Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

Η ΠΟΛΕΟΔΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΣΤΡΑΚΕΡΗΣ, ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΓΙΑ ΤΣΙΜΕΝΤΟΠΟΙΗΣΗ

              Κέρκυρα, Ιούλιος 2009

Η ΠΟΛΕΟΔΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΣΤΡΑΚΕΡΗΣ,

ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΓΙΑ ΤΣΙΜΕΝΤΟΠΟΙΗΣΗ

Η Αστρακερή Καρουσάδων, μία από τις λίγες παραλιακές περιοχές που έχουν γλιτώσει από το τσιμέντο και παραμένει εξοχική και καταπράσινη κινδυνεύει τώρα να «αναπτυχθεί» και να «προοδεύσει». Από τις υπηρεσίες της Νομαρχίας εγκρίθηκε σχέδιο πολεοδόμησής της. Οι προβλεπόμενοι συντελεστές δόμησης κυμαίνονται, ούτε λίγο ούτε πολύ, μεταξύ 40 και 80%. Να καταντήσει δηλαδή η Αστρακερή όπως ο λόφος πάνω από το πάρκινγκ στο Σιδάρι. (Μεταξύ τόσων παραδειγμάτων που μπορεί να φέρει κανείς.) Αυτό όταν η περιοχή έχει ελάχιστους μόνιμους κατοίκους και δεν δέχεται καμιά ιδιαίτερη οικιστική πίεση. Και όταν φημίζεται επειδή είναι ακριβώς έτσι όπως είναι.

Το φύλλο συκής υπό το οποίο επιχειρείται η άγρια τσιμεντοποίηση είναι ότι ενδείκνυται λέει να χτιστεί οργανωμένα και με σχέδιο η Αστρακερή προκειμένου να αποφευχθούν οι αυθαιρεσίες. Τι χειρότερο όμως θα μπορούσε να πάθει η περιοχή από αυτό που σχεδιάζεται τώρα με αυτούς τους τερατώδεις συντελεστές δόμησης; Να λες ότι έτσι την προστατεύεις από τις αυθαιρεσίες είναι σαν να λες σε κάποιον ότι πρέπει να του αφαιρέσεις ό,τι έχει και δεν έχει γιατί μετά δε θα κινδυνεύει από κανέναν κλέφτη. Κανένα επιχείρημα δεν έχει ουσιαστικά η Νομαρχία και μόνο ψελλίζει την παραπάνω πρόφαση. Άλλωστε, σύμφωνα με αυτή τη λογική, ολόκληρο το νησί πρέπει να ανακηρυχθεί πόλη, αφού χτίζεται νόμιμα ή μη παντού πλέον και όχι μόνο στις παραλίες.

Είναι δύο φορές κρίμα. Αν είχε τουλάχιστον τσιμεντοποιηθεί η Αστρακερή τις προηγούμενες δεκαετίες, θα υπήρχαν αρκετά κέρδη για αρκετούς. Τώρα όμως κατά πάσα πιθανότητα ούτε ένας από τους σημερινούς ιδιοκτήτες εκεί δεν θα βγει κερδισμένος. Η εποχή του εύκολου κέρδους από τον τουρισμό έχει οριστικά παρέλθει και είμαστε τώρα στην εποχή των ξενοδοχείων all-inclusive και των άχαρων συγκροτημάτων από μεζονέτες, συγκροτήματα που είναι στην ουσία πολυκατοικίες που εκτείνονται σε πλάτος αντί για ύψος και επομένως μόνο για τον λόγο αυτό θα έπρεπε να είναι αδιανόητα στην ύπαιθρο. Επιπλέον συνιστά τραγική ειρωνεία ο κύριος Νομάρχης, όταν μιλάει γενικά, να τονίζει σε χίλιους τόνους τα αρνητικά της τσιμεντοποίησης και του μαρασμού των παραδοσιακών χωριών (να θέτει δηλαδή ουσιαστικά ζητήματα, όπως δεν μας έχουν συνηθίσει οι περισσότεροι πολιτικοί) και να κινδυνεύει τώρα η Αστρακερή από το εξωφρενικό αυτό σχέδιο.

Αν η πρόθεση όσων προωθούν το σχέδιο ήτανε πράγματι η πολεοδομική τάξη, θα όριζαν χαμηλούς συντελεστές δόμησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Κομμένο και στο Νησί Γκερέκου έχουν 12%. Με χαμηλούς συντελεστές και η Αστρακερή θα διατηρούσε τον χαρακτήρα της ως εξοχή και οι ελάχιστοι ιδιοκτήτες που δεν έχουν χτίσει θα μπορούσαν να το κάνουν. Και δεν είναι μόνο το ζήτημα των υψηλών συντελεστών. Το σχέδιο προβλέπει ένα σωρό δρόμους που κομματιάζουν τον ελαιώνα σε οικοδομικά τετράγωνα, κάτι που αρκεί για να αλλοιώσει ανεπανόρθωτα την περιοχή. Επίσης είναι άξιο απορίας το πώς θα εφαρμοστεί στην πράξη ένα τόσο πολύπλοκο σχέδιο που προβλέπει μέχρι και ανταλλαγές γης μεταξύ των ιδιοκτητών.

Παρότι (έπρεπε να) είναι κοινός τόπος στην εποχή μας, ας τονιστεί πάλι ότι το να θέλεις να διατηρήσεις την ομορφιά μιας περιοχής όπως η Αστρακερή δεν είναι ρομαντική φυσιολατρία ή απλώς «οικολογική» άποψη. Όπως ακριβώς δεν υπάρχει πραγματική πρόοδος χωρίς σεβασμό στην ιστορία και τις παραδόσεις ενός τόπου, έτσι δεν υπάρχει και χωρίς τον σεβασμό του φυσικού περιβάλλοντος που είναι κι αυτό μέρος του πολιτισμού μας. Μέχρι τώρα, χτίζοντας αδιάκοπα παντού, χρησιμοποιούμε το φυσικό περιβάλλον σαν αναλώσιμο υλικό. Θα μας «τελειώσει» κάποια στιγμή, δε θα υπάρχει πουθενά εξοχή και τότε να δούμε αν θα έχουμε πια τουρισμό και τι είδους. Η πραγματικά σύγχρονη αντίληψη για την τουριστική ανάπτυξη και την ανάπτυξη γενικά, όπως εφαρμόζεται στις ευρωπαϊκές χώρες, στηρίζεται ακριβώς στην προστασία και την ανάδειξη της ομορφιάς του περιβάλλοντος, τόσο του φυσικού όσο και του πολιτιστικού. (Γι’ αυτό και στην Ευρώπη οι πόλεις έχουν διατηρήσει την ιστορική μορφή τους και δεν είναι τσιμεντουπόλεις όπως είναι οι περισσότερες ελληνικές.) Το να θεωρεί κανείς πρόοδο να γίνει η Αστρακερή μία ακόμη Ρόδα ή ένα ακόμη Σιδάρι (έστω με καμία πλατεία παραπάνω και με φαρδύτερα πεζοδρόμια) δείχνει μια πολύ ξεπερασμένη νοοτροπία, που μπορεί να δικαιολογείται για ανθρώπους της γενιάς της Κατοχής αλλά όχι βέβαια για σημερινούς πολίτες και κυρίως για σύγχρονους πολιτικούς. Δε θα γίνει όμως ούτε καν αυτό αλλά θα έχουμε μάλλον τα συγκροτήματα με τις μεζονέτες και κέρδος θα έχουν μόνο οι εργολάβοι που θα τα χτίσουν.

Υπάρχει επομένως και η άλλη πλευρά του ζητήματος. Μας είπε ο κύριος Νομάρχης σε συνέλευση στους Καρουσάδες ότι «η περιοχή θα πάρει αξία» με την πολεοδόμηση αυτή. Γιατί πρέπει αυτό να μας δελεάζει; Τι σημαίνει; Σημαίνει ότι με τον καιρό η Αστρακερή θα πάψει να ανήκει σε Καρουσαδίτες, με τις αγοραπωλησίες που θα γίνουν. Και όποιος μείνει, αντί να έχει γείτονες τους συχωριανούς του, θα γειτονεύει με επιχειρηματίες που μπορεί να είναι και κινέζοι, με μεγαλογιατρούς από την Αθήνα, με ευρωπαίους συνταξιούχους κλπ. Για όποιον οικονομικά ισχυρό βάλει στο μάτι ή έχει βάλει ήδη την Αστρακερή, αυτή είναι ένα «φιλέτο» και εμείς οι ιθαγενείς που αποτελούμε εμπόδιο στην εκμετάλλευσή του και πρέπει να παραμεριστούμε. Γενικά, αυτού του είδους η «ανάπτυξη» δε βλάπτει μόνο το φυσικό περιβάλλον. Θα έχει σαν αποτέλεσμα ολόκληρη η παραλιακή ζώνη της Κέρκυρας να μην ανήκει στους Κερκυραίους. Και οι ιδιοκτήτες της αν θέλουν θα παίρνουν τους ντόπιους στις δουλειές τους.

Όταν λοιπόν κάποιος δεν ενδιαφέρεται να πουλήσει τη γη του δεν έχει κανένα λόγο να επιθυμεί να ανεβεί η αξία της. Απεναντίας, τώρα που καθιερώθηκε το τέλος ακίνητης περιουσίας (και προβλέπεται να γίνει βαρύτερο) θα έχει ζημιά και όχι όφελος και δεν αποκλείεται στο τέλος να υποχρεωθεί να πουλήσει στους ξένους «επενδυτές». Γιατί φυσικά ο φόρος αυτός εξαρτάται από τις αντικειμενικές αξίες και αρκεί ένας μεγαλόσχημος να αγοράσει στην περιοχή για να ανεβούν αυτές κατακόρυφα. Αλλά και τώρα με την πολεοδόμηση οι εισφορές σε χρήμα που θα υποχρεωθούμε να καταβάλουμε θα είναι πολύ σοβαρές (πέρα από τις εισφορές σε γη). Αλήθεια, γιατί δε μας λένε πόση ακριβώς θα είναι η εισφορά σε χρήμα του κάθε ιδιοκτήτη στην Αστρακερή; Να δούμε τότε πόσοι θα είναι σύμφωνοι. (Κι αυτό για να πάρουμε μια ιδέα, γιατί κάλλιστα στο τέλος μπορεί να είναι μεγαλύτερη από όσο θα μας πούνε στην αρχή.) Δεν πρόκειται λοιπόν ούτε καν να «τα κονομήσουμε» ξεπουλώντας τη γη μας που θα πάρει λέει αξία αλλά πιθανότατα θα συρθούμε στο ξεπούλημα.

Οι Αστρακεριώτες θα κληθούμε να πληρώσουμε πολλά για να κερδίσουν μετά οι μεγαλοεργολάβοι.

Το επιχειρούμενο σχέδιο είναι από κάθε άποψη απαράδεκτο. Ο Δήμος και η Νομαρχία ας επιδείξουν επιτέλους πραγματικά φιλολαϊκή αντίληψη και ενδιαφέρον για την προστασία του περιβάλλοντος της Κέρκυρας. (Τα δύο αυτά όταν είναι γνήσια πάνε μαζί, γιατί αυτού του είδους η «ανάπτυξη» που προωθούν είναι καλή για τους οικονομικά ισχυρούς.) Ας σεβαστούν τις υπογραφές που έχουν συγκεντρωθεί και είναι οι περισσότερες από Αστρακεριώτες. Το σχέδιο πρέπει να αποσυρθεί ή να τροποποιηθεί δραστικά. Η πολεοδόμηση είναι κάτι καλό και άγιο όταν έχεις να κάνεις πράγματι με πόλη. Στην περίπτωση της Αστρακερής είναι το πρόσχημα για την τσιμεντοποίηση, όπως τη γνωρίζουμε εδώ και χρόνια από τόσες άλλες περιπτώσεις και ακόμα χειρότερη.

              Πρωτοβουλία για την Αστρακερή

Read more...
Related Posts with Thumbnails

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP