Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2009

Τιμολογιακός πόλεμος στη Γερμανία προς όφελος των καταναλωτών

Οι αλυσίδες εκπτωτικών σούπερ μάρκετ στη Γερμανία έχουν εμπλακεί σ' έναν τιμολογιακό πόλεμο άνευ προηγουμένου. Μειώνοντας τις τιμές καθημερινά, οι εταιρείες προσπαθούν να υπερσκελίσουν τους αντιπάλους. Το αποτέλεσμα είναι προς το συμφέρον του καταναλωτή, αλλά ταυτόχρονα έχουν αρχίσει να χάνουν τη γενική εικόνα των τιμών.

Από τις αρχές τους έτους έχουν υπάρξει αλλεπάλληλα κύματα μειώσεων των τιμών. Οι τέσσερις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ στη Γερμανία, Aldi, Lidl, Penny και Plus ανταγωνίζονται ποια θα μειώσει πρώτη τις τιμές, ενώ οι άλλες θ' ακολουθήσουν. Μάλιστα, ορισμένες φορές οι ανταγωνίστριες ξεπερνούν στη μείωση εκείνη που κατέβασε πρώτος την τιμή ενός προϊόντος. Έτσι έχει δημιουργηθεί ένας φαύλος κύκλος συνεχούς μείωσης των τιμών.

Μειωμένες τιμές έως και 30%

Το αποτέλεσμα είναι: Σε προϊόντα γαλακτοκομικών, απορρυπαντικών και καφέ οι τιμές να μειωθούν έως και 30% σε σχέση με τις τιμές που υπήρχαν μόλις πριν από λίγες εβδομάδες. Ένα φρέσκο βούτυρο το οποίο πριν από ενάμιση χρόνο κόστιζε 1,19 ευρώ, ο καταναλωτής μπορεί να το αγοράσει σήμερα με μόλις 0,65 ευρώ. «Μείωση των τιμών σε τέτοια κλίμακα δεν υπήρξε ποτέ πριν στη Γερμανία», τονίζει ο Βόλφγκανγκ Τβαρντάβα, από την Εταιρεία Έρευνας Κατανάλωσης (GFK).

Γερμανικό περιοδικό πραγματοποίησε πρόσφατα ένα πείραμα. Έστειλε δύο οικογένειες στα τέσσερα κορυφαία γερμανικά σούπερ μάρκετ κι αγόρασαν τριάντα προϊόντα, τα οποία βρίσκονταν σε προσφορά.

Η διαφορά στο ταμείο ήταν μικρή. Φθηνότερη αναδείχθηκε η εταιρεία Penny με συνολικό κόστος 24,46, ωστόσο το ΦΠΑ ήταν εξαιρετικά χαμηλό σε σχέση με τις υπόλοιπες αλυσίδες. Στο Plus ο λογαριασμός ήρθε 51 σεντς πιο ακριβά (24,97 ευρώ), στο Aldi και το Lidl οι καταναλωτές πλήρωσαν 35 σεντς πιο ακριβά (24,81 ευρώ). Η αλυσίδα Penny ήταν απλά ο «νικητής» της ημέρας, καθώς η διαφορά της τιμής οφειλόταν στο πακέτο αυγών, τα οποία βρίσκονται σε προσφορά.

Η τιμή των φθηνών προϊόντων είναι παντού η ίδια

Σύμφωνα με τον Γιόργκε Γκρεγκόριο από το Ινστιτούτο Τιμών της Κολωνίας, επισημαίνει ότι οι τιμές των ανώνυμων προϊόντων των αλυσίδων σούπερ μάρκετ, που καλύπτουν καθημερινές ανάγκες, είναι σχεδόν οι ίδιες. Το Ινστιτούτο συλλέγει στοιχεία από το 1987 και έχει αποθηκεύσει και επεξεργαστεί πάνω από 1,7 εκατομμύρια στοιχεία. «Τον τόνο τον δίνει ακόμη το Aldi» αναφέρει ο Γκρεγκόριο, «είτε αυτό αφορά αύξηση ή μείωση των τιμών». Σε γενικές γραμμές «οι υπόλοιποι ακολουθούν». Η συμβουλή του Γκρεγκόριο προς τους καταναλωτές είναι: «Να ψωνίζεται από το σούπερ μάρκετ που σας αρέσει περισσότερο. Όλα σχεδόν τα προϊόντα είναι εξίσου φθηνά».


www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Spiegel


Εμείς εδώ στην Ελλάδα κάνουμε καθημερινά κρυφές αυξήσεις στα πάντα ....και ο υπουργός ...το κράτος ..καλεί σε μποϋκοτάζ γιατί έχει χάσει κάθε έλεγχο

Read more...

Tέλειωσε η φαρσοκωμωδία


Η τελευταία πράξη στη γαλάζια φαρσοκωμωδία με τον Γ. Μανώλη γράφτηκε χθες στη Βουλή. Ο βουλευτής της Ν.Δ. μετά τον «επαναστατικό οίστρο» που επέδειξε επί 36 ώρες απειλώντας με παραίτηση, μετά το «άδειασμα» που δέχθηκε από το Μαξίμου και τη Ρηγίλλης ξαφνικά εμφανίστηκε μετανοημένος.

«Είναι αυτονόητο ότι ποτέ δεν είχα πρόθεση να δημιουργήσω προβλήματα στο κόμμα και την κυβέρνηση» δήλωσε χαρακτηριστικά, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα ότι «και βέβαια παραμένει στη Βουλή».

Οπισθεν και από Ν.Δ.

Τα μάζεψε και η Ρηγίλλης όμως. Αφού Τραγάκης και Αντώναρος επέκριναν τον βουλευτή, ενώ και κυβερνητικοί κύκλοι μιλούσαν για «σφοδρή ενόχληση Καραμανλή», μετά από πολύωρη σύσκεψη στα γραφεία της Ν.Δ. στη Βουλή, δόθηκε συγχωροχάρτι στον βουλευτή. Σιούφας, Μεϊμαράκης, Παυλόπουλος και Παναγιωτόπουλος ήταν μεταξύ αυτών που ρωτήθηκαν πώς θα λυθεί ο «γόρδιος δεσμός». Τελικά κάλεσαν και τον Μανώλη και κατέληξαν στη φόρμουλα που θα έκλεινε το θέμα. Ο μεν βουλευτής να κάνει κομψά μια δήλωση μετανοίας, οι δε Ζαγορίτης και Τραγάκης να δηλώσουν ότι «μετά τις εξηγήσεις που δόθηκαν, η παραίτηση του Γιάννη Μανώλη δεν έγινε αποδεκτή, αφού, άλλωστε, ουδέποτε του εζητήθη».

Για την ιστορία θυμίζουμε ότι είχαν προηγηθεί και δύο επιστολές του βουλευτή στον γενικό γραμματέα της Κ.Ο. και στον γραμματέα του κόμματος με τις οποίες τους καλούσε να κάνουν αποδεκτή την παραίτησή του εφόσον όμως θεωρούν ότι οι απόψεις του περί νεοφιλευθερισμού (είναι κατά) αντιβαίνουν στις αρχές της Ν.Δ.

Η Ντόρα

Επικοινωνία του γραμματέα της Ν.Δ. υπήρξε και με την Ντόρα Μπακογιάννη, που με την οργή της πέτυχε να κινητοποιήσει το Μαξίμου και τη Ρηγίλλης. Η υπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε ότι της αρκεί το μήνυμα που δόθηκε στον Μανώλη, ο οποίος, παρεμπιπτόντως, είναι φίλα προσκείμενος στον Αντώνη Σαμαρά, και τόνισε ότι δεν επιθυμεί την κεφαλή του επί πίνακι. «Το θέμα θεωρείται λήξαν» δήλωσε ο Τραγάκης όταν νύχτα πια έβγαιναν από τη Βουλή με τον Ζαγορίτη και τον Μανώλη.

«So what?»

«Εδώ, όλη η Ευρώπη ασχολείται με την οικονομική κρίση, κανείς δεν μιλάει στην Ελλάδα για την οικονομική κρίση και είναι ο κ. Μανώλης εναντίον της κ. Μπακογιάννη», σχολίασε ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. Γιάννης Βαρβιτσιώτης (στη ΝΕΤ 105,8). «So what;» αναρωτήθηκε.

«Η κυβέρνηση να κυβερνήσει και η αντιπολίτευση να συνεισφέρει» δήλωσε ο πρώην υφυπουργός Γ. Ορφανός στον 9,84 και πρόσθεσε: «Αν το καράβι δεν πάει καλά, μιλάω το καράβι "Ελλάδα", όλοι θα την πληρώσουμε. Και αυτοί που κάνουμε δηλώσεις και αυτοί που ζητάνε εκλογές και αυτοί οι οποίοι συνεχίζουμε τις συζητήσεις για τις εκλογές».


korai@enet.gr


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 13/02/2009

Read more...

Αρχίζει η καταβολή του επιδόματος θέρμανσης

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Την 16/2/2009 αρχίζει η καταβολή του έκτακτου επιδόματος κοινωνικής συνοχής.

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ
Δικαιούχοι είναι οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ την 22/1/2009.
Κάθε δικαιούχος λαμβάνει την εν λόγω ενίσχυση από μία και μόνο πηγή.

ΠΟΣΟ
Το ύψος του έκτακτου επιδόματος κοινωνικής συνοχής καθορίζεται ως εξής:
Α) Διακόσια ευρώ (200 €) για τους δικαιούχους που κατοικούν στους νομούς Αρκαδίας, Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Ευρυτανίας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καρδίτσας, Καστοριάς, Κιλκίς, Κοζάνης, Λαρίσης, Ξάνθης, Πέλλης, Πιερίας, Ροδόπης, Σερρών, Τρικάλων, Φλωρίνης και Χαλκιδικής.
Β) Εκατόν πενήντα ευρώ (150 €) για τους δικαιούχους που κατοικούν στους νομούς Αττικής, Αιτωλοακαρνανίας, Αργολίδας, Άρτας, Αχαΐας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Λακωvίας, Λέσβου, Λευκάδας, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Κέρκυρας, Koριvθίας, Πρεβέζης, Φθιώτιδας και Φωκίδας.
Γ) Εκατό ευρώ (100 €) για τους δικαιούχους που κατοικούν στους νομούς Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κεφαλληνίας, Κυκλάδων, Λασιθίου, Ρεθύμνης, Σάμου, Χανίων και Χίου,

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ
Οι δικαιούχοι θα πρέπει να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του Ν. 1599/1986 στην οποία θα αναγράφεται :
1) υποχρεωτικά ο λογ/σμος ΙΒΑΝ του δικαιούχου, που τηρείται σε τράπεζα ενταγμένη στο σύστημα ΔΙΑΣ (συνημμένη κατάσταση) ,
2) Ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) του δικαιούχου, και
3) ότι «δεν είμαι δικαιούχος του έκτακτου επιδόματος κοινωνικής συνοχής από άλλο φορέα που καταβάλλει το ίδιο επίδομα»

Η ανωτέρω προτυπωμένη Υπεύθυνη Δήλωση αναζητάται και εκτυπώνεται, τόσο από τους δικαιούχους όσο και από τις Υπηρεσίες, από την ιστοσελίδα του Οργανισμού http://www.oaed.gr, επιλέγοντας τον σύνδεσμο (link) με τίτλο «ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ».

Όλες οι Υπηρεσίες μας θα εκτυπώσουν μεγάλο αριθμό Υ.Δ. για εξυπηρέτηση του κοινού, τις οποίες θα παραλαμβάνουν και θα τις διαβιβάζουν για καταχώρηση στα ΚΠΑ ή ΚΠΑ 2 .
Στις αναφερόμενες προτυπωμένες Υ.Δ. θα συμπληρώνονται, εκτός από τα στοιχεία του δικαιούχου, και το ΚΠΑ ή ΚΠΑ 2 ή Γ. Ε. Ε.Κ.Ο. στο οποίο υποβάλλονται.

ΦΟΡΕΑΣ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ
Αρμόδιες υπηρεσίες για την καταβολή του έκτακτου επιδόματος κοινωνικής συνοχής είναι τα ΚΠΑ , ΚΠΑ 2 και Γ. Ε. Ε.Κ.Ο. του ΟΑΕΔ όπου οι δικαιούχοι ήταν εγγεγραμμένοι άνεργοι την 22/1/09.

ΔΙΑΦΟΡΑ
Η ανωτέρω οικονομική ενίσχυση, είναι αφορολόγητη και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε άλλης παροχής κοινωνικού χαρακτήρα (π.χ. επίδομα μακροχρονίως ανέργων, ειδικά βοηθήματα κλπ)

Πληροφορίες στην σελίδα

Read more...

Συντριβή αμερικανικού αεροσκάφους στο Μπάφαλο με 49 νεκρούς

Αεροσκάφος με 48 επιβαίνοντες συνετρίβη πάνω σε κατοικία κοντά στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης και τυλίχτηκε στις φλόγες. Το αεροσκάφος της Continental Express εκτελούσε πτήση από το Νίουαρκ του Νιου Τζέρσεϊ στο Μπάφαλο όταν συνετρίβη στο προάστιο Κλάρενς Σέντερ.

Το αεροπορικό δυστύχημα σήμερα στην πολιτεία της Νέας Υόρκης προκάλεσε το θάνατο 49 ανθρώπων, 48 που επέβαιναν στο αεροσκάφος και ενός στο έδαφος, επιβεβαίωσε η αστυνομία και τοπικοί αξιωματούχοι.

«Δεν υπάρχουν επιζώντες» από το αεροσκάφος που μετέφερε 48 άτομα, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η εκπρόσωπος της αστυνομίας της πολιτείας Ρεμπέκα Γκίμπονς.

Το αεροσκάφος της Continental Airlines συνετρίβη πέντε λεπτά πριν την προσγείωση στο αεροδρόμιο του Μπάφαλο, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της κομητείας Ερι.

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, την στιγμή του δυστυχήματος επικρατούσε παγωνιά και έβρεχε. Το δυστύχημα συνέβη σε κατοικημένη περιοχή στα όρια των καλλιεργήσιμων εκτάσεων και κάτοικοι της περιοχής δήλωσαν πως νόμιζαν ότι έγινε σεισμός.


www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ






Read more...
Related Posts with Thumbnails

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP