα κτίρια που διασώθηκαν στην πόλη. Πάνω στο καθένα, ένα μπουκέτο λουλούδια και το όνομα του νεκρού.
«Το πνεύμα μου βρίσκεται κοντά σας», διαβεβαίωσε με μήνυμά του τους συγγενείς των θυμάτων του σεισμού ο Πάπας Βενέδικτος.
Ένα άσπρο παιδικό φέρετρο, τοποθετημένο πάνω σ' αυτό της μητέρας: η εικόνα είναι αβάσταχτη και θα παραμείνει το θλιβερό σύμβολο της εθνικής κηδείας, με την οποία η Λ' Άκουίλα αποχαιρέτησε τους νεκρούς της.
Χιλιάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, οι πρόεδροι της Βουλής και της Γερουσίας, συγκεντρώθηκαν στο τεράστιο προαύλιο της Στρατιωτικής Σχολής για τη νεκρώσιμη ακολουθία την οποία τέλεσε ο «υπ' αριθμόν δύο» του Βατικανού, καρδινάλιος Ταρτσίζιο Μπερτόνε.
Η τελετή ξεκίνησε με την ανάγνωση του μηνύματος του Πάπα Βενέδικτου από τον καρδινάλιο Γκέοργκ Γκενσβάιν. Ο Ποντίφικας διαβεβαίωσε τους πενθούντες ότι «το πνεύμα του βρίσκεται κοντά τους, ότι συμμερίζεται τον πόνο τους και ότι θα προσευχηθεί στο Θεό να αναπαύσει αιώνια τις ψυχές των νεκρών». Απηύθυνε ευχές για ταχεία ανάρρωση των τραυματιών.
«Η σκέψη μας αγκαλιάζει με συμπόνια τα πολυάριθμα θύματα που αποχωρίστηκαν πρόωρα με βίαιο θάνατο από τις οικογένειές τους και όλες τις οικογένειες που ξεσπιτώθηκαν», δήλωσε με τη σειρά του ο καρδινάλιος Μπερτόνε. «Αγαπητοί αδερφοί και αδερφές, μεθαύριο θα γιορτάσουμε το Πάσχα και αυτό θα είναι το δικό σας Πάσχα, ένα Πάσχα που θα αποτελέσει την Ανάσταση ενός λαού που έχει ήδη υποφέρει τόσες πολλές φορές στην ιστορία του», πρόσθεσε αναφερόμενος στους σεισμούς που έχουν πλήξει επανειλημμένα τις περιοχές της κεντρικής Ιταλίας.
«Αυτή η μέρα είναι πραγματικός Γολγοθάς για τον καθένα από εμάς», δήλωσε η πρόεδρος της επαρχίας Στεφανία Πετσοπάνε. Τα θύματα του Αμπρούτσο «είναι νεκροί ολόκληρου του έθνους», δήλωσε στην τηλεόραση ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες σε όλη τη χώρα, ενώ την ώρα της κηδείας θα σταματήσει κάθε δραστηριότητα.
Εκτός από τους 287 νεκρούς, μεταξύ των οποίων είκοσι παιδιά, ο σεισμός προκάλεσε και την καταστροφή περισσότερων από 10.000 κτιρίων.
Ο πρόεδρος της ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο έκανε χθες έκκληση για «συλλογικό έλεγχο» συνείδησης, μία φράση που σήμερα είναι πρωτοσέλιδο σε όλες τις εφημερίδες. «Στην κατασκευή ενός σπιτιού εμπλέκονται πολλά άτομα, ο κατασκευαστής, ο επιθεωρητής (...) Κανείς δεν πρέπει να κλείνει τα μάτια. Ούτε αυτός που πουλά, ούτε αυτός που αγοράζει», πρόσθεσε.
287 οι νεκροί
Μέχρι τώρα, λίγες ώρες πριν τις κηδείες των θυμάτων, ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει τους 287.
Ο τελευταίος απολογισμός από την αστυνομία της περιοχής έκανε λόγο για 1.170 τραυματίες, από τους οποίους οι 179 είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Οι άστεγοι ανέρχονται σε περίπου 28.000. Συνολικά 17.772 άνθρωποι πέρασαν μια ακόμα νύχτα σε 2.962 σκηνές και σε εκατοντάδες αυτοκίνητα στους χώρους στάθμευσης της πόλης.

Μετασεισμών συνέχεια

Συνεχίζονται οι μετασεισμοί στην περιοχή της Λ'Ακουιλα, με τον τελευταίο να καταγράφεται στους 3,9 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Sky TG24.
Ο μεγαλύτερος μετασεισμός ήταν μεγέθους 5,1 βαθμών, σημειώθηκε στις 21:40 και έγινε αισθητός ως τη Ρώμη. Ένα κτίριο που είχε ήδη υποστεί ζημιές από τον σεισμό της Δευτέρας κατέρρευσε, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες ασφαλείας.

kathimerini.gr

Related Posts with Thumbnails

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP