Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2009

Χαμάς και Ισραήλ διέπραξαν εγκλήματα πολέμου

Για εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών στη Λωρίδα της Γάζας κατηγορεί η Διεθνής Αμνηστία τόσο το Ισραήλ, όσο και τη Χαμάς – αντικρούουν τις
κατηγορίες οι δύο πλευρές



Στη σχετική έκθεση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα η διεθνής οργάνωση καλεί μάλιστα τα Ηνωμένα Έθνη να επιβάλουν εμπάργκο όπλων στις δύο αντιμαχόμενες πλευρές.

Χαμάς και Ισραήλ ωστόσο αρνούνται τις κατηγορίες κάνοντας λόγο για μία έρευνα που στηρίζεται σε λανθασμένες πληροφορίες. Όπως υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης Μαρκ Ρεγκέβ:

"Η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας είναι λανθασμένη και στηρίζεται σε ιδιαίτερα προβληματικές μεθόδους. Καταρχήν στηρίζεται σε πληροφορίες της Χαμάς. Οι αναφορές αυτές είναι προβληματικές. Πολλοί εκφράζουν αμφιβολίες για την αξιοπιστία τους. Κατά δεύτερον η έκθεση δεν ασχολείται με το πολύπλοκο μέρος των εχθροπραξιών. Έγιναν μάχες και η Χαμάς εκμεταλλεύθηκε με βάναυσο τρόπο τον πληθυσμό μετατρέποντάς τους σε ανθρώπινη ασπίδα".


«Γελοία και παράλογη αντίδραση»


Η Διεθνής Αμνηστία αντικρούει αυτές τις κατηγορίες τονίζοντας ότι δεν χειραγωγήθηκε από την ακραία παλαιστινιακή οργάνωση. Όπως ανάφερε πολύ χαρακτηριστικά η επικεφαλής των ερευνών της οργάνωσης Ντονατέλα Ροβέρα: "Πρόκειται για μία γελοία και παράλογη αντίδραση. Η έκθεση είναι γεμάτη με στοιχεία, φωτογραφίες και αριθμούς. Εμείς κάναμε τις έρευνες. Όποιος διάβασε την έκθεση, γνωρίζει ότι πρόκειται για το αποτέλεσμα σοβαρών ερευνών".

Κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας Παλαιστίνιοι πολίτες χρησιμοποιήθηκαν ως ανθρώπινη ασπίδα. Όχι από τη Χαμάς, αλλά από τους Ισραηλινούς στρατιώτες: "Με την απειλή του όπλου οι ισραηλινοί στρατιώτες ανάγκαζαν τους αμάχους να ψάχνουν σπίτια και κτίρια για τυχόν παγίδες, τους ανάγκαζαν να μπαίνουν σε κτίρια γνωρίζοντας ότι εκεί βρίσκονται εξτρεμιστές. Δεν έχουμε στοιχεία ότι κάτι ανάλογο έγινε και από την παλαιστινιακή πλευρά".


«Ακατάλληλα όπλα»


Οι ειδικοί της διεθνούς οργάνωσης βρήκαν ισραηλινούς πυραύλους και χειροβομβίδες ακόμη και σε σχολεία και νοσοκομεία. Η Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί το Ισραήλ ότι χρησιμοποίησε «ακατάλληλα», όπως είπε η κ. Ροβέρα, όπλα: "Τα όπλα αυτά ενδείκνυνται για τα πεδία των μαχών, όχι όμως για κατοικημένες περιοχές και ειδικά για περιοχές όπως τη Γάζα που είναι τόσο πυκνοκατοικημένη".

Και η Χαμάς όμως έβαλε κατά αμάχων, σύμφωνα με την έκθεση: "Το να βάζεις στο στόχαστρο ισραηλινούς πολίτες σε τόσο μεγάλο βαθμό δεν είναι απλά απαράδεκτο, πρόκειται για παράβαση του διεθνούς δικαίου, μιλάμε για εγκλήματα πολέμου και αυτό θα πρέπει να το αποδεχθεί η Χαμάς".


«Αμερικανικά τα όπλα»


Η Χαμάς, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, κατασκευάζει μόνη της μεγάλο μέρος των όπλων που χρησιμοποιεί, ενώ τα υπόλοιπα μεταφέρονται λαθραία μέσω των τούνελ από την Αίγυπτο.

Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ποιος τροφοδοτεί με όπλα την ακραία παλαιστινιακή οργάνωση.

Στην άλλη πλευρά όμως τα πράγματα είναι ξεκάθαρα, σύμφωνα με την ειδικό: "Σχεδόν όλα τα όπλα που βρήκαμε στη Γάζα προέρχονται από τις ΗΠΑ. Όλες οι πληροφορίες συνθέτουν μία εικόνα που δείχνει το 95 % των όπλων που μεταφέρονται στο Ισραήλ να προέρχονται από τις ΗΠΑ".

Σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία λίγες μέρες πριν την έναρξη των εχθροπραξιών στη Λωρίδα της Γάζας, ένα πλοίο που ανήκει σε εφοπλιστικό γραφείο με έδρα το Αμβούργο ξεκίνησε από τις ΗΠΑ με προορισμό το Ισραήλ. Το πλοίο αυτό μετέφερε 1000 περίπου κοντέινερ με πυρομαχικά και άλλο στρατιωτικό υλικό.


DEUTSCHE WELLE

Related Posts with Thumbnails

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP