Θεαματικά αποτελέσματα για έναν ασθενή είχε η μεταμόσχευση μυελού των οστών στην οποία υποβλήθηκε, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η οξεία λευχαιμία την οποία είχε παρουσιάσει, ενώ παράλληλα ήταν οροθετικός και στον ιό του Aids.

Έκπληκτοι οι γερμανοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι 20 μήνες μετά ο συγκεριμένος ασθενής όχι μόνο βρισκόταν σε πλήρη ύφεση από την οξεία λευχαιμία, αλλά ταυτόχρονα εξαφανίστηκε ο ιός του Aids από τον οργανισμό του, με αποτέλεσμα να μη χρειάζεται πλέον να ακολουθεί αντιική θεραπεία.

Το μυστικό σε αυτό το επιστημονικό "θαύμα" έγκειται στο ότι ο ιός HIV μπαίνει στα κύτταρα μέσα από δύο υποδοχείς, οι οποιοι σε κάποιους ανθρώπους – δυστυχώς λίγοι-είναι γονιδιακά παραλλαγμένοι, με αποτέλεσμα να έχουν καλύτερη άμυνα απέναντι στον ιό.

Συνεπώς, η χρησιμοποίηση κυττάρων από ανθεκτικό δότη είναι αυτή που μπορεί να σώσει έναν οροθετικό δέκτη, και έτσι οι επιστήμονες αισιοδοξούν ότι παρεμβαίνοντας στα ίδια τα γονίδιά μας θα καταφέρουν να αντιμετωπίσουν το Aids.

H παραπάνω προσέγγιση φαντάζει πραγματικά επαναστατική εάν σκεφτεί κανείς ότι μόνο το 2007 έχασαν τη ζωή τους δύο εκατομμύρια άνθρωποι από τον ιό του Aids, ενώ άλλα 2,7 εκατομμύρια κόλλησαν τον ιό.

www.skai.gr