Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

Ηταν συνειδητή προβοκάτσια

Ο δημοσιογράφος του περιοδικού «Der Stern» εξηγεί τη στάση του και γιατί υπέγραψε ως «θεία από τη Γερμανία» 

Είναι κι αυτός συγγενής μας στα ξένα. Οχι θείος από την Αμερική αλλά «θεία από τη Γερμανία». Ετσι υπογράφει ο δημοσιογράφος Βάλτερ Βιλενβέμπερ μια ανοικτή επιστολή του προς τους «αγαπητούς Ελληνες» στο περιοδικό «Der Stern». Ακριβέστερα, ως «θεία Γερμανία» η οποία έχει χαρίσει τα τελευταία 29 χρόνια από 9.000 ευρώ σε κάθε Ελληνα και δεν θέλει από αυτούς ούτε ένα ευχαριστώ. «Το μόνο που θέλουμε είναι να μπείτε και εσείς μια φορά στη θέση μας» γράφει. Ετσι, προσθέτει, θα καταλάβετε τι κακό μας έχετε κάνει με «τα κόλπα και τις απάτες σας».
Θεία; Γιατί αυτό το πατερναλιστικό ύφος; «Το έκανα για πρακτικούς λόγους» εξηγεί ο ίδιος. «Η θεία,ως το πιο συμπαθητικό πρόσωπο σε μια οικογένεια, εισακούγεται πιο εύκολα από τους άλλους συγγενείς». Κάποτε ωστόσο πρέπει να τρίξει κι αυτή τα δόντια της. «Ο τρόπος που το έγραψα ήταν συνειδητή προβοκάτσια» λέει. «Μόνο έτσι θα μπορούσα να διεγείρω την προσοχή των εκατομμυρίων αναγνωστών μας».
Ενα χαρακτηριστικό απόσπασμα του «διεγερτικού» που βάζει στόχο όλους τους Ελληνες, δικαίους και αδίκους:

«Το καλοκαίρι πρώτα βάζετε φωτιά στην ωραία χώρα σας...και ύστερα καλείτε την Πυροσβεστική μας επειδή δεν μπορείτε να τη σβήσετε οι ίδιοι. Θέλετε να γίνετε όλοι δημόσιοι υπάλληλοι αλλά κανείς σας δεν θέλει να πληρώνει φόρους... Είστε μόνο τότε πρόθυμοι να εργαστείτε, όταν παίρνετε φακελάκι» γράφει. Αυτά και άλλα χειρότερα, προσθέτει, δεν είναι εφεύρεση των εκάστοτε κυβερνώντων. «Στη δημοκρατία είστε και εσείς συνυπεύθυνοι» τονίζει. «Οι πολιτικοί είναι λαϊκιστές. Κάνουν αυτό ακριβώς που θέλετε εσείς».
Ο κ. Βιλενβέμπερ δηλώνει πάντως αισιόδοξος. «Με όρους ποδοσφαίρου θέλω να πω στους Ελληνες ότι στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν είμαστε αντίπαλοι αλλά παίζουμε σε μία και μοναδική ομάδα.Αν το καταλάβουν,θα υπάρξει βελτίωση» λέει.

Ομάδα με τέτοια «θεία»; Σίγουρα όχι η ισχυρότερη δυνατή. Πρωτάθλημα πάντως με αυτήν δεν κερδίζεται- ούτε στην οικονομία ούτε στο ποδόσφαιρο.
 

Related Posts with Thumbnails

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP