Η Κέρκυρα πρέπει να λύσει το πρόβλημα με τα σκουπίδια της.
Η Κέρκυρα πρέπει να λύσει το πρόβλημα με τα σκουπίδια της και το πρώτο βήμα είναι η ανακύκλωση. Αυτό ήταν το σημείο που θεωρεί ως κεφαλαιώδους σημασίας για την Κέρκυρα η Ευρωπαία Επίτροπος Ντανούντα Χούπνερ, όπως είπε σε δηλώσεις της, στο τέλος της περιοδείας της, γνωρίζοντας ότι η ανακύκλωση είναι δύσκολο να εφαρμοστεί στην Ελλάδα αλλά υπέδειξε επιμονή ακόμη και με κίνητρα ή με τιμωρία. Έδειξε να κατανοεί τους κατοίκους που αντιδρούν και πρότεινε να γίνει η Κέρκυρα «πράσινο νησί».
Η κυρία Χούπνερ συνάντησε και τους κατοίκους της Λευκίμμης αλλά και τους κατοίκους από το Καρβουνάρι της Θεσπρωτίας και συζήτησε μαζί τους το θέμα των σκουπιδιών. Στους ίδιους έδωσε συγχαρητήρια για το γεγονός ότι είναι ενεργοί πολίτες και αγωνίζονται για τα δικαιώματα τους και για τον τόπο τους.
Σε αποκλειστική συνέντευξη που έδωσε στο τέλος της περιοδείας της στην ΕΡΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ και τη Μαρία Παγκράτη είπε με σαφήνεια ότι η Κέρκυρα πρέπει να λύσει το πρόβλημα με τα σκουπίδια της και υπογράμμισε ιδιαίτερα την ανάγκη να υπάρξει αποτελεσματική ανακύκλωση και μάλιστα σε ποσοστό 70%.
Εξήγησε ότι κατανοεί πως «το πρόβλημα των σκουπιδιών είναι πρόβλημα που απασχολεί όλους τους Ευρωπαίους, όλοι θέλουν να γίνουν αυτά τα έργα αλλά όχι στη δική τους αυλή, και το ζήτημα δεν είναι να κάνουμε μεγάλες δηλώσεις αλλά να καθίσουμε ειρηνικά και ψύχραιμα να συζητήσουμε το πρόβλημα. Να κατανοήσουμε ότι οι άνθρωποι αυτοί διαμαρτύρονται γιατί θεωρούν ότι θίγονται τα δικαιώματα τους».
Απαντώντας στην ερώτηση σχετικά με το πρόβλημα ανεύρεσης των χώρων διάθεσης των υπολειμμάτων που εξακολουθεί να υπάρχει ακόμη και μετά την ανακύκλωση δέχθηκε ότι « παραμένει το πρόβλημα» αλλά υπογράμμισε ότι «ο όγκος των απορριμμάτων που φθάνει στις χωματερές μειώνεται κατά 70% και το βλέπει κανείς από χώρες όπως η Αυστρία, όπου εκεί μάλιστα μπορεί να σε σκοτώσουν αν δεν ακολουθήσεις το ίδιο παράδειγμα. Έτσι λοιπόν θα μπορέσουμε να αναλάβουμε μια ολοκληρωμένη δράση η οποία θα προέλθει από εκπαίδευση, από το σχολείο ακόμα, προκειμένου να μπορέσουμε να την εφαρμόσουμε στη συνέχεια. Επειδή αυτό θα χρειαστεί κάποια χρόνια ίσως θα έπρεπε να υπάρχουν πιο αυστηρές τιμωρίες για όσους ρυπαίνουν το περιβάλλον ή για όσους δεν ακολουθούν την ανακύκλωση, ίσως θα έπρεπε να δοθούν οικονομικά κίνητρα ή ίσως θα έπρεπε να δοθεί από τους δήμους σε υπεργολαβίες η διαδικασία διαλογής των απορριμμάτων».
Η Πολωνή Ευρωπαία Επίτροπος ως κακό παράδειγμα έφερε τη χώρα της, όπου μας είπε ότι μπορεί να γίνεται ο διαχωρισμός από τους πολίτες σε 2 ή 3 είδη αλλά στη συνέχεια ο δήμος τα μαζεύει όλα μαζί και μετά τα πετάει στη χωματερή, έχοντας ως συνέπεια οι πολίτες να αναρωτιούνται γιατί κάνουν το διαχωρισμό στο σπίτι.
«Η Ελλάδα είναι μια πολύ συγκεκριμένη περίπτωση γιατί είναι τέτοια η νοοτροπία των ανθρώπων, πού ίσως έχει πρόβλημα να ακολουθήσει τους πολύ αυστηρούς κανόνες».
Πράσινο νησί
Η πρόταση της κυρία Χούπνερ είναι να γίνει η Κέρκυρα πράσινο νησί όχι μόνο με βάση τη φυσική ομορφιά αλλά και με την οικολογική έννοια. Ήδη, μας ενημέρωσε, ότι υπήρξε τέτοια συζήτηση τόσο με τον Υπουργό κύριο Χατζηδάκη όσο και με τους τοπικούς άρχοντες στην Κέρκυρα, για να προταθεί και να βραβευτεί ένα νησί ως πρότυπο διαχείρισης των απορριμμάτων και τη χρήση οικολογικής ενέργειας. «Θα μπορούσε να είναι η Κέρκυρα».
Ολοκληρωμένη διαχείριση
Ρωτήσαμε τη γνώμη της για την ολοκληρωμένη διαχείριση που προτείνεται από τους δημάρχους και το μεγάλο κόστος των εργοστασίων κομποστοποίησης και απάντησε ότι δεν γνωρίζει πολύ καλά την Κέρκυρα, δεν έχει πληροφορίες για όλο το νησί, έχει δει ότι υπάρχουν προσπάθειες αναπτύξεως στο κέντρο και στο βορρά και τώρα υπάρχουν αυτές οι αντιδράσεις στο νότο. Παρόλα αυτά επανέλαβε ότι το ζήτημα κεφαλαιώδους σημασίας είναι η ανακύκλωση, «αλλά φαίνεται να είναι κάτι δύσκολο στην Ελλάδα». Είπε ότι «Η ανάγκη είναι να συνεργαστούν όλοι οι συναρμόδιοι φορείς και να δουλέψουν προς δύο κατευθύνσεις. Και προς τη δημιουργία ΧΥΤΑ και προς την ανακύκλωση. Και αυτό γιατί αν δημιουργηθούν μόνο χωματερές μέσα σε δύο χρόνια θα γεμίσουν».
Καταλήγοντας υπογράμμισε ότι το 85% του κόστους μιας εκστρατείας, ενημέρωσης για την ανακύκλωση, μπορεί να καλυφθεί από Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο ή το Περιφερειακό ταμείο.
Φωτογραφια απο
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου