Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2009

ΕΚΛΟΓΕΣ 4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ


Φταίει το ΠΑ.ΣΟ.Κ και ο κακός μας ο καιρός που πάμε σε εκλογές ....ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΦΤΑΙΜΕ ...ΕΜΕΙΣ ΤΑ ΚΑΝΑΜΕ ΟΛΑ ΣΩΣΤΑ ....ΤΕΛΙΚΑ ΦΤΑΙΝΕ ΤΑ ΠΕΥΚΑ

Read more...

Ερευνα του WWF και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου- 137.080 στρέμματα δασικών εκτάσεων έγιναν στάχτη από τις πυρκαϊές

Oγδόντα χιλιάδες στρέμματα φυσικών εκτάσεων έγιναν βίλες και αυθαίρετα μέσα σε είκοσι χρόνια. Συνολικά την περίοδο 1987-2007 περισσότερα από 180.000

στρέμματα πευκοδάσους στην Αττική «εξαφανίστηκαν» από τον χάρτη και στη θέση τους εμφανίστηκαν κυρίως οικισμοί και αγροτικές γαίες. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η οικιστική επέκταση περιμετρικά του Πεντελικού όρους και κυρίως στις ανατολικές περιοχές όπου τα οικόπεδα «αντικρίζουν» τη θάλασσα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η Αγία Μαρίνα, η Καλλιτεχνούπολη, η Διώνη και το Ντράφι. Τον ίδιο οικιστικό «οργασμό» κατέγραψαν ερευνητές του WWF και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) στα βόρεια του νομού: στον Διόνυσο, στη Ροδόπολη, στη Σταμάτα και στον Αγιο Στέφανο. Ο οικιστικός ιστός την τελευταία εικοσαετία είτε αναπτύχθηκε απευθείας εις βάρος των υψηλών δασών είτε τα επηρέασε δευτερευόντως με την οικοδόμηση περιοχών χαμηλής βλάστησης (καμένες εκτάσεις, θαμνοτόπια κτλ.).

Οι δύο φορείς έδωσαν χθες στη δημοσιότητα την πρώτη αποτίμηση των πρόσφατων πυρκαϊών, καθώς και μια εικόνα της απώλειας δασικής γης χάριν της οικοδόμησης την τελευταία εικοσαετία. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι τελευταίες φωτιές στη Βορειοανατολική Αττική κατέκαψαν 137.080 στρέμματα δασικών εκτάσεων. Πρόκειται για το 66,8% των συνολικά 205.210 στρεμμάτων που έκανε στάχτη η φωτιά (στοιχεία του Εuropean Forest Fire Ιnformation System- ΕFFΙS). «Ουσιαστικά όλοι οι οικισμοί που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαϊές αναπτύσσονταν συνεχώς τα τελευταία χρόνια μέσα σε δάση και λοιπές φυσικές περιοχές» σημειώνουν οι ειδικοί.

tovima.gr

Read more...

Δύο μικροί παράδεισοι «χαμένοι» στη σκιά δύο μεγαλύτερων: το Μαθράκι, βορειοδυτικά της Κέρκυρας, και το Μεγανήσι, νοτιοανατολικά της Λευκάδας

Τα μικρά του Ιονίου
Μαθράκι & Μεγανήσι
Δύο μικροί παράδεισοι «χαμένοι» στη σκιά δύο μεγαλύτερων: το Μαθράκι, βορειοδυτικά της Κέρκυρας, και το Μεγανήσι, νοτιοανατολικά της Λευκάδας

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΤΙΝΟΣ ΚΙΟΥΣΗΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΤΣΗΣ, ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΜΑΥΡΟΚΕΦΑΛΟΣ

ΜΑΘΡΑΚΙ

Θυμάμαι σαν τώρα την πρώτη εντύπωσή μου από το Μαθράκι, όταν πρωτοπήγα πριν από 6 - 7 χρόνια. Καθώς το καραβάκι πλησίαζε, τα μάτια μου δεν «χόρταιναν» αυτό τον υπέροχο πίνακα φτιαγμένο από παραλίες, πρασινογάλαζα νερά και δασωμένες πλαγιές. Mια ζωγραφιά από απαλές πινελιές που «αγρίευαν» μόνο στο βαθύ πράσινο.

Βεβαίως, η έννοια παράδεισος μάλλον έχει και διαφορετικό ορισμό για τον καθένα. Στη δική μου την ερμηνεία, πάντως, το Μαθράκι είναι το μέρος όπου μπορείς να «σβήσεις το διακόπτη». Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή.

Το Μαθράκι ανήκει στο σύμπλεγμα των Διαποντίων νήσων που βρίσκονται Β της Κέρκυρας και είναι το νοτιότερο και το μικρότερο. Απέχει μόλις 4 ναυτικά μίλια απ' το ακρωτήρι Αρίλλας της Κέρκυρας και περίπου 7 από το πιο κοντινό λιμάνι, που είναι του Αγίου Στεφάνου.

Η έκτασή του είναι μόλις 3,1 τετρ. χλμ. και έχει απομείνει με 70 κατοίκους, που ασχολούνται με την αλιεία (ερασιτεχνο-επαγγελματικά!) και την ελαιοκαλλιέργεια. Το νησί είναι επίμηκες από Β-ΒΔ προς Ν-ΝΑ. Ενας λόφος το διατρέχει απο άκρο σε άκρο, με ψηλότερη κορυφή το Μεροβίγλι στα 155 μ. Ολο το οδικό δίκτυο του νησιού είναι περίπου 10 χλμ., εκ των οποίων τα 6 τσιμεντόδρομος και τα υπόλοιπα χώμα που το χειμώνα είναι αδιάβατα. (Αυτό, βέβαια, δεν σταματάει την πολιτεία από το να βάζει τον ντόπιο να πληρώνει τα ίδια τέλη κυκλοφορίας με τον Αθηναίο.)

Το λιμάνι του νησιού ονομάζεται Πλάκες. Ο τσιμεντόδρομος ανηφορίζει από το λιμάνι και αφού φτάσει στον οικισμό Μπενάτικα, που είναι ο μεγαλύτερος του νησιού, διακλαδίζεται για να διασχίσει ανάμεσα σε απίθανα πυκνή βλάστηση το νησί σ' όλο το μήκος του. Προς τα νότια καταλήγει στην παραλία Αρβανιτιά και ενώνεται με τον παραλιακό χωματόδρομο μήκους 3 χλμ. που ξαναπάει στο λιμάνι.

Εκτός από τα Μπενάτικα, όλοι οι άλλοι οικισμοί αποτελούνται από ελάχιστα σπίτια. Ολοι τους είναι εξαιρετικά αραιά δομημένοι και χαμένοι μέσα στο πράσινο. Πάνω από τα Μπενάτικα υπάρχει μόνο ένας οικισμός, τα Γεωργάτικα, ο βορειότερος του νησιού.

Πηγαίνοντας προς το νοτιά, θα συναντήσετε τα Σεγκουνιάτικα, τα Γεότικα, τα Κατσουράτικα, τα Φουριάτικα, το Χωριό, τα Καραγκιουλάτικα και τέλος τα Ρουσάτικα, τον νοτιότερο οικισμό. Οπως καταλαβαίνετε, οι ονομασίες των οικισμών προέρχονται από τις οικογένειες που τους ίδρυσαν.

Οι πρώτες μαρτυρίες για παρουσία κατοίκων στα Διαπόντια νησιά ξεκινούν από τη μεσαιωνική εποχή, όμως δεν αναφέρονται μόνιμοι κάτοικοι μέχρι τον 17ο αι., οπότε παρουσιάζονται τα πρώτα δείγματα πληθυσμού στο νησί Οθωνοί. Οι νεοαφιχθέντες τότε αυτοί πληθυσμοί εγκαταστάθηκαν αρχικά στο νησί, από το οποίο κάποιες οικογένειες μεταπήδησαν αργότερα και στα άλλα δύο νησιά (Ερεικούσσα - Μαθράκι).
Είναι γεγονός ότι μέχρι πριν από 100 χρόνια οι κάτοικοι των Οθωνών πήγαιναν τακτικά με τα πλεούμενά τους στο Μαθράκι και στην Ερεικούσσα, όπου διατηρούσαν μόνο κτήματα για να τα καλλιεργήσουν.

Με τον καιρό όμως και καθώς τα μέλη της οικογένειας πλήθαιναν, ολοένα και περισσότερες διένειμαν τα οικογενειακά κτήματα και τα μέλη τους χώριζαν, για να εγκατασταθούν πλέον μόνιμα στο νησί όπου έλαχε το μερίδιό τους. Ετσι, το Μαθράκι και η Ερεικούσσα απέκτησαν μόνιμους κατοίκους.

Μια λαϊκή ερμηνεία για την ονομασία του νησιού αναφέρει ότι πριν από πολλά χρόνια το Μαθράκι είχε καεί και απ' τα «αθράκια» (κάρβουνα) το ονόμασαν έτσι. Από τον περιηγητή καθηγητή Γεώργιο Ιωσήφ Παρτς πληροφορούμαστε ότι κατά την αρχαιότητα ονομαζόταν Μαλθάκη (η) και ότι κατά «τους νεώτερους χρόνους το όνομα αυτής μεταμορφώθηκε ενίοτε εις Σαμοθράκην, υπό τοιαύτην δε μορφήν απεδώθη αυτώ σημασία υπό των Φοινικικά ίχνη εν τοις ύδασιν τούτοις αναζητούντων. Οι πιστεύοντες εις την υπό Φοινίκων κατάληψιν του νησιδίου αδιαφορούσιν, ότι τούτο παρά τοις αρχαίοις εκαλείτο Μαλθάκη» (πληροφορία που έχει ληφθεί από το site της κοινότητας Μαθρακίου www.mathraki.gr).

Η τελευταία μου επίσκεψη στο νησί ήταν τώρα, στα τέλη του Μάη. Μια εποχή ιδιαίτερη που, ενώ έχει αρχίσει το καλοκαίρι, η άνοιξη ακόμα οργιάζει. Βρήκα λιβαδάκια γεμάτα μοσχομπίζελα, ενώ οι κήποι των σπιτιών ήταν όλο λουλούδια και λαχανικά. Σε όλο το νησί υπάρχουν όμορφα λιθόστρωτα μονοπάτια για περπάτημα. Η ανατολική πλευρά του νησιού είναι μια τεράστια παραλία, το Πορτέλο, με λεπτή άμμο μέσα-έξω και πεντακάθαρα νερά που δεν βαθαίνουν απότομα. Το χώμα είναι πράσινη άργιλος, αν το ανακατέψεις με το νερό, κάνεις ιαματικά λασπόλουτρα δωρεάν.

Ακριβώς στον νοτιά είναι η παραλία Αρβανιτιά, με τα ίδια σχεδόν χαρακτηριστικά με το Πορτέλο. Στη Δ πλευρά του νησιού θα βρείτε πολλές μικρές παραλίες με χοντρή άμμο και βότσαλο. Το νησί γύρω-γύρω είναι γεμάτο νησίδες και υφάλους κι αυτό, βέβαια, το καθιστά ψαρότοπο ολκής. Αν σας αρέσει αυτό το σπορ, να μην ξεχάσετε τα σύνεργά σας.

Η συνολική τουριστική υποδομή του Μαθρακίου ανέρχεται σε περίπου 30 δωμάτια (πλήρως εξοπλισμένα με πολυκουζινάκι κ.λπ.) και 2 ταβέρνες, εκ των οποίων αυτή που είναι στο λιμάνι λειτουργεί και σαν υποτυπώδες μπακάλικο.

Γνώρισα καμιά 20αριά από τους 70 κατοίκους του νησιού. Ηταν απαξάπαντες καλοί και φιλόξενοι ή, για να το πω καλύτερα, «παρεΐσιμοι».

Διά ταύτα, όλα όσα σας εξέθεσα παραπάνω, μαζί με το φωτογραφικό υλικό, θεωρώ πως το νησί είναι ένας ιδανικός τόπος για να πάει κάποιος να ξεκουραστεί ανάμεσα σε στη φύση και λίγους καλούς ανθρώπους.

ΠΩΣ ΝΑ ΠΑΤΕ

Από το λιμάνι της Κέρκυρας το ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ αναχωρεί κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Σάββατο στις 6.30 το πρωί. Το ταξίδι διαρκεί τρεισήμισι ώρες και το εισιτήριο είναι 9 ευρώ το άτομο και 60 ευρώ το αυτοκίνητο.

ΠΟΥ ΝΑ ΜΕΙΝΕΤΕ

Χρήστος Αργυρός (Φίλιος)Μαθράκι
Tηλ.: 26630-71.652
Κασίμης Αναστάσιος
Tηλ.: 26630-71.700

Σημείωση: Στο νησί επιτρέπεται η ελεύθερη κατασκήνωση, με εξαίρεση την περιοχή του Πορτέλο κοντά στο λιμάνι και με την υποχρέωση να μην αφήσετε σκουπίδια.

ΠΟΥ ΝΑ ΦΑΤΕ

• Dolphins
Tηλ.: 26630-71.853
Πάνω στο λιμάνι, όπου διά χειρός Σπύρου θα απολαύσετε διάφορες «μαγεριές». (Σπύρο μου, οι σουπιές ήταν αριστούργημα!)
• Γιάννης
Tηλ.: 26630-72.108
Πάνω στην παραλία Αρβανιτιά για ψαρομεζεδοκαταστάσεις αλλά και φρέσκο ψάρι.

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ

Κοινότητα Μαθρακίου: τηλ.: 26630-71.200, 81.190

kathimerini.gr

Read more...
Related Posts with Thumbnails

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP