Κυριακή 8 Μαρτίου 2009

''Δυστυχώς είμαστε ξέφραγο αμπέλι τα τελευταία 25 χρόνια''

Ακατάσχετη οικονομική αιμορραγία στο ΕΣΥ έχει προκαλέσει η λεηλασία μακράς διαρκείας που δέχονται τα δημόσια νοσοκομεία από κυκλώματα υπερτιμολόγησης υλικών, τα οποία εκμεταλλευόμενα την αδιαφορία της πολιτικής ηγεσίας και των εποπτικών μηχανισμών "ροκάνιζαν" επί χρόνια το δημόσιο χρήμα. Αποτέλεσμα, οι δαπάνες για ιατροφαρμακευτικά προϊόντα (φάρμακα, μηχανήματα, εφόδια) να εκτοξευτούν σε 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ το 2007 από 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ το 2001.

Σε έρευνα, που είχε ολοκληρωθεί ήδη από τα τέλη του 2006 και παραδόθηκε σε δύο ηγεσίες του υπουργείου Υγείας (Νικήτα Κακλαμάνη και Δημ. Αβραμόπουλο) και σε υπουργό Ανάπτυξης (Δ. Σιούφας), διαπιστωνόταν ότι προμηθευτές νοσοκομείων υιοθετούσαν έναν πολύπλοκο δρόμο υπερτιμολόγησης "κόβοντας" τιμολόγια σε κυπριακές υπεράκτιες εταιρείες και στη συνέχεια εμφανίζονταν οι εταιρείες αυτές να πωλούν τα ίδια ακριβώς ιατρικά υλικά, στις ίδιες ακριβώς ποσότητες, στις ελληνικές εταιρείες απ' όπου τα προμηθεύονταν τα νοσοκομεία.

Όπως προέκυψε από την έρευνα των ελεγκτών του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας, τα ίδια είδη που πωλούνται σε νοσοκομεία της Κύπρου, κοστίζουν από 4 - 6 φορές ακριβότερα στην Ελλάδα.


Η ίδια πρακτική συνεχίστηκε και μετά την κατάργηση του καθεστώτος των υπεράκτιων εταιριών, με την ίδρυση από τους προμηθευτές "θυγατρικών" ή και "μητρικών" εταιριών στην Κύπρο προκειμένου να συνεχίσουν τη "λογιστική αποτύπωση" αυτού του τρόπου προμηθειών στα δημόσια νοσοκομεία.

Σύμφωνα με σχετικό πόρισμα των Ελεγκτών Υγείας, η κατάσταση αυτή προκλήθηκε από έλλειψη συνεργασίας μεταξύ νοσοκομείων και υπηρεσιών, ανυπαρξία έρευνας αγοράς, ενώ πιθανολογείται και σχέση διαπλοκής μεταξύ γιατρών και προμηθευτών.

Τα συμπεράσματα των ελέγχων αυτών του 2005 και 2006 κοινοποιήθηκαν στην εισαγγελέα Αθηνών κ. Μαρία Γκανέ.

''Δυστυχώς είμαστε ξέφραγο αμπέλι τα τελευταία 25 χρόνια'' δηλώνει στην "Καθημερινή της Κυριακής" ο Διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών Ανδρέας Καραμπίνης.

skai.gr

Related Posts with Thumbnails

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP