Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2009

Να μετρηθεί η ραδιενέργεια στο Ιόνιο

Είναι προφανές ότι η απόρριψη τοξικών ή και πυρηνικών –άρα ραδιενεργών– αποβλήτων στη θάλασσα της Μεσογείου επηρεάζει το σύνολο των χωρών που βρέχονται από αυτή. Η χώρα μας βρίσκεται στη δυσμενέστερη θέση, μετά την Ιταλία, καθώς όλες οι ενδείξεις θέλουν πολλά από τα σημεία των ναυαγίων να βρίσκονται πολύ κοντά στα δυτικά παράλιά μας.

«Στην περίπτωση των πυρηνικών αποβλήτων, ο κίνδυνος είναι εξαιρετικά μεγάλος», τονίζει στην «Κ» ο καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αθ. Γεράνιος. «Ακόμα και μικρές ποσότητες τέτοιων αποβλήτων, μπορεί στην άμεση επαφή να προκαλέσουν μέχρι και τον θάνατο». Ο κίνδυνος προφανώς μεγαλώνει εάν οι δεξαμενές των πλοίων που περιέχουν τα επικίνδυνα αυτά φορτία έχουν προχωρήσει στη φάση της διάβρωσης. «Οταν αρχίσει η διάβρωση, ραδιενεργά στοιχεία θα αρχίσουν να διαχέονται στη θάλασσα. Δεν πρόκειται για απίθανο σενάριο, μιας και είναι αμφίβολο ότι η Μαφία είχε θωρακίσει καλά τις δεξαμενές της. Αυτό θα σήμαινε μεγαλύτερο κόστος», εξηγεί ο ίδιος. Σε αυτή την περίπτωση, η διάβρωση των βαρελιών με τα τοξικά/ραδιενεργά υλικά ξεκινά λίγες μόνο δεκαετίες από τη στιγμή της καταπόντισής τους στη θάλασσα. «Εάν η διαδικασία αυτή έχει ξεκινήσει τη δεκαετία του ’80, δηλαδή, δεν αργεί ο καιρός που θα ξεκινήσουν οι πρώτες διαρροές».

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η χώρα μας οφείλει να δράσει άμεσα. «Χρειάζεται να γίνει στοχευμένη διερεύνηση για ραδιενέργεια», επισημαίνει στην «Κ» ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας κ. Χρήστος Χουσιάδας. «Πρέπει δηλαδή να ενημερωθεί η ελληνική πλευρά για τα ακριβή σημεία των ναυαγίων, ώστε να γνωρίζουμε πώς πρέπει να κινηθούμε». Οταν είναι έτοιμος ο «χάρτης» των ναυαγίων που βρίσκονται κοντά στις ελληνικές ακτές, θα πρέπει να «κατεβούν» βαθυσκάφη μέτρησης ραδιενέργειας. Ακόμα κι έτσι, εάν δεν έχει ξεκινήσει η διάβρωση, θα είναι δύσκολο να «μετρηθεί» ο κίνδυνος (σε αυτή τη φάση, εκπέμπεται ακτινοβολία Γ, η οποία απορροφείται από τη θάλασσα). Εάν, αντίθετα, υπάρξει διαρροή, οι μετρητές θα δείξουν το επίπεδο του προβλήματος.

Ο «Δημόκριτος»

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 1993 έως το 2003, το Εργαστήριο Ραδιενέργειας Περιβάλλοντος του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», είχε προχωρήσει σε δειγματοληψίες στο Ιόνιο και την Αδριατική. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα με το όνομα «Ραδιοοικολογία: μετρήσεις ραδιενέργειας στο θαλάσσιο περιβάλλον» αφορούσε τα επιφανειακά νερά και ειδικότερα στην ανίχνευση καισίου και ουρανίου. Ποτέ δεν μετρήθηκε τιμή μεγαλύτερη από 10 Bq/m³, δηλαδή μέσα στα απολύτως φυσιολογικά και αναμενόμενα όρια.

Δειγματοληψίες στην ίδια περιοχή έγιναν και το 2007 στο πλαίσιο προγράμματος του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας. Στο πρόγραμμα αυτό συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς το Τμήμα Ελέγχου Ραδιενέργειας Περιβάλλοντος της ΕΕΑΕ, το Εργαστήριο Ραδιενέργειας Περιβάλλοντος του ΕΚΕΦΕ «Δ» και το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ). Σε αυτήν την περίπτωση, μετρήθηκαν τόσο τα επιφανειακά νερά όσο και τα ιζήματα, χωρίς να υπάρξουν ανησυχητικά αποτελέσματα. Οπως τονίζει ο κ. Χουσιάδας, πάντως, «οι μετρήσεις έγιναν στο πλαίσιο της συστηματικής παρακολούθησης της ραδιενέργειας περιβάλλοντος και με κανένα τρόπο δεν συνδέονται με υποψίες ή πληροφόρηση σχετικά με τα ναυάγια».


kathimerini.gr

Related Posts with Thumbnails

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP