Κυριακή 5 Απριλίου 2009

Ικανοποιημένος ο πρωθυπουργός-μαζικές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Η οικονομική κρίση, η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και η ενεργειακή ασφάλεια ήταν τα θέματα που μονοπώλησαν τη συνάντηση ανάμεσα στον Κώστα Καραμανλή και τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπάρακ Ομπάμα, που πραγματοποιήθηκε λίγο μετά το πέρας των επίσημων εργασιών της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Στρασβούργο.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, με τον Μπάρακ Ομπάμα να δηλώνει προς τους δημοσιογράφους λίγο πριν την έναρξη της συνάντησης: «Είμαι πολύ χαρούμενος που συναντώ τον Έλληνα πρωθυπουργό» και συνέχισε λέγοντας ότι η συνάντηση αυτή αποτελεί μία αφορμή για την επιβεβαίωση των εξαιρετικών σχέσεων που υπάρχουν ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ελλάδα.

Ο πρόεδρος της Αμερικής τόνισε ότι δεν είναι μόνο οι ΗΠΑ που έχουν εμπνευστεί από την αρχαία Ελλάδα, αλλά και η Ελλάδα από τις ΗΠΑ, φέρνοντας ως παράδειγμα την αμερικανική επανάσταση. «Μοιραζόμαστε κοινές δημοκρατικές αρχές και θα συνεχίσουμε χέρι-χέρι και στον 21ο αιώνα» , ανέφερε ο Μπάρακ Ομπάμα, ο οποίος στη συνέχεια υπενθύμισε τον ιδιαίτερο ρόλο που διαδραματίζει η ελληνική κοινότητα στις ΗΠΑ.

Από την πλευρά του, ο Κώστας Καραμανλής αναφέρθηκε στις ιστορικά ισχυρές διμερείς σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, τονίζοντας ότι οι σχέσεις αυτές είναι τόσο ιστορικές, όσο και σύγχρονες. Ο πρωθυπουργός, σημείωσε, επίσης, την από κοινού αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες των δύο χωρών.

Ο εκπρόσωπος του Κινήματος, Γ.Παπακωνσταντίνου, εξέφρασε την ελπίδα «η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να αξιοποιηθεί, δηλαδή να μην είναι μια συνάντηση που θα εξαντληθεί σε ένα φωτογραφικό 'ενσταντανέ' ιδιαίτερα μετά την ψυχρολουσία από την μονομερή επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ στην Τουρκία».

«Ελπίζουμε ότι ο πρωθυπουργός θα θέσει μια σειρά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, όπως θα θέσει και το ζήτημα της επίσκεψης στον Οικουμενικό Πατριάρχη, όπως έθεσε (το ζήτημα αυτό) ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου και πρόσθεσε ότι «η συνάντηση αυτή και ο πρωθυπουργός θα κριθούν από τα αποτέλεσματά της».

ΤΑ ΝΕΑ online


Read more...

Απέτυχε η εκτόξευση πυραύλου της Β. Κορέας

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε σήμερα, Κυριακή, πύραυλο για να θέσει σε τροχιά τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο, προβαίνοντας σε μια ενέργεια που οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα θεωρούν συγκαλυμμένη δοκιμή ενός βαλλιστικού πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς.



Ωστόσο, ο υπουργός Αμύνης της Νοτίου Κορέας Λι Σανγκ Χι τόνισε πως η Σεούλ εκτιμά πως η Β. Κορέα απέτυχε να θέσει σε τροχιά νωρίτερα σήμερα δορυφόρο της, μεταδίδει το ιαπωνικό πρακτορείο Κιόντο.

Νωρίτερα και η αμερικανική Διοίκηση Αεροδιαστημικής Άμυνας της Β. Αμερικής (Norad) κι η Βόρειος Στρατιωτική Διοίκηση, σε βραχύ ανακοινωθέν τους τόνισαν πως «ο πρώτος όροφος του πυραύλου έπεσε στη Θάλασσα της Ιαπωνίας».

«Οι υπόλοιποι όροφοι καθώς κι ο ίδιος ο δορυφόρος έπεσαν στον Ειρηνικό Ωκεανό. Κανένα αντικείμενο δεν ετέθη σε τροχιά και κανένα θραύσμα δεν έπεσε στην Ιαπωνία», τονίζει η αμερικανική διοίκηση.

Η εκτόξευση ενός πυραύλου από τη Βόρειο Κορέα ναι μεν ήταν «αποτυχημένη», αλλά δεν πρόκειται να μεταβάλλει την απάντηση που αξιώνουν οι ΗΠΑ να δοθεί από το ΣΑ του ΟΗΕ, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

«Η καθαυτή εκτόξευση αποτελεί την παραβίαση κι όχι το γεγονός ότι, όπως το βλέπουμε εκ των υστέρων, η εκτόξευση αυτή ήταν αποτυχημένη», τόνισε εκπρόσωπος της προεδρίας από την Πράγα.

Οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα είχαν απειλήσει να αναλάβουν δράση στην περίπτωση πραγματοποίησης της εκτόξευσης από την Πιονγκγιάνγκ.

Σολάνα: Θα υπάρξουν κυρώσεις


Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Χαβιέρ Σολάνα, υπογράμμισε πως «οι Βορειοκορεάτες γνώριζαν πως δεν έπρεπε να προχωρήσουν στην εκτόξευση του πυραύλου και εκτίθενται πλέον στις κυρώσεις, καθώς γνώριζαν τι είχαν να αντιμετωπίσουν εκ μέρους του ΣΑ του ΟΗΕ.

"Οφείλουμε να είμαστε ανήσυχοι κι όλοι μας αντιδράσαμε σήμερα το πρωί διότι οι Βορειοκορεάτες γνώριζαν πως δεν έπρεπε να το κάνουν», τόνισε ο ίδιος στο ισπανικό ραδιοφωνικό δίκτυο Cadena Ser από την Πράγα, όπου συμμετέχει στην σύνοδο ΕΕ-ΗΠΑ.


«Συνεπώς, θα υπάρξουν κυρώσεις, ή τουλάχιστον μία συζήτηση γι' αυτές στο ΣΑ του ΟΗΕ», πρόσθεσε ο Σολάνα, επισημαίνοντας πως η Β. Κορέα είναι μία «απρόβλεπτη χώρα».

kathimerini.gr


Read more...

Ενταξη της Τουρκία στην Ε.Ε. ζήτησε ο Ομπάμα

Την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. ζήτησε σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, μιλώντας στους ευρωπαίους ηγέτες στην Πράγα.


Όπως είπε, η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. θα αποτελέσει ένα «σημαντικό μήνυμα» στη μουσουλμανική αυτή χώρα κι ένα μέσο για «να προσδέσουν στενά» τη χώρα αυτή στην ευρωπαϊκή σφαίρα. Οι δηλώσεις του Ομπάμα μεταδόθηκαν απ’ ευθείας από τα τηλεοπτικά δίκτυα.Την ίδια ώρα ο τουρκικός Τύπος κάνει λόγο για ανταλλάγματα που δόθηκαν στην Αγκυρα προκειμένου να αποδεχθεί το διορισμό του Δανού πρωθυπουργού Άντερς Φογκ Ράσμουσεν στη θέση του γγ του ΝΑΤΟ, στον οποίο αντιτίθετο σφοδρα.


Χαρακτηριστική είναι η αναφορά της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία εφημερίδας Χουργιέτ που μιλά για «συγγνώμη» του Ράσμουσεν απέναντι στον μουσουλμανικό κόσμο. Η λαϊκή εφημερίδα Ακσάμ τονίζει πως μάλλον η «συγγνώμη» θα εκφρασθεί κατά τη δεύτερη σύνοδο για τους Πολιτισμούς, αύριο στην Κωνσταντινούπολη.


Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, η δεύτερη ρήτρα του διακανονισμού, αφορά τον διορισμό Τούρκων σε νευραλγικές θέσεις μέσα στο ΝΑΤΟ. Συγκεκριμένα, ένας Τούρκος θα διορισθεί αναπληρωτής γγ του ΝΑΤΟ, ένας άλλος θα τοποθετηθεί ως αντιπρόσωπος της Συμμαχίας στο Αφγανιστάν και ένας τρίτος θα ορισθεί ως υπεύθυνος για τον αφοπλισμό.


naftemporiki.gr



Και ο Καραμανλής πανηγυρίζει για μια χειραψία και ένα.... γεια που του είπε ......

Read more...
Related Posts with Thumbnails

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP