Παρασκευή 27 Μαρτίου 2009

Δικαστήρια... ανθρωπιάς για χρήστες

Τη χορήγηση μεθαδόνης ακόμη και στο σπίτι των εξαρτημένων από ναρκωτικά- ώστε να μειωθούν οι τεράστιες λίστες αναμονής- πρότεινε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος τόνισε πως η θεραπευτική αντιμετώπιση των χρηστών εξαρτησιογόνων ουσιών βρίσκεται στο σημείο μηδέν. Επιπλέον έκανε λόγο για «μεσαιωνική εικόνα στην ψυχική υγεία» και για πλήρη απαξίωση.

O πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζητώντας άμεση λύση στο πρόβλημα δήλωσε πως συμφωνεί με τη συνταγογράφηση των υποκαταστάτων στους χρήστες, αρκεί η χορήγηση να γίνεται υπό την επίβλεψη ειδικών του ΕΣΥ. Συγκεκριμένα, ο κ. Παπανδρέου είπε πως η μεθαδόνη θα μπορούσε να χορηγείται ακόμη και στο σπίτι των χρηστών, ώστε να μειωθεί η λίστα αναμονής, υπό την προϋπόθεση πως αυτοί θα βρίσκονται υπό την επίβλεψη των νοσοκομειακών αρχών.

Τα τελευταία πέντε χρόνια έχει εκτοξευθεί η λίστα αναμονής για τα προγράμματα απεξάρτησης, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια ανοιχτής διαβούλευσης που διοργάνωσε χθες ο Τομέας Ψυχικής Υγείας και Εξαρτήσεων, υπογραμμίζοντας την πλήρη εγκατάλειψη των χρηστών. Αντί για 56 κέντρα στον τομέα της πρόληψης σε θέματα ψυχικής υγείας, όπως σημείωσε, τα τελευταία πέντε χρόνια, στα 11 υπάρχοντα προστέθηκαν μόλις δύο!

Τα τελευταία έξι χρόνια η λίστα της ντροπής έχει αυξηθεί κατά 92%: ενώ τον Δεκέμβριο του 2003 οι χρήστες που περίμεναν με την ελπίδα να απεξαρτηθούν δεν ξεπερνούσαν τους 2.600 και ο χρόνος αναμονής έφτανε περίπου τα 3 χρόνια, σήμερα βρίσκονται στην αναμονή 5.000 νέοι άνθρωποι και ο αντίστοιχος χρόνος αναμονής ξεπερνά τα πέντε χρόνια. Αποτέλεσμα είναι αρκετοί τοξικομανείς να πεθαίνουν περιμένοντας. Ακόμη και τα σχέδια της κυβέρνησης να εκχωρήσει ο ΟΚΑΝΑ (Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών) τη χορήγηση της μεθαδόνης στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, έμεινε στις εξαγγελίες.


Υπό αυστηρό έλεγχο


Στο εξωτερικό (κυρίως στην Αγγλία και στη Γαλλία) υπάρχουν ένθερμοι υποστηρικτές της χορήγησης υποκαταστάτων από γενικούς γιατρούς, αρκεί να τηρούνται συγκεκριμένοι κανόνες και να ασκείται αυστηρός έλεγχος από τους αρμόδιους φορείς ώστε να διασφαλίζεται η ομαλή πορεία του προγράμματος απεξάρτησης και να εμποδίζεται το παρεμπόριο.


Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε για άλλη μια φορά την αντίθεσή του στη φυλάκιση των χρηστών, σημειώνοντας πως το 40% των κρατουμένων έχει καταδικαστεί για μικροαδικήματα σε σχέση με ναρκωτικά. «Αν πραγματικά είχαμε κοινωνικά προγράμματα για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα αυτών των παιδιών, θα είχαμε και άλλες συνθήκες στις φυλακές, δεν θα στέλναμε εκεί αυτά τα παιδιά, για να γίνουν τελικά και αυτά μέρος εγκληματικών, παράνομων κύκλων διακίνησης ναρκωτικών». Όπως επισήμανε μάλιστα, η εμπειρία πολλών χωρών δείχνει τον δρόμο για την αντιμετώπιση των χρηστών σε κοινοτικό επίπεδο. «Με τον όρο “κοινοτικό”, δεν εννοώ την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά σε επίπεδο κοινότητας, γειτονιάς, δήμου, όπου κάτω από την επίβλεψη των εισαγγελικών αρχών υπάρχουν τα λεγόμενα “κοινοτικά δικαστήρια”, τα οποία, με ανθρωπιά και βεβαίως σε συνεργασία με τις αρχές Υγείας, με εξειδικευμένους ανθρώπους, ψυχολόγους και άλλους, αξιολογούν τις περιπτώσεις αυτών των μικροπαραβάσεων».


ΤΑ ΝΕΑ online




Related Posts with Thumbnails

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP