Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

Σε πλήρη εξέλιξη η πανδημία γρίπης στην Κέρκυρα - κλείνουν και άλλα τμήματα σχολείων

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η πανδημία της νέας γρίπης και στο Νομό της Κέρκυρας. Αυτή η διαπίστωση έγινε σήμερα στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Νομάρχη με αντικείμενο την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα σχολεία. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Χρήστος Άνθης, ο Αντινομάρχης Χρήστος Σκούρτης και οι Προϊστάμενοι των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Στη σύσκεψη διαπιστώθηκε ότι ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού έχει ήδη νοσήσει από τον ιό Η1Ν1 (επιβεβαιωμένα ή μη). Τα συμπτώματα ωστόσο είναι γενικά ήπια καθώς παρουσιάζεται ως απλή ίωση όπου κατά κανόνα δε χρειάζεται ούτε καν αντιβίωση αλλά απλά αντιπυρετικά.
Με τα δεδομένα αυτά, υπογραμμίζει η νομαρχία, δεν δικαιολογείται κανένας πανικός.
Σύμφωνα με τη νέα εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας, θα κλείνουν τα σχολικά τμήματα στα οποία παρουσιάζονται τουλάχιστον 4 κρούσματα εμπύρετης ασθένειας, είτε έχει διαγνωσθεί ο ιός Η1Ν1 είτε όχι.
Η αναστολή λειτουργίας σχολικού τμήματος ή ολόκληρου σχολείου γίνεται για μία εβδομάδα και μόνο, αποκλειστικά με απόφαση του Αντινομάρχη Χρήστου Σκούρτη, στον οποίο ο Νομάρχης εκχώρησε την αρμοδιότητα και ο οποίος καθημερινά θα ανακοινώνει ποια τμήματα και σχολεία θα κλείνουν την επομένη. Όπως δήλωσε σήμερα το μεσημέρι ο κος Σκούρτης, αποφασίστηκε να κλείσουν το Ειδικό Σχολείο, το Τμήμα Γ2 των Κοινοπιαστών και το Δ2 του 12ου Δημοτικού.

ΕΡΤ

Read more...

Θεμελιώδες δικαίωμα η χρήση του Διαδικτύου

Την έγκριση για το θέμα, έδωσαν οι ευρωβουλευτές με σημαντική πλειοψηφία (510 ψήφους υπέρ, 40 κατά και 24 αποχές), αποδεχόμενοι σε τρίτη ανάγνωση και με τη διαδικασία της συναπόφασης, την μεταρρύθμιση που διέπει τις τηλεπικοινωνίες.

«Είναι η πρώτη φορά που ένα νομοθετικό κείμενο αναφέρεται στη χρήση του Διαδικτύου ως θεμελιώδες δικαίωμα. Θελήσαμε να διασφαλίσουμε ότι τα δικαιώματα των πολιτών δεν θα αγνοηθούν και δεν θα καταπατηθούν», δήλωσε η εισηγήτρια Γαλλίδα σοσιαλίστρια, κ. Κατρίν Τροτμάν (Catherine Trautmann).

Οι νέοι κανόνες που θα διέπουν πλέον τις τηλεπικοινωνίες στην ΕΕ, θα μπουν σε εφαρμογή μέσα σε ενάμισι έτος, τον Ιούνιο του 2011.

Με τους κανόνες αυτούς προβλέπεται να ενισχυθούν τα δικαιώματα των καταναλωτών, να διασφαλισθεί η ελευθερία πρόσβασης στο Διαδίκτυο, να δοθεί ώθηση στον ανταγωνισμό, να βελτιωθεί η προστασία των προσωπικών δεδομένων και να εκσυγχρονισθεί η χρήση του ραδιοφάσματος.

«Αυτό το νομοθετικό πακέτο καταδεικνύει πως το έργο του ΕΚ επηρεάζει την καθημερινότητα των πολιτών. Χαίρομαι ιδιαίτερα που συμβάλαμε στη ενίσχυση των δικαιωμάτων των χρηστών των ηλεκτρονικών επικοινωνιών και του Διαδικτύου», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΚ, κ Jerzy Buzek ο οποίος θα συνυπογράψει το νομοθετικό κείμενο από κοινού με τον σουηδό υπουργό επικοινωνίας κ.Asa Torstensson.

- Σε ο,τι αφορά στο Διαδίκτυο, με την νέα νομοθεσία δίνεται ιδιαίτερη σημασία στην αρχή « του τεκμηρίου αθωότητας».

Περιορισμοί πρόσβασης σε χρήστη δεν μπορεί να επιβληθούν παρά μόνο:

«Αν είναι κατάλληλοι, αναλογικοί και απαραίτητοι εντός μιας δημοκρατικής κοινωνίας, με τον οφειλόμενο σεβασμό για το τεκμήριο αθωότητας, το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή και εφ'όσον είναι το αποτέλεσμα μιας δίκαιης και αμερόληπτης διαδικασίας «.

Με την αναγνώριση στην πρόσβαση στο Διαδίκτυο μιας νομικής προστασίας παρόμοιας με αυτή για τα θεμελιώδη δικαιώματα, τα κράτη-μέλη είναι υποχρεωμένα να μεταφέρουν τις εν λόγω ρυθμίσεις στο εθνικό τους δίκαιο έως τις 24 Μαΐου του 2011.

Σε ό,τι αφορά στη διαχείριση του ραδιοφάσματος, των τηλεπικοινωνιών και των δικαιωμάτων των καταναλωτών, οι νέοι κανόνες ρυθμίζουν τα εξής:

- Την εναρμόνιση της διαχείρισης του ραδιοφάσματος στην ΕΕ, ιδιαίτερα ενόψει της μετάβασης στην ψηφιακή τηλεόραση έως το 2012.

- Τη βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των ρυθμιστικών αρχών των κρατών μελών για τηλεπικοινωνιακά θέματα.

- Τη διευκόλυνση του «λειτουργικού διαχωρισμού», του διαχωρισμού δηλαδή του τομέα υπηρεσιών σταθερής τηλεφωνίας και πρόσβασης στο Διαδίκτυο από τον τομέα διαχείρισης υποδομών.

- Τη βελτίωση των δικαιωμάτων των καταναλωτών, όπως τη μεταφορά εντός μιας ημέρας του νούμερου κινητού τηλεφώνου από τη μια εταιρία στην άλλη

- Την ενίσχυση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων και του δικαιώματος στην ιδιωτική ζωή.

Οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν επίσης με το Συμβούλιο σχετικά με τη θεσμοθέτηση ενός ευρωπαϊκού οργανισμού, τον Φορέα Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες, στον οποίο θα εκπροσωπούνται οι 27 εθνικές ρυθμιστικές αρχές.

kathimerini.gr

Read more...

Ξετυλίγεται το νήμα των στημένων αγώνων, λόγω στοιχημάτων, στο ποδόσφαιρο

Αλυσιδωτές είναι οι αντιδράσεις στο μεγαλύτερο σκάνδαλο στημένων- ελέω στοιχήματος- αγώνων, το νήμα του οποίου έχουν αρχίσει να ξετυλίγουν οι γερμανικές (και όχι μόνο) αρχές με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Συνομοσπονδίας (UΕFΑ). Στη Γερμανία (όπου τα ύποπτα ματς είναι 32 από τη Β΄ Κατηγορία και κάτω) έφθασαν ήδη τις 15 οι συλλήψεις υπόπτων για συμμετοχή στο διεθνές κύκλωμα που στήνει ματς εξαγοράζοντας διαιτητές, ποδοσφαιριστές, προπονητές και παράγοντες.

Στην Ελβετία η Γκοσάου που αγωνίζεται στη Β΄ Κατηγορία απέκλεισε επ΄ αόριστον τον ιταλό μέσο Μάριο Μπιγκόνι, ο οποίος φέρεται να έχει συμμετοχή στο κύκλωμα. Οπως δήλωσε ο πρόεδρος της ελβετικής ομάδας κ. Ρόναλντ Γκνέγκι, ο Μπιγκόνι τού είχε αποκαλύψει ότι «δεν ήταν και τόσο καθαρή» η ήττα της ομάδας τους από την Λουγκάνο με 0-4 τον περασμένο Μάιο. «Παράλληλα μου αποκάλυψε ότι τον πλησίασε ένας συμπαίκτης του για να στήσουν το ματς».

Αντίστοιχη ήταν και η αντίδραση της άλλοτε πρωταθλήτριας Ελβετίας Τουν, η οποία απέκλεισε από τον αγώνα της περασμένης Κυριακής με την Βίντερτουρ τον 22χρονο σενεγαλέζο επιθετικό της Ομάρ Φαγέ , ο οποίος φέρεται επίσης να έχει συμμετοχή στο σκάνδαλο. Οπως αποκάλυψε σε ελβετικό ραδιοφωνικό σταθμό ο συμπαίκτης του Μάρκους Στέλι, «οι αστυνομικές αρχές κάλεσαν τον Φαγέ για να καταθέσει όσα γνωρίζει για την υπόθεση, ωστόσο δεν γνωρίζουμε αν του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες ή όχι». Απ΄ ό,τι έγινε γνωστό, παίκτες της Τουν έλαβαν 15.000 ευρώ για να ηττηθούν με περισσότερα από τέσσερα γκολ στο ματς του περυσινού πρωταθλήματος με την Ιβερντόν. Το τελικό 5-1 απέφερε στη μαφία του στοιχήματος 60.000

ευρώ! Στην Ελβετία τα ύποπτα ματς είναι 22 της Β΄ Κατηγορίας.

Σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές που ερευνούν την υπόθεση, περισσότερα από 200 ματς σε 10 χώρες έχουν στηθεί προκειμένου να επωφεληθεί η μαφία του στοιχήματος προβλέποντας σωστά αποτελέσματα! Υπολογίζεται ότι τα κέρδη της ξεπερνούν τα 10 εκατ. ευρώ! Οι εμπλεκόμενες χώρες είναι ακόμη η Τουρκία (29 ματς Α΄ Κατηγορίας), η Κροατία (14- Α΄), η Ουγγαρία (13- Α΄), η Σλοβενία (7 - Α΄), η Βοσνία (8- Α΄), το Βέλγιο (17- Β΄). Ανάμεσα στις χώρες όπου διεξάγονται εκτεταμένες έρευνες είναι και η Αυστρία (θεωρούνται μη αξιόπιστα τουλάχιστον 12 ματς της Α΄ Κατηγορίας), της οποίας ο υπουργός Αθλητισμού κ. Νόρμπερτ Ντάραμπος ζήτησε «τις σκληρότερες ποινές για όσους αποδεδειγμένα έχουν εμπλοκή στο διεθνές σκάνδαλο». Μάλιστα ο κ. Ντάραμπος απαίτησε «να αποβάλλονται από κάθε διοργάνωση όσοι σύλλογοι κριθούν ένοχοι. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν αστειευόμαστε».

Φαίνεται όμως ότι η θετική αντίδραση των Αρχών απέναντι στο κύκλωμα που στήνει ποδοσφαιρικούς αγώνες είναι... μεταδοτική. Στην Ιταλία η Αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη εννέα ατόμων που εμπλέκονται σε παράνομα στοιχήματα. Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και ο κ. Τζιουζέπε Ποστιλιόνε , πρόεδρος της Ποτέντζα, ομάδα που αγωνίζεται στη Γ΄ Κατηγορία. Οι ιταλικές αρχές ερεύνησαν δέκα ματς μικρότερων κατηγοριών των περιόδων 2007-08 και 2008-9.

Στη μαύρη λίστα των 200 ματς περιλαμβάνονται και τρεις αγώνες των προκριματικών του Τσάμπιονς Λιγκ και 12 του νεοσύστατου Γιουρόπα Λιγκ, γεγονός που αποδεικνύει ότι το συνδικάτο των παράνομων (και νόμιμων) στοιχημάτων έχει άκρες και σε υψηλά κλιμάκια.

tovima.gr

Read more...

Διπλό ΕΤΑΚ για χιλιάδες ιδιοκτήτες

Μετά το εκκαθαριστικό σημείωμα, χιλιάδες ιδιοκτήτες θα παραλάβουν και αυτό της έκτακτης εισφοράς

Διπλό φόρο θα κληθούν να πληρώσουν εφέτος χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων μετά την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να επιβάλει έκτακτη εισφορά σε όλους όσοι έχουν στην κατοχή τους ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ, γεγονός που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων.

Αυτό διότι μέσα στο 2009 θα σταλεί από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων εκκαθαριστικό σημείωμα με το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων που ισχύει βάσει των υφιστάμενων διατάξεων καθώς, και αυτό της έκτακτης εισφοράς με τα νέα κλιμάκια που προβλέπονται στο νομοσχέδιο το οποίο κατάθεσε την Παρασκευή το βράδυ στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και σύντομα πρόκειται να γίνει νόμος του κράτους αν δεν υπάρξουν αλλαγές της τελευταίας ώρας. Με βάση τα ισχύοντα, ΕΤΑΚ θα πληρώσουν όλοι όσοι έχουν στην κατοχή τους ακίνητα και αυτά ξεπερνούν σε αντικειμενική αξία τα 100.000 ευρώ στην περίπτωση των άγαμων και 200.000

ευρώ στην περίπτωση των έγγαμων με 2 παιδιά.

Ωστόσο, αν τα ακίνητα αφορούν οικόπεδα, γραφεία ή καταστήματα, τότε ο φόρος ΕΤΑΚ με συντελεστή ένα τοις χιλίοις επιβάλλεται από το πρώτο ευρώ αντικειμενικής αξίας των εν λόγω ακινήτων. Το αφορολόγητο των 100.000 ευρώ ή των 200.000 ευρώ λαμβάνεται υπόψη μόνο για τις κατοικίες (κύριες, δευτερεύουσες ή εξοχικές) και όχι για τα υπόλοιπα ακίνητα. Στην περίπτωση της έκτακτης εισφοράς από το σύνολο της αντικειμενικής αξίας κάθε μέλους της οικογένειας αφαιρούνται 400.000 ευρώ και από το όριο αυτό και άνω επιβάλλεται φόρος από 0,1% ως 0,9%.

Εντονες είναι οι αντιδράσεις στη νέα αυτή φορολογία των ιδιοκτητών ακινήτων, των συμβολαιογράφων, των δικηγόρων, των μεσιτών, των κατασκευστών και των φοροτεχνικών. Μάλιστα, σήμερα το μεσημέρι τα μέλη των παραπάνω φορέων και επαγγελματικών ομάδων θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου προκειμένου να αναφερθούν στις ενστάσεις που έχουν για την επιβολή της έκτακτης εισφοράς, αλλά και τις λοιπές φορολογικές αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση. Μάλιστα, οι ιδιοκτήτες ακινήτων εκτιμούν ότι ο αριθμός των πολιτών που θα κληθεί να πληρώσει την έκτακτη εισφορά ανέρχεται σε περίπου 1.000.000.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν ότι είναι πολύ μικρότερος ο αριθμός των πολιτών που θα πληρώσουν τη συγκεκριμένη εισφορά και σε κάθε περίπτωση το όριο των 400.000 ευρώ αφορά ατομική και όχι οικογενειακή περιουσία. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν έγγαμος έχει στην κατοχή του ακίνητα αντικειμενικής αξίας 300.000

ευρώ και η σύζυγός του έχει ακίνητα αντικειμενικής αξίας 350.000 ευρώ θα πληρώσουν μόνο το ΕΤΑΚ και όχι την έκτακτη εισφορά, γιατί ο καθένας ατομικά δεν ξεπερνάει το όριο των 400.000 ευρώ. Αντιθέτως, αν ο σύζυγος είχε στην κατοχή του ακίνητα αντικειμενικής αξίας 650.000

ευρώ τότε θα πλήρωνε έκτακτη εισφορά 200 ευρώ για το κλιμάκιο από 400.000 ευρώ ως 600.000 ευρώ και 100 ευρώ για το κλιμάκιο από 600.000 ευρώ ως 650.000 ευρώ. Σύνολο πρόσθετης έκτακτης φορολογικής επιβάρυνσης 350 ευρώ. Οι παραπάνω φορολογούμενοι θα πρέπει να υπολογίσουν και τον φόρο ΕΤΑΚ που αντιστοιχεί σε ένα τοις χιλίοις επί της αξίας των ακινήτων. Το αφορολόγητο των 200.000 ευρώ στην περίπτωση των έγγαμων με δύο παιδιά επιμερίζεται μεταξύ των συζύγων ανάλογα με την περιουσιακή τους κατάσταση.

Ακόμη στο υπουργείο Οικονομικών λένε ότι η φορολόγηση είναι προοδευτική, αφορά αντικειμενικές αξίες και όχι τις εμπορικές και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να επιβληθεί η έκτακτη εισφορά σε ένα εκατομμύριο οικογένειες.

Πάντως, σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ οι ιδιοκτήτες απρόσοδων ακινήτων αδυνατούν να ανταποκριθούν οικονομικά σε τέτοια φορολογικά μέτρα και αγωνιούν για το ποια θα είναι τα επόμενα, μόνιμου μάλιστα χαρακτήρα. Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι τα παλιά, τα ξενοίκιαστα, τα δεσμευμένα, τα ετοιμόρροπα, τα ημιτελή, τα άχτιστα, τα κάθε είδους χωρίς εισόδημα ακίνητα στη χώρα μας θα έπρεπε να εξαιρεθούν από το μέτρο της έκτακτης εισφοράς.

tovima.gr


Read more...
Related Posts with Thumbnails

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP