Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2009

Aπεργία διαρκείας από τα φορτηγά διεθνών μεταφορών

Η Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδας Διεθνών Μεταφορών εξήγγειλε απεργία διαρκείας και από σήμερα, σε πρώτη φάση, θα παρατάξει κατά μήκος του δρόμου, τα φορτηγά αυτοκίνητα, μη επιτρέποντας τη διέλευση άλλων φορτηγών.

Δύο αιτήματα

Η ΟΦΑΕ έχει θέσει δυο αιτήματα. Το πρώτο αφορά την κλιμάκωση των ελέγχων στα αλλοδαπά οχήματα που υποκλέπτουν το μεταφορικό τους έργο και το δεύτερο, στη λήψη μέτρων κατά των λαθρομεταναστών που επιβιβάζονται κρυφά στα φορτηγά αυτοκίνητα στα λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας.

Η πάταξη της παράνομης κυκλοφορίας αλλοδαπών φορτηγών, τα οποία όμως είναι ελληνικών συμφερόντων, αποτελεί προτεραιότητα για την ΟΦΑΕ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ομοσπονδίας, τα βουλγαρικά φορτηγά έχουν υπερκαλύψει τα ελληνικά φορτηγά διεθνών μεταφορών. Μάλιστα, όπως υποστηρίζεται, κινούνται ανεξέλεγκτα στη χώρα μας, αφού τα Μεικτά Κλιμάκια Ελέγχου κάνουν ελέγχους μόνο για παραβάσεις του ΚΟΚ και μόνο στα ελληνικά φορτηγά.

Για να καταπολεμηθεί το φαινόμενο αυτό, η ΟΦΑΕ προτείνει την ενεργοποίηση ελεγκτικών μηχανισμών, όπως των Μεικτών Κλιμακίων Ελέγχου, αλλά με αυστηρούς ελέγχους, κυρίως σε ξένα φορτηγά, για την εξάλειψη του φαινομένου των παράνομων μεταφορών από και προς τη χώρα μας.

Ψηφιακοί ταχογράφοι

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται η κατάθεση αγωγής κατά του ελληνικού Δημοσίου για την καθυστέρηση έκδοσης των προδιαγραφών του ψηφιακού ταχογράφου. Μόλις πέρυσι άρχισαν να τοποθετούνται οι ψηφιακοί ταχογράφοι κάτι που έπρεπε να είχε γίνει από το 2006. Η καθυστέρηση αυτή είχε ως αποτέλεσμα όλο αυτό το χρονικό διάστημα σε σημαντικό αριθμό ιδιοκτητών φορτηγών διεθνών μεταφορών να τους έχουν επιβληθεί μεγάλα πρόστιμα σε χώρες της Ε.Ε. επειδή κυκλοφορούσαν χωρίς ψηφιακό ταχογράφο.

Τέλος ανησυχία υπάρχει και για την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου των οδικών μεταφορών, που προωθεί το υπουργείο Μεταφορών, το οποίο οδηγεί σε μερική απελευθέρωση του κλάδου.

Related Posts with Thumbnails

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP