Σάββατο 23 Μαΐου 2009

Ιός εναντίον καρκίνου

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης αναπτύσσουν έναν ιό ο οποίος θα επιτίθεται και θα εξουδετερώνει καρκινικά κύτταρα αφήνοντας άθικτο τον υγιή ιστό γύρω τους. Συγκεκριμένα οι ερευνητές τροποποίησαν έναν κοινό ιό- αδενοϊό που συνήθως προκαλεί αναπνευστικές λοιμώξεις- ο οποίος, όπως προέκυψε από πειράματα σε ποντίκια, επιτέθηκε σε όγκους του ήπατος χωρίς να καταστρέψει τα υγιή κύτταρα που τον περιέβαλλαν.

Ο ιός που δημιούργησαν οι επιστήμονες από την Οξφόρδη διατήρησε τα φυσικά μολυσματικά χαρακτηριστικά του, γεγονός σημαντικό αφού του επέτρεψε να πολλαπλασιαστεί εντός των καρκινικών κυττάρων των πειραματόζωων και να τα σκοτώσει.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η συγκεκριμένη προσέγγιση θα μπορούσε μελλοντικά να αποδειχθεί χρήσιμη όχι μόνο ενάντια στον καρκίνο αλλά και σε άλλες νόσους, όπως η ηπατίτιδα. Σε κάθε περίπτωση οι ερευνητές σημειώνουν ότι θα παρέλθουν τουλάχιστον δύο έτη προτού η τεχνική τους δοκιμαστεί σε ανθρώπους.

tovima.gr

Read more...

Το «φάντασμα» της Θάτσερ επιστρέφει στη Βρετανία

Τριάντα χρόνια μετά την άνοδο της Μάργκαρετ Θάτσερ στην εξουσία, τον Μάιο του 1979, η κληρονομιά της παραμένει ισχυρή στη Βρετανία. Πολλοί θεωρούσαν ότι η χρηματοπιστωτική κρίση και η επιστροφή του παρεμβατισμού θα σήμαιναν το οριστικό τέλος του θατσερισμού. Παρ΄ όλα αυτά η οικονομική συγκυρία φαίνεται τελικά να πλήττει το Νέο Εργατικό Κόμμα, ενώ η σκιά της «σιδηράς κυρίας» κερδίζει έδαφος στο συντηρητικό στρατόπεδο.

Στο συνέδριό τους, το οποίο έλαβε χώρα στα τέλη Απριλίου στο Τσέλτεναμ, οι Τόρις διακήρυξαν ότι, αν αναλάβουν την εξουσία, θα εφαρμόσουν πολιτική λιτότητας δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στις περικοπές των δημόσιων δαπανών. Και τόνισαν ότι αν η εξυγίανση της οικονομίας απαιτήσει αύξηση των φόρων, δεν θα διστάσουν να την κάνουν, όπως ακριβώς είχε κάνει μετά την εκλογή της η κυρία Θάτσερ.

Ο πρόεδρος του κόμματος Ντέιβιντ Κάμερον περιέγραψε μια Βρετανία ασθενή ύστερα από 12 χρόνια διακυβέρνησης των Εργατικών. Κατηγόρησε την κυβέρνηση των Εργατικών ότι έχει φθαρεί από την εξουσία και τις εσωτερικές διαμάχες, επισημαίνοντας ότι το δημόσιο χρέος αναμένεται να φθάσει στο 79% του ΑΕΠ το 2014 έναντι του 40% που ήταν το 2007, όταν ο Γκόρντον Μπράουν διαδέχτηκε τον Τόνι Μπλερ.

Το συνέδριο σηματοδότησε κυρίως μια βασική στροφή στον τρόπο με τον οποίο ο κ. Κάμερον θα προσεγγίσει τις εκλογές που θα τον φέρουν αντιμέτωπο με τον Γκόρντον Μπράουν και αναμένεται να διεξαχθούν ως τα μέσα του 2010. Από τότε που ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος, το 2005, ο κ. Κάμερον επεδίωξε να κάνει πιο «ανθρώπινη» την εικόνα των Τόρις, απαλείφοντας τις πιο σκληρές πλευρές του θατσερισμού.

Αν και διατήρησε ορισμένα θατσερικά δόγματα, τα οποία άλλωστε είχαν ενστερνιστεί και οι Εργατικοί - φοροαπαλλαγές, περιορισμός του ρόλου του κράτους, ελαστικές οικονομικές ρυθμίσεις, συνδικάτα χωρίς εξουσία-, ο ηγέτης των Τόρις μιλούσε επίσης για «χρήσιμες» δημόσιες δαπάνες, κυρίως στην Υγεία και στην Παιδεία. Ο κ. Κάμερον δήλωνε «συμπονετικός συντηρητικός» και ήθελε να αντικαταστήσει τον άκρατο ατομισμό με έναν βαθμό κοινωνικής ευθύνης, ενώ η κυρία Θάτσερ έλεγε ότι «δεν υπάρχει κοινωνία, μόνο άνδρες και γυναίκες». Η πολιτική αυτή πέτυχε και το Συντηρητικό Κόμμα κέρδισε έδαφος στις δημοσκοπήσεις, ευνοούμενο επίσης από τη φθορά των Εργατικών.

Η οικονομική κρίση όμως ανέτρεψε τις καλές προθέσεις του ηγέτη των Συντηρητικών. Ή, για να είμαστε πιο ακριβείς, βούλιαξε το μοντέλο των Νέων Εργατικών και ξανάδωσε στους Τόρις την ιδεολογική ελευθερία τους. Ετσι ο κ. Κάμερον εκφράζει τον θαυμασμό του για την κυρία Θάτσερ και επαναφέρει σιγά σιγά τη φιλοσοφία της. Οι πρώτες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το νέο πρόσωπό του είναι πιο αρεστό, τουλάχιστον στα μέλη του κόμματός του.

tovima.gr

Read more...
Related Posts with Thumbnails

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP