Δευτέρα 6 Απριλίου 2009

Δεδομένα των χρηστών θα αποθηκεύουν οι παροχείς Ίντερνετ στην Ε.Ε.

Αρχείο των ιστοσελίδων που επισκέπτονται οι Ευρωπαίοι και των τηλεφωνικών κλήσεων που πραγματοποιούν, θα τηρούν στο εξής οι παροχείς Ίντερνετ (ISP), σύμφωνα με οδηγία της Ε.Ε. Τόσο οι ISP όσο και οι εταιρείες σταθερής τηλεφωνίας έχουν εκφράσει την αντίθεση τους, όπως επίσης και αρκετές εθνικές κυβερνήσεις χωρών - μελών.

Ο Τζιμ Κίλοκ, διευθυντής της Ομάδας Ανοιχτών Δικαιωμάτων, έκανε λόγο για «τρελή οδηγία», με επικίνδυνες προεκτάσεις για τους πολίτες της Ένωσης. Σύμφωνα με την οδηγία, όλοι οι ISP θα πρέπει να κρατούν τα συγκεκριμένα αρχεία για ένα χρόνο. Εξάλλου, αντίστοιχη οδηγία που απαιτεί από τους παροχείς τηλεφωνίας να κρατούν αντίστοιχα αρχεία ισχύει έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή.

Τα αρχεία που θα κρατούνται δεν θα περιλαμβάνουν το περιεχόμενο των e-mail και των ιστοσελίδων, ούτε το περιεχόμενο των τηλεφωνικών συνομιλιών, αλλά θα λειτουργούν ως αποδεικτικά στοιχεία σύνδεσης δύο ή περισσότερων ατόμων. Οι ISP έχουν παραπονεθεί επίσης για τα επιπλέον κόστη στη συλλογή και συντήρηση των στοιχείων, με τη βρετανική κυβέρνηση να έχει συμφωνήσει να αναλαμβάνει η ίδια το κόστος αυτό.

Η συγκεκριμένη οδηγία είχε καταρτιστεί μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Λονδίνο, όταν όλη η Ευρώπη βρισκόταν σε κατάσταση σοκ, σχολίασε σχετικά ο Κίλοκ. Η Σουηδία αποφάσισε να αγνοήσει την οδηγία, ενώ και αντιδράσεις έχουν ήδη εκφραστεί και από τη Γερμανία, που μαζί με την Αυστρία ήταν από τις πρώτες χώρες που αντέδρασαν όταν είχε πρωτογίνει λόγος για το συγκεκριμένο μέτρο.

Σε σχετική ανακοίνωση, το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε ότι εφάρμοζε την οδηγία ως προτεραιότητα της κυβέρνησης για προστασία της δημόσιας και εθνικής ασφάλειας. «Τα στοιχεία επικοινωνιών παίζουν σημαντικό ρόλο σε μεγάλη γκάμα ερευνών, πρόληψης τρομοκρατικών επιθέσεων αλλά και διατήρησης της δημόσιας ασφάλειας».

To μέτρο αυτό είχε αρχίσει να συζητάται από το 2002, προκαλώντας αντιδράσεις λόγω φόβων για καταπάτηση των δικαιωμάτων του πολίτη. Όπως είχε αναφερθεί από τη βρετανική οργάνωση προστασίας ελευθεριών του πολίτη Statewatch: «παραβιάζονται βασικές αρχές της προστασίας δεδομένων, διαδικαστικοί κανόνες και αυξάνεται ο κίνδυνος κατάχρησης εξουσίας από κυβερνητικούς φορείς. Με το πρόσχημα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, οι επικοινωνίες όλων μας τίθενται υπό παρακολούθηση».

Η οδηγία, όπως εφαρμόζεται, καλύπτει τους τομείς της σταθερής τηλεφωνίας, της κινητής τηλεφωνίας, της πρόσβασης στο Ίντερνετ, των email και της τηλεφωνίας μέσω Ίντερνετ (VoIP).

kathimerini.gr

Related Posts with Thumbnails

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP