Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2009

Η ετυμηγορία για την τραγωδία στα Τέμπη

Μετά από έξι περίπου χρόνια κλείνει δικαστικά η υπόθεση της τραγωδίας των Τεμπών της 13ης Απριλίου του 2003. Στο πολύνεκρο δυστύχημα είχαν χάσει τη ζωή τους 21 μαθητές και άλλοι 33 είχαν τραυματιστεί όταν νταλίκα φορτωμένη με μελαμίνες συγκρούστηκε με το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν.

Το δικαστήριο έκρινε ενόχους τον πρόεδρο της εταιρείας "Ακρίατας Α. Ε." για λογαριασμό της οποίας μεταφέρονταν η ξυλεία στην νταλίκα, Αθαν. Σαράντη και τη διευθύνουσα σύμβουλο Λουκία Σαράντη, με τις κατηγορίες: ανθρωποκτονία εξ αμελείας κατά συρροή, σωματικές βλάβες κατά συρροή και διατάραξη της ασφάλειας συγκοινωνιών. Αμφότερους τους καταδίκασε σε συνολική ποινή φυλάκισης 4 ετών, 11 μηνών και 15 ημερών έκαστο.

Επίσης δέχτηκε και για τους δύο τα ελαφρυντικά του προτέρου εντίμου βίου και ότι επιδίωξαν στη συνέχεια να άρουν τις συνέπειες των πράξεών τους. Ωστόσο από τα τρία συνολικά ελαφρυντικά που ζήτησαν οι συνήγοροι τους, η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε να γίνει δεκτό μόνο το ένα (του προτέρου εντίμου βίου). Επίσης, απορρίφθηκε το αίτημα αναστολής της ποινής και την μετέτρεψε προς 10 ευρώ ημερησίως.

Το ίδιο δικαστήριο Ακόμα, επιδίκασε στους γονείς ενός εκ των θυμάτων χρηματική ικανοποίηση.

Όρισε, τέλος, η έφεση να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα με τον όρο καταβολής εγγύησης 5.000 ευρώ έκαστος. Οι κατηγορούμενοι εκπροσωπήθηκαν στο δικαστήριο με πληρεξούσιους δικηγόρους και όπως τονίστηκε από τους υπερασπιστές των δύο καταδικασθέντων, στην αγόρευσή τους για τα ελαφρυντικά, η εταιρεία πλήρωσε συνολικά για αποζημιώσεις το ποσό των 8.500.000 ευρώ. Μάλιστα, υπογράμμισαν ότι οι κατηγορούμενοι πλήρωσαν τα χρήματα πριν τελεσιδικήσουν οι υποθέσεις και δόθηκαν όλα στο ακέραιο.

Στο μεταξύ αθώος, κρίθηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας, ο οδηγός του μοιραίου λεωφορείου των Τεμπών Κ. Μαυρομιχάλης, μετά την ολοκλήρωση της δίκης η οποία ξεκίνησε τον Οκτώβριο.

http://www.ethnos.gr/

Related Posts with Thumbnails

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP