Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2009

Δέκα χρόνια από την σύλληψη του Αμπντουλάχ Οτσαλάν

Το κελί του Αμπντουλάχ Οτσαλάν έχει εμβαδόν 13 τ.μ. και περιλαμβάνει ένα κρεβάτι, μια ντουζιέρα και την τουαλέτα. Δύο φορές την ημέρα βγαίνει σε μια αυλή που δεν είναι πολύ μεγαλύτερη από το κελί του και η οποία περιβάλλεται από τείχος ύψους τεσσάρων μέτρων. Οι Αρχές επιτρέπουν ελάχιστες επισκέψεις στον κρατούμενο κούρδο ηγέτη, λέει η δικηγόρος του Χατίσε Κορκούτ: «Έχει το δικαίωμα να συνομιλεί μία ώρα την εβδομάδα με τους δικηγόρους του. αυτό ισχύει και για τους συγγενείς του. Όμως τον χειμώνα οι επισκέψεις αυτές είναι σπανιότερες εξαιτίας της κακοκαιρίας που επικρατεί και η οποία δεν επιτρέπει τον απόπλου των σκαφών προς το νησί Ιμραλί».


«Γιατί δεν τον κρεμάς;»

Στην Τουρκία υπάρχουν πολλοί που εκτιμούν ότι ο Οτσαλάν ελέγχει ακόμη την οργάνωσή του, δίνοντας κατευθύνσεις μέσα από το κελί του. Από την άλλη ωστόσο πλευρά, είναι γνωστό ότι από την ημέρα που ο κούρδος ηγέτης συνελήφθη το ΡΚΚ έχει αποδυναμωθεί. Η εσωτερική του συνοχή είναι σχεδόν ανύπαρκτη εκτιμούν οι αναλυτές, παραπέμποντας σε ενέργειες ομάδων της οργάνωσης, τις οποίες αγνοεί η ηγεσία.

Οι εθνικιστές στην Τουρκία εξακολουθούν να ζητούν την εκτέλεσή του. Ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, είχε πει απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν: «Έχεις απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Γιατί δεν κάνεις κάτι για να κρεμαστεί ο Οτσαλάν αντί να κατηγορείς το κόμμα μας. Γιατί δεν τον κρεμάς. Μήπως δεν έχεις σκοινί. Έχουμε εμείς. Πάρε το και κρέμασε τον».

Η ισχύς και η επιρροή του ΡΚΚ έχουν συρρικνωθεί από την ημέρα της περιπετειώδους σύλληψης του Αμπντουλάχ Οτσαλάν στην Κένια. Την ίδια ώρα φτάνουν στις κουρδικές περιοχές ανησυχητικά μηνύματα για την κατάσταση της υγείας του κούρδου ηγέτη. Τον Μάρτιο του 2007, οι δικηγόροι του κατήγγειλαν ότι ο πελάτης τους δηλητηριάστηκε. 54 δήμαρχοι που πρόσκεινται στο κουρδικό κόμμα DTP ζήτησαν έρευνα από ανεξάρτητη επιτροπή. Σε κάποιες πόλεις της νοτιοανατολικής Τουρκίας σημειώθηκαν επεισόδια.


Θα άρουν οι Αρχές την απομόνωση του Οτσαλάν;


Τελικά απεδείχθη ότι οι κατηγορίες ήταν ανυπόστατες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων, που επισκέπτεται τακτικά τον Οτσαλάν, απεφάνθη ότι δεν δηλητηριάστηκε. Η επιτροπή επισήμανε ωστόσο ότι η υγεία του κούρδου ηγέτη είναι κλονισμένη εξαιτίας κυρίως της απομόνωσης στη φυλακή. Έκτοτε συζητιέται στην Τουρκία το ενδεχόμενο να μεταφερθούν στο Ιμραλί κρατούμενοι από άλλες φυλακές. Ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, εκτιμά ότι ο «στόχος αυτής της εκστρατείας είναι να δρομολογηθεί μια διαδικασία, στο τέλος της οποίας ο Οτσαλάν θα αφεθεί ελεύθερος».


Deutsche welle

Read more...

Aλλαγές στις πανελλαδικές εξετάσεις

Ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Παιδείας, μετά τη σύσκεψη του υπουργού με υπηρεσιακούς παράγοντες, οι αλλαγές στις πανελλαδικές εξετάσεις που θα διεξαχθούν φέτος.

Συγκεκριμένα, οι πανελλαδικές εξετάσεις κατόχων β΄ κύκλου ημερησίων ΤΕΕ θα διενεργηθούν το πρώτο δεκαπενθήμερο του μηνός Μαΐου.

Έτσι, στο νέο νόμο για την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση των κατόχων απολυτηρίου Επαγγελματικού Λυκείου που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή, περιελήφθη διάταξη για την επίδειξη στους υποψηφίους των γραπτών δοκιμίων στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Στην τροποποίηση του Π.Δ. 60/2006 «Αξιολόγηση των μαθητών του Γενικού Λυκείου» που βρίσκεται για δημοσίευση στο Εθνικό Τυπογραφείο περιελήφθησαν οι ακόλουθες βελτιώσεις για την οργάνωση και τη διαδικασία διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων:

-Αυξάνονται (από 13 σε 18) τα μέλη των Βαθμολογικών Κέντρων τα οποία συντονίζουν και εποπτεύουν τη διαδικασία βαθμολόγησης - αναβαθμολόγησης των γραπτών δοκιμίων.

-Απαγορεύεται να σημειώνει ο Α΄ βαθμολογητής πάνω στο γραπτό δοκίμιο λάθη ή ελλείψεις ώστε ο Β΄ βαθμολογητής κατά τη βαθμολόγηση να το αξιολογεί ανεπηρέαστος.

-Μειώνεται κατά 10 μονάδες στην εκατοντάβαθμη κλίμακα η βαρύτητα της παραγωγής κειμένου στο μάθημα της «Νεοελληνικής Γλώσσας» και αυξάνεται αντίστοιχα η βαρύτητα των ασκήσεων με στόχο τον περιορισμό της υποκειμενικής βαθμολόγησης στο συγκεκριμένο μάθημα.

Για τις εξετάσεις που θα διεξαχθούν από το 2010 και έπειτα, θα αναγράφεται στο γραπτό η αναλυτική βαθμολογία για κάθε ερώτημα σύμφωνα με τις οδηγίες της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων. Με τον τρόπο αυτό θα αποφεύγονται τυχόν λάθη κατά την άθροιση των επί μέρους βαθμών και ο υποψήφιος, βλέποντας στο λύκειό του το απόκομμα του γραπτού του, θα ενημερώνεται για την αναλυτική βαθμολογία του.

Γίνεται αποσυμφόρηση των Βαθμολογικών Κέντρων, από τους προφορικά εξεταζόμενους υποψηφίους με τη θέσπιση ανώτατου ορίου εξεταζομένων (80 υποψήφιοι ανά Βαθμολογικό Κέντρο) και τη λειτουργία ειδικών εξεταστικών κέντρων σε πρωτεύουσες των νομών ή εκπαιδευτικών περιφερειών.

Καθιερώνεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις (1-20 Φεβρουαρίου) με έγκαιρη δήλωση όλων των εξεταζόμενων μαθημάτων (Γενικής Παιδείας-Αρχές Οικονομικής Θεωρίας- Ειδικά Μαθήματα κ.λπ.) για την καλύτερη οργάνωση των εξετάσεων.

Τα Μηχανογραφικά Δελτία που υποβάλλουν οι υποψήφιοι [απόφοιτοι Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων (ομάδα Β΄) το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου, φέτος για πρώτη φορά θα τους γνωστοποιηθούν, μέσω Διαδικτύου, εντός του μηνός Μαρτίου. Τα Μηχανογραφικά Δελτία για τους κατόχους β΄ κύκλου ΤΕΕ και τους τελειοφοίτους των Επαγγελματικών Λυκείων (ομάδα Α΄), που κατατίθενται στο λύκειο περίπου το δεύτερο δεκαήμερο του Μαρτίου, θα γνωστοποιηθούν στους υποψηφίους, μέσω Διαδικτύου, εντός του μηνός Φεβρουαρίου.

www.kathimerini.gr

Read more...

"Μετεξεταστέα" τα ελληνικά πανεπιστήμια

"Κόκκινη κάρτα" παίρνουν τα ελληνικά πανεπιστήμια από τους ξένους αξιολογητές, που βρέθηκαν στη χώρα μας, σύμφωνα με ρεπορτάζ της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ.

Βασική αιτία της αρνητικής αξιολόγησης, η απουσία υποδομών καθώς και οι συχνές διακοπές των μαθημάτων λόγω των καταλήψεων.

Ως πλεονεκτήματα των ελληνικών πανεπιστημίων καταγράφονται το υψηλό επίπεδο των διδασκόντων και η προσπάθεια που καταβάλλεται στον τομέα της έρευνας.

http://www.skai.gr

Read more...
Related Posts with Thumbnails

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP