Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2009

Εργοστάσιο καύσης στη Ρόδο


Tο πρώτο εργοστάσιο καύσης απορριμμάτων στη χώρα μας -όπως όλα δείχνουν- ετοιμάζεται να κατασκευαστεί στη Ρόδο με τη σύμφωνη γνώμη των 10 δημάρχων του νησιού αλλά και του νομάρχη Δωδεκανήσου κ. Γ. Μαχαιρίδη. Οι προκαταρκτικές μελέτες έχουν ήδη ολοκληρωθεί, η προμελέτη περιβαλλοντικών όρων έχει υποβληθεί στο ΥΠΕΧΩΔΕ και εντός δύο χρόνων το εργοστάσιο θα θεμελιωθεί στο βόρειο τμήμα του νησιού, δίπλα στη σημερινή (πλην ανεπαρκή χωματερή) όχι και τόσο μακριά από την πόλη της Ρόδου.

Το εργοστάσιο θα δέχεται περίπου 250 τόνους απορριμμάτων την ημέρα. Σύμφωνα με το σχεδιασμό, εξηγεί στην «Κ» ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων κ. Γ. Υψηλάντης «το εργοστάσιο καύσης αποτελεί μέρος ενός ολοκληρωμένου σχεδίου που θα περιλαμβάνει εκτός από τη Μονάδα Θερμικής Επεξεργασίας Αποβλήτων, την επέκταση με νέο κύτταρο του υπάρχοντος ΧΥΤΑ, ειδικό ΧΥΤΑ που θα δέχεται την τέφρα του εργοστασίου, μονάδα κομποστοποίησης φυτικών κυρίων υπολειμμάτων για την παραγωγή οργανικού λιπάσματος και ένα Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ Ρόδου) όπου θα συγκεντρώνονται υλικά συσκευασίας και θα προωθούνται προς ανακύκλωση.

Η δαπάνη όλου του σχεδίου διαχείρισης αγγίζει τα 100 εκατ. ευρώ και το πλέον πιθανό είναι να προσφύγουν οι αρμόδιοι στη λύση της ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα) καθώς οι καιροί δεν επιτρέπουν τόσο γενναιόδωρες χρηματοδοτήσεις από τα εθνικά ταμεία.

Ενα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της μονάδας είναι η μέριμνα που θα πρέπει να ληφθεί για τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν δηλαδή ο όγκος των απορριμμάτων στο νησί σχεδόν διπλασιάζεται. Για το λόγο αυτό ενδέχεται να μελετηθεί η λύση το εργοστάσιο να λειτουργεί με βάση τα δεδομένα της καλοκαιρινής περιόδου. Δηλαδή, εξηγεί ο κ. Υψηλάντης, καθώς το εργοστάσιο θα πρέπει (για να μην μετατραπεί σε αντιοικονομικό μέγεθος) να δέχεται σταθερές ποσότητες, μελετάται το ενδεχόμενο να καίγονται στη Ρόδο κατά τη χειμερινή περίοδο και τα σύμμεικτα απορρίμματα παρακείμενων νησιών.

Ηδη, η ολομέλεια των δημάρχων του νησιού (που εκπροσωπούν και τα δύο μεγάλα κόμματα) έχει αποφανθεί θετικά. Αν και το νησί εντάσσεται σε εκείνα της πρώτης τουριστικής ταχύτητας, προβλήματα από τις εκπομπές ρύπων δεν φαίνεται να ανησυχούν τους αιρετούς αφού, όπως υποστηρίζουν, «η νομοθεσία που διέπει την κατασκευή αυτών των εργοστασίων είναι πολύ αυστηρή και έχουν διαβεβαιώσεις ότι τα οξείδια του αζώτου, το διοξείδιο του άνθρακα και άλλοι ρύποι, θα παραμείνουν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα».

Με κοινωνική συναίνεση

Να σημειωθεί ότι αν και οι αρμόδιοι διατείνονται ότι το έργο πρόκειται να γίνει με κοινωνική συναίνεση (η συμφωνία των δημάρχων είναι δεδομένη αλλά όχι αρκετή) οι κάτοικοι μόλις αρχίζουν να ενημερώνονται για τα σχέδια περί καύσης. Οπως λέει στην «Κ» ο πρόεδρος της οργάνωσης Φίλοι της Φύσης, μέλους της διεθνούς οργάνωσης Friends of nature International» κ. Γιώργος Παστρικός «η κοινωνική διαβούλευση δεν έχει ακόμη αρχίσει. Ο κόσμος μόλις τώρα αρχίζει στην ουσία να αντιλαμβάνεται τι ακριβώς πρόκειται να γίνει και ζητάει εξηγήσεις αλλά και εγγυήσεις».

Απο www.oikologio.gr


Read more...

Στα 30.000 ευρώ Αυξάνεται το κατώτατο όριο προσωποκράτησης για ληξιπρόθεσμες οφειλές μεταξύ ιδιωτών

Με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, Νικολάου Δένδια αυξάνεται στα 30.000 ευρώ το κατώτατο όριο για την προσωποκράτηση λόγω μη καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών μεταξύ ιδιωτών, αντί για το ποσό των 1.500 ευρώ που ίσχυε μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, η αναπροσαρμογή γίνεται αφενός διότι πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας κατά συνταγματική επιταγή είναι ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου, πυρήνας της οποίας είναι η προσωπική ελευθερία, αφετέρου δε λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, αρκετοί πολίτες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προσωρινές δυσχέρειες για την έγκαιρη εξόφληση των οφειλών τους.
ΒΗΜΑonline

Read more...

Τα «βρόντηξαν» οι αγρότες της Κρήτης


Αποχώρησαν οι αγρότες της Κρήτης στη συνάντησή τους με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρη Χατζηγάκη, όταν διαπίστωσαν ότι παρών ήταν και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα δημόσιας τάξης, Χρήστος Μαρκογιαννάκης. Δεν ξέχασαν οι "σύντεκνοι" την τσικουδιά που τους κέρασε πριν μέρες στο λιμάνι του Πειραιά .

Read more...
Related Posts with Thumbnails

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP