Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

Ουραγός σε μισθούς, συντάξεις η Ελλάδα

Ουραγός στο επίπεδο των μισθών και των συντάξεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η Ελλάδα, ενώ η οικονομική θέση των εργαζομένων και των συνταξιούχων θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο αν υλοποιηθούν τα σενάρια για περαιτέρω μείωση των αποδοχών τους και κατάργηση του 14ου μισθού. 

Μικρότερες αποδοχές, μεγαλύτερη φορολογία και υψηλές ασφαλιστικές εισφορές (με χαμηλές συντάξεις και χαμηλού επιπέδου παροχές υγειονομικής περίθαλψης) σκιαγραφούν το τοπίο για τους εργαζομένους στην Ελλάδα. Την ίδια ώρα πληρώνουν τιμές Βρυξελλών για τις αγορές καταναλωτικών αγαθών.

Ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, καθηγητής κ. Σάββας Ρομπόλης, παρατηρεί ότι έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια για περαιτέρω μείωση των αποδοχών, επισημαίνοντας μάλιστα ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα «τρέχει» με 2,6% όταν στην ευρωζώνη κινείται στο 0,9%. Όπως παρατηρεί, μια τέτοια εξέλιξη θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις συνθήκες ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και εξόδου από την κρίση αφού θα υπάρξει περαιτέρω μείωση της ζήτησης και της κατανάλωσης. Ήδη πάντως οι περικοπές στα επιδόματα στο Δημόσιο σε συνδυασμό με τα νέα φορολογικά μέτρα θα οδηγήσουν, σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, σε μείωση αποδοχών στο Δημόσιο από 150 έως 800 ευρώ.

Τα στοιχεία της Εurostat
Τα επίσημα στοιχεία της Εurostat αλλά και του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ αποτυπώνουν την οικονομική θέση των εργαζομένων στην Ελλάδα. Αυτά δείχνουν ότι: ●Οι κατώτατοι μισθοί κυμαίνονται στο 51% του μέσου όρου της ευρωζώνης και οι μέσες αποδοχές στο 73%.

● Οι συντάξεις βρίσκονται στο 55% του μέσου όρου της ευρωζώνης.

●Η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων εργαζομένων κινείται στο 83% του μέσου όρου της ευρωζώνης.

●Η φορολόγηση κερδών από 19,9% μειώθηκε στο 15,9% (ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι στο 33%). ●Η φορολόγηση μισθωτών από 34,5% αυξήθηκε στο 35,5% (ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι στο 36,4%).

●Το μέσο δηλωθέν εισόδημα το 2008 ήταν 16.000

ευρώ για μισθωτούς- συνταξιούχους και 13.000

ευρώ για εμπόρους- βιομηχάνους.

●Η φορολόγηση των μισθωτών στην Ελλάδα είναι ίδια με αυτήν του μέσου όρου της ευρωζώνης, ενώ η φορολόγηση των κερδών βρίσκεται στο μισό του μέσου όρου της ευρωζώνης.

●Το επίπεδο των ασφαλιστικών εισφορών στη χώρα μας παραμένει από τα υψηλότερα στις χώρες του ΟΟΣΑ (το σύνολο φόρων και εισφορών αντιστοιχεί στο 42,3% του μισθού, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στον ΟΟΣΑ ανέρχεται στο 37,7%). Την ίδια ώρα όμως, η παραγωγικότητα της εργασίας βρίσκεται στο 93,5% του μέσου όρου της ευρωζώνης, σύμφωνα με το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, με αποτέλεσμα να έχει προσεγγίσει σημαντικά τα ευρωπαϊκά επίπεδα σε αντίθεση με τους μισθούς. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, ο χάρτης των συντάξεων, δείχνει:

Κάτω από 600 ευρώ τον μήνα παίρνουν οι 6 στους 10 συνταξιούχους (πλην του ΟΓΑ, περίπου 850.000 άτομα). Με βάση τον χάρτη των συντάξεων τρεις στους δέκα συνταξιούχους έχουν κύρια σύνταξη κάτω από 450 ευρώ, έξι στους δέκα συνταξιούχους έχουν κύρια σύνταξη μικρότερη των 600 ευρώ και μόλις δεκαπέντε στους εκατό έχουν κύρια σύνταξη πάνω από 1.050 ευρώ. Για τους περίπου 850.000 συνταξιούχους του ΟΓΑ, η μέση σύνταξη (περιλαμβάνονται βασική, πρόσθετη και κύρια) θα είναι περίπου 413 ευρώ.

ΤΑ ΝΕΑ online

Read more...

Ένας νεκρός από το μακελειό στο Βύρωνα

Κατέληξε τελικά ο πολίτης, ο οποίος είχε τραυματιστεί σοβαρά στη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης για τη σύλληψη δύο ληστών στην περιοχή του Βύρωνα.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, οι αστυνομικοί επιχείρησαν να συλλάβουν τους δύο ληστές –Αλβανικής υπηκοότητας- καθώς έβγαιναν από σπίτι στην οδό Ζωοδόχου Πηγής.

Εκείνοι άνοιξαν πυρ εναντίον τους, πετώντας παράλληλα χειροβομβίδες, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο αστυνομικοί. Κατά την ανταλλαγή πυρών τραυματίστηκε σοβαρά και ένας πολίτης, ο οποίος βρισκόταν σε διπλανή οικοδομή και κατέληξε λίγο αργότερα στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός

Ο ένας από τους δράστες συνελήφθη αμέσως, ενώ ο δεύτερος κρύφτηκε στο πατάρι παρακείμενου αρτοποιείου, όπου συνελήφθη λίγο αργότερα.

Οι κακοποιοί πέταξαν συνολικά πέντε χειροβομβίδες από τις οποίες εξερράγησαν οι δύο ή οι τρεις. Στο σημείο βρίσκονται συνεργεία πυροτεχνουργών για να εξουδετερώσουν τις υπόλοιπες.

Δηλώσεις για το περιστατικό θα κάνει αργότερα ο Διοικητής της Ασφάλειας Αττικής.


Read more...
Related Posts with Thumbnails

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP