Τετάρτη 11 Μαρτίου 2009

Κατά της κατασκευής πυρηνικού σταθμού στην Αλβανία η Ιταλία

Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης, Κλαούντιο Σκαϊόλα δήλωσε στα Τίρανα ότι «η Αλβανία πρέπει να εστιάσει την προσοχή της στην παραγωγή ενέργειας από τις υπάρχουσες, αλλά και από εναλλακτικές πηγές και όχι στην κατασκευή πυρηνικών σταθμών».

Σε δηλώσεις του ο κ. Σκαϊόλα είπε ότι «πολλές χώρες στο παρελθόν δεν είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την πυρηνική ενέργεια, όμως σήμερα η στάση τους έχει αλλάξει λόγω και του χαμηλού περιβαλλοντικού κόστους. Αυτό, όμως δεν σημαίνει ότι όλοι πρέπει να κατασκευάσουμε πυρηνικούς σταθμούς».


Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα πρέπει να αναπτυχθεί και παράλληλα να βρεθούν εναλλακτικές πηγές, όπως η παραγωγή ηλιακής και αιολικής ενέργειας. Παρόλα αυτά η επιλογή είναι δική σας».


Η Αλβανία και η Ιταλία υπέγραψαν στις 2 Δεκεμβρίου συμφωνία για την υλοποίηση ενός «mega project», όπως χαρακτηρίστηκε από τους πρωθυπουργούς κ.κ. Μπερίσα και Μπερλουσκόνι, που προβλέπει την κατασκευή του μεγαλύτερου στην Ευρώπη σταθμού παραγωγής αιολικής ενέργειας στη χερσόνησο Καραμπουρούνι, κοντά στον Αυλώνα, 140 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά των Τιράνων. Η χρηματοδότηση του σχεδίου αυτού ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ.


Ο πρωθυπουργός, Σαλί Μπερίσα, έχει επανειλημμένα δηλώσει την ετοιμότητα της Αλβανίας να δεχτεί προτάσεις για κατασκευή σταθμού πυρηνικής ενέργειας από άλλες χώρες, με σκοπό να λυθεί η ενεργειακή κρίση που πλήττει την Αλβανία εδώ και περίπου δύο δεκαετίες.


kathimerini.gr


Related Posts with Thumbnails

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP