Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2009

Πρώτη στην ευρωζώνη η Ελλάδα στις αυξήσεις τιμών στα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης


Σταθερά την πρωτιά στις αυξήσεις τιμών σε πολλά προϊόντα ευρείας κατανάλωσης κρατά η Ελλάδα στην ευρωζώνη, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που επεξεργάστηκε το Ελληνικό Κέντρο Καταναλωτή για το Νοέμβριο.

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα είναι πρώτη:

Στον πληθωρισμό με 2,1% όταν ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 0,5%.

Στις αυξήσεις των ειδών ένδυσης (2,8%), με δεύτερο το Βέλγιο με 0,9%, όταν ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 0%.

Στις αυξήσεις των ειδών υπόδησης (2,8%) και ακολουθεί η Αυστρία με 2,7%, όταν ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 0,7%.

Στις αυξήσεις για τις επισκευές οικιακών συσκευών (4,8%), με δεύτερη την Ισπανία με 4%, όταν ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 2%.

Στις υπηρεσίες για επισκευή και συντήρηση κατοικίας με αύξηση 4%, με δεύτερη την Κύπρο με 3,5%, όταν ομέσος όρος στην ΕΕ είναι 1,7%.

Στον σιδηρόδρομο με αύξηση 36,6%, με δεύτερη την Ιρλανδία με 8,3%, όταν ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 4,1%.

Στις οδικές μεταφορές επιβατών με αύξηση 19,7%, με δεύτερη τη Μάλτα (5,2%), όταν ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 3,2%.

tovima.gr

Read more...

«Συμφέρουσα» η στροφή στην καθαρή ενέργεια

Η οικονομική και όχι η πολιτική επιστήμη θα δώσει τη λύση στη μάχη κατά τον κλιματικών αλλαγών το 2010, σύμφωνα με τον Πιέρ Μπράινκον, αρθρογράφο του Reuters. Ακολουθούν πέντε λόγοι για τους οποίους ο πλανήτης έχει «συμφέρον» να γίνει πιο πράσινος.

Πρώτον, η υψηλή τιμή του πετρελαίου, η οποία δίνει ώθηση στις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Μετά τον Ιούνιο, το αργό κυμαίνεται στα υψηλά επίπεδα των 64-80 δολαρίων το βαρέλι και δεν αναμένεται να πέσει κάτω από αυτά. Η ζήτηση στις αναδυόμενες οικονομίες –όπως η Κίνα και η Ινδία– είναι ένας από τους λόγους που το πετρέλαιο θα εξακολουθεί να θεωρείται ακριβός ενεργειακός πόρος και το 2010.

Δεύτερον, η χαμηλή τιμή του φυσικού αερίου, η οποία ευνοεί την κατασκευή περισσότερων εργοστασίων που λειτουργούν με φυσικό αέριο, τα οποία επιβαρύνουν λιγότερο το περιβάλλον από τα εργοστάσια που λειτουργούν με άνθρακα. Η πλεονάζουσα προσφορά φυσικού αερίου αναμένεται να συνεχιστεί και το 2010, ενώ στο «παιχνίδι» αναμένεται να μπουν και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Τρίτον, εντατικοποίηση της έρευνας και αύξηση των επιδοτήσεων για καθαρές μορφές ενέργειας. Η επικέντρωση στις εγχώριες ανάγκες κάθε χώρας θα είχε ως αποτέλεσμα πιο αποφασιστική κρατική σχεδίαση που θα διασφαλίσει το χαμηλότερο κόστος και τον πιο ανταγωνιστικό χαρακτήρα των ΑΠΕ.

Τέταρτον, η επιβολή φόβητρων, τα οποία ίσως μπορούν να πετύχουν αυτά που η διπλωματία δεν μπορεί. Η πρόταση για επιβολή «φόρου άνθρακα» στις εισαγωγές –την οποία η ΕΕ αντιμάχεται σθεναρά– ίσως θα ανάγκαζε την Κίνα να δεσμευτεί για μείωση των εκπομπών της προκειμένου να αποτρέψει έναν τέτοιο φόρο.

Τέλος, η νέα αύξηση της τιμής του άνθρακα μετά τη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης. Τα μέτρα που δρομολογούνται σε διάφορα πλούσια κράτη πρόκειται να οδηγήσουν ακόμη υψηλότερα τις τιμές του άνθρακα κατά την ανταλλαγή των δικαιωμάτων εκπομπών.

naftemporiki.gr

Read more...
Related Posts with Thumbnails

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP