Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

Ξένος, γέρος, και ομοφυλόφιλος...

Εκτεταμένες διακρίσεις στα καθ΄ ημάς αλλά όχι για εμάς. Αυτό διαπιστώνουν οι Ελληνες, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο. Οπως αναφέρεται στην έρευνα «οι πολίτες στην Ελλάδα θεωρούν (σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από την πλειονότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης) ότι όλες οι μορφές διακρίσεων είναι εκτεταμένες στη χώρα τους», μόλις όμως το 6% δηλώνει ότι έχει υποστεί κάποιας μορφής διάκριση.

Οι Ελληνες θεωρούν ιδιαίτερα διαδεδομένες τις διακρίσεις έναντι της εθνικής καταγωγής (71%), της ηλικίας (60%), της αναπηρίας (63%), της σεξουαλικότητας (64%), του φύλου (49%) και της θρησκείας (51%). Επίσης οι συμπολίτες μας πιστεύουν - πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ- ότι η ηλικία, η εθνοτική καταγωγή, η αναπηρία, το παρουσιαστικό αλλά και ο σεξουαλικός προσανατολισμός ενδέχεται να αποτελούν μειονεκτήματα στην αγορά εργασίας. Μάλιστα, θεωρούν ότι το φαινόμενο θα ενταθεί, λόγω της οικονομικής ύφεσης. Επιπροσθέτως οι Ελληνες εμφανίζονται να είναι λιγότερο ανεκτικοί (σε σύγκριση με τον μέσο όρο στην Ευρώπη) στη συνύπαρξη με ομοφυλόφιλο, αλλόθρησκο ή ηλικιωμένο στον χώρο εργασίας.

Ακόμη, σύμφωνα με την έρευνα, η διαφορετικότητα στη χώρα μας δεν προάγεται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στα ίδια επίπεδα με το εξωτερικό, με εξαίρεση ίσως τα άτομα με ειδικές ανάγκες και τους αλλοεθνείς. Ακόμη, οι Ελληνες στην πλειονότητά τους (63%) δηλώνουν ότι σε περίπτωση κατά την οποία έπεφταν θύματα διακρίσεων ή παρενοχλήσεων θα αγνοούσαν τα δικαιώματά τους. Επίσης, στην ίδια ερώτηση, εντύπωση προκαλεί ότι σε αντίθεση με το σύνολο των Ευρωπαίων δηλώνουν ότι θα αποτείνονταν όχι στην Αστυνομία αλλά σε δικηγόρο προκειμένου να καταγγείλουν τέτοια περιστατικά. Ωστόσο το 60% των Ελλήνων πιστεύει ότι η χώρα μας δεν καταβάλλει αρκετή προσπάθεια για την καταπολέμηση όλων των μορφών διακρίσεων.


tovima.gr

Related Posts with Thumbnails

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP