Τρίτη 24 Μαρτίου 2009

Πρόσθετα μέτρα από φέτος ζητεί η Ε.Ε. για την άρση της επιτήρησης

Δίνει προθεσμία έως το τέλος του 2010 στην Ελλάδα για να μειώσει το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ

Προθεσμία έως το τέλος του 2010, όπως αναμενόταν, δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ελλάδα προκειμένου να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού κάτω από το 3% του ΑΕΠ, προειδοποιώντας ότι αυτό προϋποθέτει τη λήψη μέτρων εφέτος αλλά και του χρόνου. Τούτο, δε, ενώ παράγοντες της Επιτροπής εξηγούσαν χθες ότι τα έκτακτα μέτρα που εξαγγέλθηκαν προ ημερών δεν επαρκούν για την επίτευξη του στόχου και αναμφίβολα θα πρέπει να ληφθούν και άλλα.


Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Παπαθανασίου δεν απέκλεισε χθες -μιλώντας στη ΝΕΤ- το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, αποδεχόμενος ταυτόχρονα τη σύσταση της Κομισιόν για μείωση του ελλείμματος κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ, εντός του 2010. Είναι χαρακτηριστικό, πάντως, ότι αν και από τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί έως τώρα και δεν συμπεριλαμβάνονται στη διαμόρφωση του φετινού ελλείμματος (περικοπές δαπανών, πάγωμα μισθών, έκτακτη εισφορά και ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών) προκύπτει δημοσιονομικό όφελος της τάξης των 4 δισ. ευρώ ή 1,6% του ΑΕΠ, ο κ. Παπαθανασίου αφήνει αμετάβλητο τον στόχο για το έλλειμμα στο 3,7% του ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει ότι το έλλειμμα του 2008 είναι τελικά πολύ υψηλότερο απ' όσο εκτιμούσαν και κινείται στα επίπεδα του 4%.


Ετσι, μετά και τις σκληρές συστάσεις της Κομισιόν, ανοίγει ο δρόμος για νέο πακέτο μέτρων. Σε αυτό, ο υπουργός απέκλεισε μόνο το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ.


Οπως επισημαίνεται στο κείμενο των συστάσεων της Επιτροπής, που θα ανακοινωθεί επισήμως αργά σήμερα, «ταυτόχρονα» με τον περιορισμό του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ, θα πρέπει να επιτευχθεί ικανοποιητικός ρυθμός μείωσης του δημόσιου χρέους, ενώ τα μέτρα θα πρέπει να συνεχιστούν με αμείωτη ένταση μέχρι να μηδενιστεί το έλλειμμα.


Τούτο δε με τις Βρυξέλλες να τονίζουν ότι ειδικά σε αυτή την περίοδο μεγάλης αναταραχής και οικονομικής αβεβαιότητας οι αγορές απαιτούν ξεκάθαρο μήνυμα πως τα δημόσια οικονομικά της χώρας είναι υπό έλεγχο, καθώς διαφορετικά θα συνεχιστούν και θα επιδεινωθούν φαινόμενα όπως το διαβόητο «σπρεντ», η διαφορά του ελληνικού επιτοκίου δανεισμού από το γερμανικό. Τονίζουν δε στελέχη της Επιτροπής ότι είναι σφάλμα να αναμένουν οι κυβερνήσεις μηνύματα στήριξης των οικονομικών τους από την Ευρώπη, «οι ίδιες πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους».


Για το άμεσο πρόβλημα, αυτό του υπερβολικού ελλείμματος, η Επιτροπή παρέχει στην κυβέρνηση περιθώριο έξι μηνών, μέχρι τις 24 Οκτωβρίου 2009, για να οριστικοποιήσει και να της κοινοποιήσει τα μέτρα που θα λάβει εφέτος, ενώ από την Αθήνα θα αναμένει και διεξοδική έκθεση προόδου στο τέλος του 2009 και του 2010 για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος μείωσης του ελλείμματος.


Η Επιτροπή τονίζει, επίσης, ότι τα μέτρα πρέπει να είναι μόνιμου χαρακτήρα.


Επίσης, επαναλαμβάνει τις διαρκείς παραινέσεις «μόνιμα μέτρα ελέγχου των πρωτογενών δαπανών», συμπεριλαμβανομένων των μισθών στο Δημόσιο αλλά στο ίδιο πνεύμα και την «επείγουσα» εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στο σύνολο της οικονομίας, με απώτερο στόχο την «ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας» και την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων στο εξωτερικό ισοζύγιο της χώρας.


Ακόμη, τα μέτρα που θα ληφθούν για τη μείωση του ελλείμματος θα πρέπει να «είναι διαρθρωμένα ούτως ώστε να βελτιώνουν την ποιότητα των δημόσιων οικονομικών στο πλαίσιο ολοκληρωμένου προγράμματος μεταρρυθμίσεων». Συναφώς, απαιτείται βελτίωση της επιτήρησης της εκτέλεσης του προϋπολογισμού καθώς και η εφαρμογή, «το συντομότερο» μεταρρυθμίσεων στο σύστημα είσπραξης των φόρων


Παράλληλα, ζητείται βελτίωση της ποιότητας των στατιστικών στοιχείων, μείωση και του υπέρογκου δημόσιου χρέους, ενώ εξαιτίας του διαρκούς φόβου για μελλοντική χρεοκοπία εξ αιτίας της γήρανσης του πληθυσμού, η Επιτροπή επαναλαμβάνει τη μόνιμη έκκλησή της για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό σύστημα.



kathimerini.gr


Related Posts with Thumbnails

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP