Δευτέρα 27 Απριλίου 2009

Κλείνουν την Τετάρτη οι νομαρχίες

Σε συμβολικό κλείσιμο των νομαρχιών θα προχωρήσουν την Τετάρτη οι νομάρχες σε όλη τη χώρα διεκδικώντας την επίλυση σειράς αιτημάτων όπως.
Βασικό αίτημα των νομαρχών είναι η απόσυρση του σχεδίου νόμου για την κατάργηση τελών αδείας και τελών μεταβίβασης οχημάτων ή ταυτόχρονη αναπλήρωση των χαμένων εσόδων από όπως πόρους.
Ταυτοχρόνως, στο διεκδικητικό πλαίσιο τίθενται και άλλα αιτήματα, όπως είναι:
• η ψήφιση του Κώδικα Ν.Α.
• η μεταφορά μαθητών
• η συντήρηση του Οδικού Δικτύου – καταβολή υπεσχημένων
• η στελέχωση Ν.Α.
και η υλοποίηση των αποφάσεων 13ου Τακτικού Συνεδρίου ΕΝΑΕΕΡΤ

Read more...

Ανακοίνωση της ΝΕ του ΠΑΣΟΚ για την επίσκεψη Μπέζα

«Η παρουσία του υφυπουργού οικονομικών στην Κέρκυρα και ο λόγος του δεν αντέχει καμίας σοβαρής κριτικής», αναφέρει σε ανακοίνωση του ο γραμ. της ΝΕ του ΠΑΣΟΚ Μάκης Μπούκας αναφορικά με την επίσκεψη Μπέζα στην Κέρκυρα. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση:
«ο κ. Μπέζας ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. είναι ο στυλοβάτης της αποκέντρωσης.
Ο ίδιος όμως, ως υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας, έβαλε χέρι στα έσοδα των Δήμων (αφαίρεση του τέλους παρεπιδημούντων) και στα έσοδα των Νομαρχιών (αρπαγή των τελών ταξινόμησης) ακρωτηριάζοντας συνολικά την δράση της Αυτοδιοίκησης. Όταν είναι ο ίδιος και το δηλώνει, ευχαριστημένος από την πορεία της Ελληνικής οικονομίας, θεωρούμε ότι την απάντηση πρέπει να την δώσει ο λαός».

Ο κ. Μπούκας αναφέρθηκε, επίσης, στον Υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Δένδια, υποστηρίζοντας ότι «συνδέει την πολιτική παρουσία του με μια από τις πιο σκοτεινές περιόδους της Δικαιοσύνης», ενώ έθεσε ερωτήματα στο γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Σωτήρη Βόσδου για συγκεκριμένα θέματα της αρμοδιότητας του.
Τέλος, ανακοίνωσε την ανάληψη πρωτοβουλίας από το ΠΑΣΟΚ για την πραγματοποίηση συνάντησης των Γραμματέων των νομαρχιακών και Περιφερειακών Επιτροπών Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου και Ιονίων Νήσων


ΕΡΤ

Read more...

Χρήσιμα στοιχεία για τη γρίπη των χοίρων

Ο ιός της γρίπης των χοίρων είναι μια πρωτοφανής ανάμιξη ιών που συνήθως υπάρχουν στους χοίρους, τα πτηνά και τους ανθρώπους. Στο Μεξικό, όπου έχουν σημειωθεί μέχρι σήμερα αρκετοί θάνατοι, οι πρώτες ενδείξεις της επιδημίας έγιναν εμφανείς στα τέλη του φετινού Μαρτίου, με κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων τον Απρίλιο.

Η ανησυχία αξιωματούχων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) αιτιολογείται από το γεγονός ότι οι χοίροι μπορεί να αποτελέσουν εστία γέννησης ενός νέου στελέχους υψηλής παθογένειας για τον άνθρωπο, με το συνδυασμό των γενετικών υλικών της γρίπης των χοίρων και της γρίπης των πτηνών. Οι χοίροι εμπλέκονται στην εμφάνιση νέων στελεχών ιών που ευθύνονται για δύο πανδημίες γρίπης τον 20ο αιώνα. Το αναπνευστικό σύστημα των χοίρων έχει υποδοχείς που καθιστούν τα ζώα αυτά ευάλωτα σε λοιμώξεις ταυτόχρονα από τους ανθρώπινους ιούς και από τους ιούς των πτηνών.


Τι ακριβώς είναι η γρίπη των χοίρων


Η γρίπη των χοίρων, είναι μια ιδιαίτερα μεταδοτική, οξεία, αναπνευστική ασθένεια των χοίρων. Η νοσηρότητα τείνει να είναι υψηλή και θνησιμότητα χαμηλή (1-4%). Ο ιός διαδίδεται μεταξύ των χοίρων από τα αερολύματα, καθώς και την άμεση ή έμμεση επαφή. Τα κρούσματα στους χοίρους εμφανίζονται όλο το χρόνο, με μια αυξανόμενη επίπτωση το φθινόπωρο και το χειμώνα. Πολλές χώρες εμβολιάζουν συνήθως τους πληθυσμούς χοίρων ενάντια στη γρίπη των χοίρων.


Οι ιοί της γρίπης χοίρων είναι συνηθέστερα το στέλεχος H1N1 (οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι ο ιός που ευθύνεται για τη νόσο είχε ταυτοποιηθηθεί ως το στέλεχος Η1Ν1 ), αλλά υπάρχουν και άλλα στελέχη στους χοίρους (π.χ., H1N2, H3N1, H3N2). Οι χοίροι μπορούν επίσης να μολυνθούν με τους ιούς γρίπης των πτηνών και τους ανθρώπινους εποχιακούς ιούς της γρίπης. Ο H3N2 ιός χοίρων πιστεύεται πως αρχικά είχε εισαχθεί στους χοίρους από τους ανθρώπους. Μερικές φορές οι χοίροι μπορούν να μολυνθούν με περισσότερους από έναν τύπους ιών τη φορά, ο οποίος μπορεί να επιτρέψει στα γονίδια των ιών αυτών να αναμιχθούν. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε έναν ιό της γρίπης που περιέχει γονίδια από διάφορες πηγές. Αν και οι ιοί της γρίπης χοίρων είναι κανονικά συγκεκριμένοι και μολύνουν μόνο τους χοίρους, μερικές φορές μπορεί να προκαλέσουν ασθένεια και στους ανθρώπους.


Ποιες είναι οι επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία;


Τα γενικά κλινικά συμπτώματα είναι παρόμοια με την εποχιακή γρίπη αλλά η αναφερόμενη κλινική κατάσταση κυμαίνεται ευρέως, από την ασυμπτωματική μόλυνση ως τη βαριάς μορφής πνευμονία με συνέπεια το θάνατο.


Καθώς η κλινική κατάσταση ομοιάζει με εποχιακή γρίπη, οι περισσότερες περιπτώσεις του ιού των χοίρων στους ανθρώπους έχουν ανιχνευθεί από τύχη, μέσω της εποχιακής επιτήρησης γρίπης. Οι ήπιες ή ασυμπτωματικές περιπτώσεις μπορεί να έχουν ξεφύγει της αναγνώρισης. Επομένως, η αληθινή έκταση αυτής στους ανθρώπους είναι άγνωστη.


Πώς μολύνονται οι άνθρωποι;


Οι άνθρωποι συνήθως αποκτούν τη γρίπη των χοίρων από τους μολυσμένους χοίρους, εντούτοις σε μερικές περιπτώσεις που έχουν καταγραφεί, υπάρχει έλλειψη επαφής των ανθρώπων με τους χοίρους ή το περιβάλλον όπου οι χοίροι έχουν βρεθεί. Έχει υπάρξει μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο, όμως έχει εμφανιστεί σε μερικές μόνο περιπτώσεις, ενώ περιορίστηκε στις στενές επαφές και τις στενές ομάδες των ανθρώπων.


Είναι ασφαλές να τρώει κανείς χοιρινό ή προϊόντα από χοίρους;


Ναι. Η γρίπη χοίρων δεν έχει αποδειχθεί πως μεταδίδεται στους ανθρώπους μέσω αυτού του τρόπου. Ο ιός της γρίπης των χοίρων σκοτώνεται από τις θερμοκρασίες μαγειρέματος (περίπου 70°C), που αντιστοιχούν στις γενικές οδηγίες για την προετοιμασία του χοιρινού κρέατος.


Περιστατικό το 1976


Περιστατικό ιού της γρίπης των χοίρων εμφανίστηκε σε αμερικανικό στρατόπεδο στο Νιού Τζέρσεϊ το 1976, μετά την επιστροφή των στρατιωτών από τις άδειες των Χριστουγέννων. Ο ιός είχε συμπτώματα πνευμονίας σε τουλάχιστον τέσσερις στρατιώτες, ενώ ένας πέθανε. Ο ιός μεταδόθηκε μεταξύ των στρατιωτών κατά την εκπαίδευση, ενώ περιορίστηκε στα όρια των στρατιωτικών εγκαταστάσεων.


Γραμμή επικοινωνίας για ύποπτα περιστατικά


Για οποιαδήποτε πληροφόρηση, που αφορά ύποπτο περιστατικό, λειτουργεί στο ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ η τηλεφωνική γραμμή επικοινωνίας 210 52 12 054 και 210 52 22 339».


kathimerini.gr

Read more...
Related Posts with Thumbnails

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP