Τρίτη 10 Μαρτίου 2009

ΒΡΑΖΙΛΙΑ: ΣΑΛΟΣ ΑΠΟ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΒΑΤΙΚΑΝΟΥ


ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ακόμη και του προέδρου της Βραζιλίας Λούιζ Ιγνάσιο Λούλα ντα Σίλβα προκάλεσε η απόφαση καθολικού αρχιεπισκόπου να αφορίσει με τις ευλογίες του Βατικανού τη μητέρα και τους γιατρούς ενός 9χρονου κοριτσιού, το οποίο υποβλήθηκε σε άμβλωση όταν έμεινε έγκυος έχοντας πέσει θύμα βιασμού από τον πατριό του.

«Είναι μια θλιβερή ιστορία αλλά η ζωή πρέπει να προστατεύεται», δήλωσε στην εφημερίδα «La Stampa» ο καρδινάλιος Τζοβάνι Μπατίστα Ρε δικαιολογώντας την απόφαση του Βραζιλιάνου αρχιεπισκόπου Χοσέ Καρντόζο Σομπρίνιο. Σύμφωνα με την αστυνομία, το κορίτσι από την ηλικία των 6 ετών είχε πέσει θύμα βιασμού από τον 23χρονο πατριό του, για τον οποίο η Καθολική Εκκλησία δεν επιφύλαξε ποινή.

Η «αμαρτία»

Ο πρόεδρος Λούλα εξέφρασε τη λύπη του «ως χριστιανός καθολικός» για το γεγονός ότι ένας επίσκοπος προσεγγίζει τόσο συντηρητικά ένα τέτοιο θέμα. «Η ζωή του κοριτσιού θα έμπαινε σε κίνδυνο αν γεννούσε. Νομίζω ότι από αυτή την άποψη η Ιατρική είναι πιο δίκαιη από την Εκκλησία», προσέθεσε.

Όπως έκαναν γνωστό οι γιατροί, το κορίτσι που έχει ύψος 1,36 μ. και ζυγίζει 33 κιλά αν δεν διέκοπτε την εγκυμοσύνη θα μπορούσε να πεθάνει. Για το Βατικανό, ωστόσο, ούτε αυτό μπορεί να δικαιολογήσει μια άμβλωση. «Η άμβλωση είναι πάντα αμαρτία», τόνισε ο αρχιεπίσκοπος. Άφησε πάντως ένα παράθυρο ανοιχτό για την «αμαρτωλή» μητέρα και τους γιατρούς: «Ο αφορισμός σε μια περίπτωση όπως αυτή είναι αυτόματος. Αυτό δεν σημαίνει ότι τους περιμένει η Κόλαση. Όλοι μπορούν να μετανοήσουν.
Θα δεχόμουν ευχαρίστως αυτή τη μητέρα αν ζητούσε συγχώρηση». Το κορίτσι γλίτωσε τον αφορισμό μόνο επειδή είναι ανήλικο. Όπως σημειώνει ο «Ιndependent», το επεισόδιο αυτό αποτελεί «καταστροφή για τις δημόσιες σχέσεις του Βατικανού». Και έρχεται μερικές ημέρες μετά τις συστάσεις της Καθολικής Εκκλησίας στους πιστούς να κάνουν «νηστεία» από τα κινητά τηλέφωνα και δημοφιλείς σελίδες του Διαδικτύου όπως το Facebook την περίοδο της Σαρακοστής.

ΤΑ ΝΕΑ online

Read more...

ΟΗΕ: Ξεκινήστε άμεσα την επαναλειτουργία της Χάλκης

Την άμεση επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, την επιστροφή των κατασχεθέντων περιουσιών και την εφαρμογή των σχετικών αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων(ΕΔΑΔ) συστήνει η Επιτροπή για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων (CERD) των Ηνωμένων Εθνών σε έκθεσή της για την Τουρκία, η οποία δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Η Επιτροπή, μεταξύ άλλων, διαπιστώνει έλλειψη στατιστικών στοιχείων για την εθνική σύσταση του πληθυσμού και συστήνει την παροχή τους καθώς και πληροφοριών για τη χρήση μητρικών γλωσσών, γλωσσών ευρέως ομιλούμενων ή άλλων δεικτών εθνικής διαφοροποίησης.

Καλεί την Τουρκία να τροποποιήσει τη νομοθεσία της προκειμένου να επιτραπεί η διδασκαλία γλωσσών, οι οποίες παραδοσιακά χρησιμοποιούνται στην Τουρκία, στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα, και να πραγματοποιήσει τα απαραίτητα βήματα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση επιθέσεων και απειλών κατά Ρομά, Κούρδων και
άλλων μη μουσουλμανικών μειονοτήτων.

ΤΑ ΝΕΑ online


Read more...

Συναυλία - Αφιέρωμα στον ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ


Δύο συναυλίες αφιερωμένες στο Μίκη Θεοδωράκη, διοργανώνει ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Θιναλίων. Στις συναυλίες συμμετέχουν: η Παιδική Λαϊκή Ορχήστρα του παραρτήματος του Ιονίου Ωδείου στο Δήμο Θιναλίων, το Παιδικό Φωνητικό Συγκρότημα Επίσκεψης «ΛΑ 3», η Παιδική Χορωδία των Πολιτιστικών Συλλόγων Αχαράβης- Αγίου Παντελεήμονα και λαϊκή ορχήστρα. Τα τραγούδια θα ερμηνεύσει ο Νίκος Θεοδωράκης. Η πρώτη συναυλία θα δοθεί την Κυριακή 15 Μαρτίου στις 7.30 το βράδυ, στο 1ο Σχολικό Κέντρο στην Αχαράβη, ενώ η δεύτερη την επόμενη Κυριακή 22 Μαρτίου την ίδια ώρα, στο Πολιτιστικό Κέντρο Νυμφών. Και οι δύο συναυλίες θα έχουν ελεύθερη είσοδο.

Read more...

Υπεγράφη η απόφαση χρηματοδότησης για τα φράγματα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

Χρηματοδότηση έργων ύδρευσης σε Κέρκυρα και Παξούς

Από το Γραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του ΥΠΕΧΩΔΕ εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς υπέγραψε σήμερα την απόφαση χρηματοδότησης του μεγάλου Έργου της «Ύδρευσης των νησιών της Κέρκυρας και των Παξών», προϋπολογισμού 290.000.000 ευρώ.

Για το θέμα αυτό ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Υπέγραψα σήμερα την απόφαση χρηματοδότησης του μεγάλου έργου της «Ύδρευσης των νησιών της Κέρκυρας και των Παξών», δύο από τα σημαντικότερα τουριστικά κέντρα των Ιονίων Νήσων, που αντιμετωπίζουν οξύτατο πρόβλημα ύδρευσης, κυρίως κατά τους θερινούς μήνες, που οφείλεται κατά κύριο λόγο στις αυξημένες ανάγκες λόγω τουρισμού.

Η Κέρκυρα, αν και παρουσιάζει σημαντική υπόγεια υδροφορία, υδροδοτείται σήμερα από 146 γεωτρήσεις, οι οποίες στο σύνολό τους διαθέτουν νερό μέτριας ή κακής ποιότητας. Σε ό,τι αφορά τους Παξούς η υπόγεια υδροφορία είναι μηδαμινή και η ύδρευση του νησιού γίνεται κυρίως από ιδιωτικές ομβροδεξαμενές και από δύο λιμνοδεξαμενές.

Με το έργο « Ύδρευσης της Κέρκυρας και των Παξών» θα κατασκευασθούν έργα που θα επιλύσουν το υδρευτικό πρόβλημα των δύο νησιών σε μακροχρόνια βάση. Καταργούνται συνολικά 115 υδρογεωτρήσεις με νερό κακής ποιότητας, επαναφέρεται σταδιακά η οικολογική ισορροπία των υπόγειων υδροφορέων και αξιοποιούνται μεγάλες ποσότητες επιφανειακών απορροών που καταλήγουν σήμερα στην θάλασσα. Έτσι με την κατάλληλη αποθήκευση, επεξεργασία και διαχείριση/εκμετάλλευση των διαθέσιμων πόρων θα υπάρχει επάρκεια πόσιμου νερού, εγγυημένης ποιότητας για τους κατοίκους και τους τουρίστες.

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 290.000.000 ευρώ και χρηματοδοτείται μέσω του ΕΣΠΑ από το Ταμείο Συνοχής κατά 65% από κοινοτικούς πόρους και κατά 35% από εθνικούς. Οι μελέτες είναι έτοιμες και έχουν εκπονηθεί και το έργο -αφού γίνουν ορισμένες τυπικές διαδικασίες- θα δημοπρατηθεί μέσα στον Απρίλιο.


Ειδικότερα:

Για την Κέρκυρα θα κατασκευαστούν δύο μεγάλοι ταμιευτήρες με αντίστοιχες Εγκαταστάσεις Καθαρισμού Νερού, ένα Φράγμα Εκτροπής με Σήραγγα και δύο Μονάδες Αποσκλήρυνσης νερού, που θα τροφοδοτούν τις δεξαμενές των οικισμών του νησιού. Το Κεντρικό Εξωτερικό Υδραγωγείο συνολικού μήκους 230 χλμ. με υπόγειες σωληνώσεις, θα υδροδοτεί συνολικά 220 δεξαμενές 12 Δήμων.


Για τους Παξούς θα κατασκευαστεί μία Μονάδα Αφαλάτωσης θαλασσινού νερού με δυναμικότητα παραγωγής 900 μ3/ημ. Νερού ύδρευσης, που θα ενισχύσει το υφιστάμενο υδραγωγείο. Επίσης θα κατασκευαστούν έργα ενίσχυσης και επέκτασης του Εξωτερικού Υδραγωγείου που θα τροφοδοτήσουν τις 4 υφιστάμενες και 4 νέες δεξαμενές καθώς και έργα ενίσχυσης των αποθεμάτων των δύο υφιστάμενων λιμνοδεξαμενών



Read more...

Ο Τύπος σήμερα

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Συναίνεση κυβέρνησης - ΑΔΕΔΥ για μισθούς".


ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Νέα φτερά για την Ολυμπιακή. Ικανοποιημένος ο πρωθυπουργός για την κοινωνική αποδοχή της αποκρατικοποίησης."


Η ΑΥΓΗ: "Εβδομάδα 4 ημερών και με μισή αμοιβή!


ΑΥΡΙΑΝΗ: "Νέο κύμα προσλήψεων από τον Ανδρέα Βγενόπουλο για την Ολυμπιακή."


ΤΟ ΒΗΜΑ: "Γιατί ο Ομπάμα πάει στην Τουρκία. Κλειδιά: Ιράκ, Ιράν, Αφγανιστάν και Παλαιστινιακό".


Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Η κρίση "παγώνει" την οικοδομή. Καθίζηση το 2008 , "μαύρες" προβλέψεις και για το 2009".


ΕΘΝΟΣ: "Πληρώνουμε χρυσά και τα πούρα τους! Αποκαλυπτήρια χλιδής των γαλάζιων γκόλντεν μπόις".


ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ δεν συμμετέχουν στον Εθνικό διάλογο για την αναβάθμισή της και βάζουν ...Αριστερή....τορπίλη στην Παιδεία".


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Πέφτουν κεφάλια ξαφνικά στις ΔΕΚΟ. Τι κρύβει ο σαρωτικός "ανασχηματισμός" στην κρατική μηχανή".


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Στη "φάκα" εφοριακοί- πολεοδόμοι. Εντολή Εισαγγελέα για άρση τραπεζικού απορρήτου".


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Γιώργος καλεί Σημίτη. Ραντεβού μεθαύριο στη Βουλή".


ΕΣΤΙΑ: "Η Ολυμπιακή ανοίγει τον δρόμο. Μικρότερο κράτος, καλύτερη οικονομία".


Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για φόρους. Δεν αποκλείεται αύξηση ΦΠΑ".


Ο ΛΟΓΟΣ: "Εντείνονται οι ευρωπαϊκές πιέσεις...για τη λήψη "σκληρών " μέτρων. "

ΤΑ ΝΕΑ: "Ευρώπη- κρίση τους φέρνουν πιο κοντά. Τετ-α-τετ Γιώργου -Σημίτη την Πέμπτη".


Η ΝΙΚΗ: "Έρχεται τώρα ο λογαριασμός. Η Κομισιόν δίνει γραμμή στον Παπαθανασίου για νέα σκληρά μέτρα".


ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Το καρότο του διαλόγου είναι μαστίγιο για την Παιδεία. Με συνενοχή ΝΔ-ΠΑΣΟΚ - ΛΑ.Ο.Σ. ο διάλογος για Λύκειο - Εξεταστικό".


Η ΧΩΡΑ: "Με λαγό τον Πάγκαλο, βαρόνοι και εκδοτικό κατεστημένο επιδιώκουν... Ολική επαναφορά Σημίτη."


City Press: "Παιδεία: Διάλογος μετ΄εμποδίων".


Metro: "Πειθαρχία και νέα μέτρα. Έρχονται αυστηρές συστάσεις σήμερα για την ελληνική οικονομία από το Ecofin".


Metropolis: "Οι καταναλωτές, το πορτοφόλι και οι "ώρες " τους...".


ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Αγορά της Θεσσαλονίκης: "Επιδημία" ακάλυπτων επιταγών".


ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Πιέσεις για νέα λιτότητα. Επώδυνα μέτρα για τη μείωση των ελλειμμάτων ζητούν από την Ελλάδα οι Βρυξέλλες".


ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Όσο-όσο . Ευκαιρία για καταναλωτές και εμπόρους για λίγες μέρες".

Read more...
Related Posts with Thumbnails

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP