Κυριακή 22 Μαρτίου 2009

«Ανοίγουν» ξανά το θέμα του ασύλου

Το θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου επαναφέρουν «στο τραπέζι» κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντας τα Πανεπιστήμια άντρο εγκληματικότητας, ενώ την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πανελλαδική δημοσκόπηση, το 49% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της κατάργησής του, έναντι 44% που έχει την αντίθετη άποψη.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών κ. Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος τόνισε ότι το πανεπιστημιακό άσυλο καθιερώθηκε για την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και όχι για να καταστούν τα Πανεπιστήμια άντρο εγκληματικότητας. Επιπλέον, ο κ. Παυλόπουλος προσέθεσε ότι πρέπει να εφαρμοστούν οι κανόνες περί ασύλου και κάθε αρχή, όπως οι πανεπιστημιακές, να έχουν τις ευθύνες τους. Ζήτησε δε και την συμπαράσταση του φοιτητικού κινήματος.

Αναφερόμενος στη νομοθετική ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση για το θέμα των κουκουλοφόρων, ο υπουργός Εσωτερικών σχολίασε ότι θα πρέπει όσοι βιάστηκαν να βγάλουν συμπεράσματα να περιμένουν το νομοσχέδιο που θα καταθέσει το υπουργείο στη Βουλή και τόνισε ότι είναι άλλο το αυτοτελές έγκλημα και άλλο η επιβαρυντική περίπτωση, βάση της οποίας γίνεται επιμέτρηση στην ποινή. Και προσέθεσε ότι διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει συνταγματικό πρόβλημα όσον αφορά τον προσδιορισμό της επιβαρυντικής περίπτωσης για την χρήση κουκούλας κατά την τέλεση αξιόποινων πράξεων.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη ο ο υπουργός Παιδείας Άρης Σπηλιωτόπουλος χαρακτήρισε «εστίες ανάφλεξης» τις πανεπιστημιακές σχολές που βρίσκονται στο κέντρο ενώ παράλληλα επανέλαβε την πρότασή του για μεταφορά τους εκτός, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξει ο νόμος περί ασύλου.΄Επιπλέον, ο υπουργός Παιδείας έκανε λόγο για νέα οργάνωση των ιδρυμάτων με το μοντέλο των πανεπιστημιουπόλεων των ΗΠΑ (κάμπους) σε απόσταση από το κέντρο εστιάζοντας στις περιπτώσεις του Πολυτεχνείου και της Νομικής, που λόγω της στρατηγικής τους θέσης χρησιμοποιούνται άλλοτε ως «ορμητήρια» και άλλοτε ως «καταφύγια» ομάδων νεαρών, που αναζητούν προστασία κάτω από την ομπρέλα του ασύλου.

Την ίδια στιγμή, υπέρ της της κατάργησης του ασύλου τάσσεται το 49% των Ελλήνων, έναντι ποσοστού 44% που πιστεύει το αντίθετο, σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα της εταιρείας Public Issue. Όπως προκύπτει από την ίδια έρευνα, το 53% των Ελλήνων δεν συμφωνεί στο ερώτημα αν «η πιo σκληρή αστυνομία θα είναι και πιο αποτελεσματική» ενώ το 59% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της λεγόμενης «ποινικοποίησης της κουκούλας».


ΤΑ ΝΕΑ online

Related Posts with Thumbnails

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP